Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovenska in argentinska zastava (foto: Slovenski dom San Martin)
Slovenska in argentinska zastava | (foto: Slovenski dom San Martin)

Tu je moj dom, tu sem doma

Slovenci po svetu | 24.05.2020, 14:25 Matjaž Merljak

V Slovenskem domu San Martin v Buenos Airesu bi morali preteklo nedeljo slovesno praznovali 60-letnico, a so jo lahko obeležili le na virtualen način. Pripravili so zelo zanimiv video, v katerem je zbranih veliko domoljubnih sporočil.

Kot je povedal predsednik Slovenskega doma San Martin Marko Škulj v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini, je obletnica doma vsakoleten celodneven dogodek: začne se s sveto mašo, nadaljuje z zajtrkom, kulturnim programom, kosilom in zaključi s prosto zabavo. Vključne so vse skupine Doma. Na praznovanje se vsako leto začnejo pripravljati v mesecu septembru. Takrat izberejo geslo in določijo točke programa. V marcu se začnejo neposredne priprave z vajami in določitvijo zadnjih podrobnosti glede okrasitve dvorane, odra in svete maše.

Tudi za tokratno obletnico, ki bi morala biti tudi 65. Slovenski dan, so s pripravami začeli v septembru, potem pa je bila 19. marca razglašena karantena - vse dejavnosti in prireditve so odpadle. Še bolj kot prej so se med seboj povezali v Whatsapp-skupinah, imeli so virtualne seje odbora doma. Tam so tudi sprejeli idejo Regine Truden Leber in njega moža Viktorja ter so člane povabili, da izrazijo, kaj jim pomeni Slovenski dom San Martin in sami posnamejo video. Vse posnetke je nato gospa Regina zmontirala. Prejeli so tudi nagovore predsednika Zednijene Slovenije Jureta Komarja, ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch in slovenskega veleposlanika v Argentini Alaina Briana Berganta. Nagovori in pozdravi so se opirali na geslo Tu je moj dom, tudi sem dom.

Omenjeni so jim čestitali, hkrati pa jih spodbujali k ohranjanje vrednot, ki so jih predniki prinesli iz Slovenije ter naj pazijo na osebni in skupni Dom. Spodbujajo jih k delu za skupnost tudi v prihodnje in to rojakom zelo veliko pomeni. Veleposlanik je pokazal tudi priznanje, ki ga je Domu ob obletnici namenila ministrica Jaklitsch v zahvalo za ohranjaje slovenske kulture in jezika ter ga bo izročil ob prvi priložnosti.

Škulj je dejal, da se zavedajo in so hvaležni za trud njihovih staršev, učiteljic in katehetov, da bolj ali manj govorijo oz. razumejo slovenski jezik, gojijo slovensko kulturo, zelo pa so veseli, da je Slovenija tako napredovala. Hkrati pa je naglasil, da je slovenska skupnost v Argentini številčno vedno manjša, saj je povojna generacija prišla v deželo pod Južnim križem pred 71-imi leti.

Naročite se na podcast oddaje Slovencem po svetu in domovini

Predsednik Slovenskega doma San Martin Marko Škulj je v pogovoru še dejal, da ne vedo, ali bodo sploh lahko pripravili pravo praznovanje 60. obletnice, njihov pogled je že usmerjen k naslednji, 61. obletnici.

Voščila in čestitke rojakov
Voščila in čestitke rojakov © Slovenski dom San Martin

Video čestitke in voščila
Video čestitke in voščila © Slovenski dom San Martin

 

Slovenci po svetu
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...

O avtorju