Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Rok MihevcRok Mihevc
V času epidemije smo več kupovali od lokalnih ponudnikov  (foto: Pixabay)
V času epidemije smo več kupovali od lokalnih ponudnikov | (foto: Pixabay)

Epidemija je spremenila odnos do hrane

Oddaje | 22.05.2020, 08:40 Nataša Ličen

Zaradi epidemije so mnogi zadnja dva meseca precej ali povsem spremenili prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19. Odvijala se je spletno v več državah, vanjo so se vključili tudi na Inštitutu za nutricionistiko.

O izsledkih je v »Svetovalnici« spregovorila raziskovalka doc. dr. Anita Kušar: »V povzetku raziskave se je pokazalo kot dobra sprememba v prehranjevalnih navadah v prvi vrsti več načrtovanja, izbira kakovostnejših živil, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, več nakupovanja lokalne hrane, pri pridelovalcih iz bližnje okolice, tehtnejša uporaba hrane, posledično manj zavržene hrane, kar seveda velja ohraniti tudi po koncu epidemije.«

Odnos do hrane se je v marsičem spremenil
Odnos do hrane se je v marsičem spremenil © Pixabay

Številna gospodinjstva so pekla kruh doma. Pravijo, da bodo s tem nadaljevali tudi po epidemiji.

Prvi izsledki raziskave kažejo tudi znatno povečan obseg naročanja živil na dom. Sprememba je bila še posebej značilna na podeželju, kjer je bila pred epidemijo uporaba spletnih trgovin bistveno nižja, kot v mestnem okolju. Pri preskrbi s hrano smo se bolj posluževali živilskih prodajaln, ki so bližje domu, pomembno mesto pri preskrbi z živili so zasedli tudi lokalni ponudniki. Omenjene spremembe so bile prav tako bolj značilne na podeželju, kot v mestih.
»Slovenci smo pred epidemijo živila večinoma nakupovali večkrat tedensko. Nakupovanje hrane v času epidemije pa je postalo bolj skrbno načrtovana aktivnost s pomočjo nakupovalnega seznama – pretežno na tedenski ravni ali celo še manj pogosto.«
Gospodinjstva so povečala zaloge hrane, kar je na eni strani posledica izražene skrbi pred nezadostno preskrbo s hrano, na drugi strani pa tudi skrbi, povezane s tveganjem, da bi se pri nakupovanju živil lahko okužili.
»Večji pomen je dobil način priprave obrokov in hrana sploh, hkrati se je povečalo tudi zanimanje za samo-pridelavo hrane

Pri pripravi obrokov doma se je predvsem povečal delež gospodinjstev, ki pripravljajo zajtrk in kosilo, večerje pa so se tudi že pred epidemijo pogosto pripravljale doma.

Številna gospodinjstva so začela peči svoj kruh
Številna gospodinjstva so začela peči svoj kruh © Pixabay

Kot zelo dobra metoda nakupovanja se je izkazal listek s seznamom živil. Če se ga držimo, kupimo manj, in predvsem ne kupimo tistega, kar ne potrebujemo. Posledično zato manj hrane tudi zavržemo. 

Rezultati raziskave kažejo tudi, da je dobra tretjina gospodinjstev med epidemijo zaužila več hrane, o manjši količini zavržene hrane pa je poročala približno petina gospodinjstev.

Veliko gospodinjstev je v tem času začela s peko domačega kruha. Kar 63% vprašanih je uživalo doma pečen kruh vsaj enkrat tedensko in v tretjini gospodinjstev menijo, da bodo s peko kruha nadaljevali tudi v prihodnje.

Približno petina gospodinjstev poroča, da bodo z manj pogostim in bolj načrtovanim nakupovanjem živil ter pogostejšo pripravo obrokov doma nadaljevali tudi po koncu epidemije.

Doc. dr. Anita Kušar
Doc. dr. Anita Kušar © Osebni arhiv

Prehrana je vedenjski dejavnik in nekatere spremembe v odnosu do hrane bodo imele lahko tudi dolgoročen vpliv na zdravje prebivalcev Slovenije. Mnogim so začetne omejitve dostopa do hrane, omejene kuharske veščine ter finančne omejitve predstavljale izziv in hkrati priložnost za izboljšave.

Več informacij:
https://www.nutris.org/novice/rezultati-raziskave-epidemija-covid-19-pomembno-vpliva-na-prehranjevalne-navade-prebivalcev-slovenije

Oddaje, Svetovalnica, Pozitiva
Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec) Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec)

Veselje, skrbi in mnogo pozitivnih spodbud

Današnji prvi šolski dan so nekateri pričakali z veseljem, drugi z žalostjo v srcu, tretji prestrašeni, prav vsi pa radovedni, kaj jim bo prineslo novo šolsko leto. Pri prvošolcih in dijakih prvih ...

Ljubljanska tržnica (photo: STA) Ljubljanska tržnica (photo: STA)

Zaščitimo Plečnikovo Ljubljano

Na ministrstvu za naravne vire in prostor bo v četrtek potekala druga ustna obravnava o gradbenem dovoljenju za gradnjo garažne hiše pod ljubljansko tržnico. Ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc ...

Mir, sončni zahod (photo: Unsplash) Mir, sončni zahod (photo: Unsplash)

Kako močno ga pogrešam…

Ena največjih bolečin za starša je, če si njegov otrok sam vzame življenje. A tudi pred tem neskončnim trpljenjem si na Radiu Ognjišče ne zatiskamo oči. V Večeru za zakonce in družine smo znova ...

Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay) Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay)

Rok Jeras: »Naši hlevi so postali bolnišnica«

Bolezen modrikastega jezika se izjemno hitro širi, predvsem rejci ovc se soočajo z velikimi izgubami. Novih uradnih podatkov na strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni, ...

Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška  (photo: Rok Mihevc) Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška  (photo: Rok Mihevc)

Teden vzgoje 2025: Pedagogi upanja, romarji upanja

»Menim, da je prišel čas, v katerem se vsi zavedamo, da šola ni le institucija izobraževanja, temveč je še kako tudi prostor vzgoje. Mlade nekdo vzgaja. Tako kot puščava srka vodo, tudi mladi ...