Radio Ognjišče
Petra MalenšekPetra Malenšek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Marcel KrekMarcel Krek
V času epidemije smo več kupovali od lokalnih ponudnikov  (foto: Pixabay)
V času epidemije smo več kupovali od lokalnih ponudnikov | (foto: Pixabay)

Epidemija je spremenila odnos do hrane

Oddaje Nataša Ličen

Zaradi epidemije so mnogi zadnja dva meseca precej ali povsem spremenili prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19. Odvijala se je spletno v več državah, vanjo so se vključili tudi na Inštitutu za nutricionistiko.

O izsledkih je v »Svetovalnici« spregovorila raziskovalka doc. dr. Anita Kušar: »V povzetku raziskave se je pokazalo kot dobra sprememba v prehranjevalnih navadah v prvi vrsti več načrtovanja, izbira kakovostnejših živil, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, več nakupovanja lokalne hrane, pri pridelovalcih iz bližnje okolice, tehtnejša uporaba hrane, posledično manj zavržene hrane, kar seveda velja ohraniti tudi po koncu epidemije.«

Odnos do hrane se je v marsičem spremenil
Odnos do hrane se je v marsičem spremenil © Pixabay

Številna gospodinjstva so pekla kruh doma. Pravijo, da bodo s tem nadaljevali tudi po epidemiji.

Prvi izsledki raziskave kažejo tudi znatno povečan obseg naročanja živil na dom. Sprememba je bila še posebej značilna na podeželju, kjer je bila pred epidemijo uporaba spletnih trgovin bistveno nižja, kot v mestnem okolju. Pri preskrbi s hrano smo se bolj posluževali živilskih prodajaln, ki so bližje domu, pomembno mesto pri preskrbi z živili so zasedli tudi lokalni ponudniki. Omenjene spremembe so bile prav tako bolj značilne na podeželju, kot v mestih.
»Slovenci smo pred epidemijo živila večinoma nakupovali večkrat tedensko. Nakupovanje hrane v času epidemije pa je postalo bolj skrbno načrtovana aktivnost s pomočjo nakupovalnega seznama – pretežno na tedenski ravni ali celo še manj pogosto.«
Gospodinjstva so povečala zaloge hrane, kar je na eni strani posledica izražene skrbi pred nezadostno preskrbo s hrano, na drugi strani pa tudi skrbi, povezane s tveganjem, da bi se pri nakupovanju živil lahko okužili.
»Večji pomen je dobil način priprave obrokov in hrana sploh, hkrati se je povečalo tudi zanimanje za samo-pridelavo hrane

Pri pripravi obrokov doma se je predvsem povečal delež gospodinjstev, ki pripravljajo zajtrk in kosilo, večerje pa so se tudi že pred epidemijo pogosto pripravljale doma.

Številna gospodinjstva so začela peči svoj kruh
Številna gospodinjstva so začela peči svoj kruh © Pixabay

Kot zelo dobra metoda nakupovanja se je izkazal listek s seznamom živil. Če se ga držimo, kupimo manj, in predvsem ne kupimo tistega, kar ne potrebujemo. Posledično zato manj hrane tudi zavržemo. 

Rezultati raziskave kažejo tudi, da je dobra tretjina gospodinjstev med epidemijo zaužila več hrane, o manjši količini zavržene hrane pa je poročala približno petina gospodinjstev.

Veliko gospodinjstev je v tem času začela s peko domačega kruha. Kar 63% vprašanih je uživalo doma pečen kruh vsaj enkrat tedensko in v tretjini gospodinjstev menijo, da bodo s peko kruha nadaljevali tudi v prihodnje.

Približno petina gospodinjstev poroča, da bodo z manj pogostim in bolj načrtovanim nakupovanjem živil ter pogostejšo pripravo obrokov doma nadaljevali tudi po koncu epidemije.

Doc. dr. Anita Kušar
Doc. dr. Anita Kušar © Osebni arhiv

Prehrana je vedenjski dejavnik in nekatere spremembe v odnosu do hrane bodo imele lahko tudi dolgoročen vpliv na zdravje prebivalcev Slovenije. Mnogim so začetne omejitve dostopa do hrane, omejene kuharske veščine ter finančne omejitve predstavljale izziv in hkrati priložnost za izboljšave.

Več informacij:
https://www.nutris.org/novice/rezultati-raziskave-epidemija-covid-19-pomembno-vpliva-na-prehranjevalne-navade-prebivalcev-slovenije

Oddaje, Svetovalnica, Pozitiva
Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra) Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra)

Adventni koledar za otroke: Hlevček in sv. družina...

Pred nami je sveti večer, kar pomeni, da je ostalo še čisto malo korakov in se naše skupno potovanje v Betlehem zaključuje. Prispeli smo na cilj! Z Marijo, Jožefom in osličkom smo potovali skozi ...

Turčija, Carigrad, množica, simbolična fotografija (photo: Pixabay) Turčija, Carigrad, množica, simbolična fotografija (photo: Pixabay)

Turčija preprečila teroristični napad?

Turške oblasti so v obsežni varnostni operaciji prijele več kot sto osumljencev, povezanih s teroristično skupino Islamska država, ki svoje operacije z Bližnjega vzhoda širi v Evropo. Po navedbah ...

Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela) Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela)

Za rojstni dan ji je podaril posebno darilo

Družabne igre so poleg zabave tudi prostor srečanja, sodelovanja in učenja. Da bo njihova igra zadostovala vsem tem kriterijem so se trudili tudi ustvarjalci čisto nove in prve skavtske igre ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

»Tuje spoštujemo, svojega pa ne damo.«

Ob prazniku samostojnosti in enotnosti naše države smo se pogovarjali s s. Emanuelo Žerdin. Večkrat napiše kakšen komentar, slišimo jo tudi na valovih Radia Ognjišče. 26.12. 1990 je proces ...

Škof Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Škof Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Škof Saje: Sveto leto je bilo prelomno

Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof dr. Andrej Saje, se je v prazničnem pogovoru za Radio Ognjišče ozrl na dogajanje, ki je zaznamovalo našo krajevno Cerkev v tem svetem ...

Avdio player - naslovnica