Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
V času epidemije smo več kupovali od lokalnih ponudnikov  (foto: Pixabay)
V času epidemije smo več kupovali od lokalnih ponudnikov | (foto: Pixabay)

Epidemija je spremenila odnos do hrane

Oddaje | 22.05.2020, 08:40 Nataša Ličen

Zaradi epidemije so mnogi zadnja dva meseca precej ali povsem spremenili prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19. Odvijala se je spletno v več državah, vanjo so se vključili tudi na Inštitutu za nutricionistiko.

O izsledkih je v »Svetovalnici« spregovorila raziskovalka doc. dr. Anita Kušar: »V povzetku raziskave se je pokazalo kot dobra sprememba v prehranjevalnih navadah v prvi vrsti več načrtovanja, izbira kakovostnejših živil, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, več nakupovanja lokalne hrane, pri pridelovalcih iz bližnje okolice, tehtnejša uporaba hrane, posledično manj zavržene hrane, kar seveda velja ohraniti tudi po koncu epidemije.«

Odnos do hrane se je v marsičem spremenil
Odnos do hrane se je v marsičem spremenil © Pixabay

Številna gospodinjstva so pekla kruh doma. Pravijo, da bodo s tem nadaljevali tudi po epidemiji.

Prvi izsledki raziskave kažejo tudi znatno povečan obseg naročanja živil na dom. Sprememba je bila še posebej značilna na podeželju, kjer je bila pred epidemijo uporaba spletnih trgovin bistveno nižja, kot v mestnem okolju. Pri preskrbi s hrano smo se bolj posluževali živilskih prodajaln, ki so bližje domu, pomembno mesto pri preskrbi z živili so zasedli tudi lokalni ponudniki. Omenjene spremembe so bile prav tako bolj značilne na podeželju, kot v mestih.
»Slovenci smo pred epidemijo živila večinoma nakupovali večkrat tedensko. Nakupovanje hrane v času epidemije pa je postalo bolj skrbno načrtovana aktivnost s pomočjo nakupovalnega seznama – pretežno na tedenski ravni ali celo še manj pogosto.«
Gospodinjstva so povečala zaloge hrane, kar je na eni strani posledica izražene skrbi pred nezadostno preskrbo s hrano, na drugi strani pa tudi skrbi, povezane s tveganjem, da bi se pri nakupovanju živil lahko okužili.
»Večji pomen je dobil način priprave obrokov in hrana sploh, hkrati se je povečalo tudi zanimanje za samo-pridelavo hrane

Pri pripravi obrokov doma se je predvsem povečal delež gospodinjstev, ki pripravljajo zajtrk in kosilo, večerje pa so se tudi že pred epidemijo pogosto pripravljale doma.

Številna gospodinjstva so začela peči svoj kruh
Številna gospodinjstva so začela peči svoj kruh © Pixabay

Kot zelo dobra metoda nakupovanja se je izkazal listek s seznamom živil. Če se ga držimo, kupimo manj, in predvsem ne kupimo tistega, kar ne potrebujemo. Posledično zato manj hrane tudi zavržemo. 

Rezultati raziskave kažejo tudi, da je dobra tretjina gospodinjstev med epidemijo zaužila več hrane, o manjši količini zavržene hrane pa je poročala približno petina gospodinjstev.

Veliko gospodinjstev je v tem času začela s peko domačega kruha. Kar 63% vprašanih je uživalo doma pečen kruh vsaj enkrat tedensko in v tretjini gospodinjstev menijo, da bodo s peko kruha nadaljevali tudi v prihodnje.

Približno petina gospodinjstev poroča, da bodo z manj pogostim in bolj načrtovanim nakupovanjem živil ter pogostejšo pripravo obrokov doma nadaljevali tudi po koncu epidemije.

Doc. dr. Anita Kušar
Doc. dr. Anita Kušar © Osebni arhiv

Prehrana je vedenjski dejavnik in nekatere spremembe v odnosu do hrane bodo imele lahko tudi dolgoročen vpliv na zdravje prebivalcev Slovenije. Mnogim so začetne omejitve dostopa do hrane, omejene kuharske veščine ter finančne omejitve predstavljale izziv in hkrati priložnost za izboljšave.

Več informacij:
https://www.nutris.org/novice/rezultati-raziskave-epidemija-covid-19-pomembno-vpliva-na-prehranjevalne-navade-prebivalcev-slovenije

Oddaje, Svetovalnica, Pozitiva
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...