Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Predaja zaščitnih mask na mejnem prehodu Hodoš (foto: USZS)
Predaja zaščitnih mask na mejnem prehodu Hodoš | (foto: USZS)

Slovenci z Madžarske podarili zaščitne maske

Slovenci po svetu | 20.04.2020, 16:57 Matjaž Merljak

Na prošnjo Urada za Slovence v zamejstvo in po svetu za pomoč pri spopadanju Slovenije s pandemijo so se odzvali tudi v Zvezi Slovencev na Madžarskem. Tako porabskim Slovencem kot matični domovini so podarili 5500 pralnih zaščitnih mask. Predaje se je udeležila tudi ministirca dr. Helena Jaklitsch.

Slovenci na Madžarskem so ob pomoči sodelavcev Razvojne agencije Slovenska krajina razrezali material za pralne maske, te pa je nato zašilo podjetje iz Monoštra. 3500 je bilo razdeljenih v Porabju. Dobile so jih institucije, vrtci, trgovci in seveda prebivalci slovenskih naselij. 2000 mask pa so podarili Civilni zaščiti Murska Sobota in z res lepo gesto pripomogli k medsebojnemu sodelovanju in pomoči. 

Maske je včeraj na mejnem prehodu Hodoš v imenu Zveze Slovencev na Madžarskem podarila predsednica Andrea Kovacs. Sprejel jih je  vodja izpostave Civilne zaščite Murska Sobota mag. Martin Smodiš. Povedal je, da jih bodo z veseljem razdelili med prebivalce, ki živijo ob meji.

Prisotna sta bila tudi generalna konzolka iz Monoštra Metka Lajnšček in direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić.  

Slišati je bilo tudi znake zaskrbljenosti zaradi vnovičnega madžarskega zaprtja mejnega prehoda Verica – Čepinci. Ob tem je ministrica dr. Jaklitsch obljubila vso svojo podporo slovenski narodni skupnosti in sodelovanje pri čimprejšnji rešitvi nastale situacije. Zaprtje mejnega prehoda namreč pomeni popolno odrezanost Porabja od svoje matične domovine in marsikomu predstavlja velike omejitve pri vsakdanjem življenju.

Ministrica se je Zvezi Slovencev na Madžarskem iskreno zahvalila za tako lepo dejanje, ki še posebej pokaže, kako znamo Slovenci na obeh straneh meja stopiti skupaj in si pomagati, ko je to potrebno. Srečanje je izkoristila tudi za zahvalo predsedniku Državne Slovenske samouprave gospodu Karlu Holcu, ki se je prav tako udeležil predaje mask, za pomoč pri organizaciji prevoza blaga za izdelavo zaščitnih mask iz Budimpešte do Slovenije, ki so ga zagotovili v preteklih tednih. Ob tej priložnosti so spregovorili tudi o stanju med rojaki v povezavi s pandemijo Covid-19. Ministrica je izrazila upanje, da se razmere čim prej umirijo z željo, da bodo Slovenci v Porabju lahko kmalu nadaljevali z že načrtovanimi aktivnosti, še posebej s poukom slovenskega jezika. Vsakodnevno osebno srečevanje je namreč pomembno tudi za ohranjanje identitete in jezika.

 

Slovenci po svetu, Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju