Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Meta Potočnik
Papež v prazni baziliki sv. Petra izreka poslanico Urbi et Orbi (foto: Vatican Media)
Papež v prazni baziliki sv. Petra izreka poslanico Urbi et Orbi | (foto: Vatican Media)

Papež: Prenaša naj se pozitivna okužba veselega velikonočnega oznanila

12.04.2020, 16:56 s. Brigita Zelič Helena Križnik

Trg svetega Petra v Vatikanu na veliko noč običajno napolnijo romarji iz vsega sveta. Tokrat je sameval. Papež Frančišek je sveto mašo dopoldne daroval v prazni vatikanski baziliki, a ne pri glavnem oltarju, kot smo vajeni ob velikih praznovanjih, temveč v absidi pod Berninijevim veličastnim vitražem, ki upodablja Svetega Duha in razkošno razsvetljuje ves prostor. Tam je postavljen oltar sedeža apostola Petra, kjer je papež Frančišek vodil evharistično bogoslužje, ki se je brez homilije nadaljevalo takoj po evangeliju. Ob koncu, malo po poldnevu, je sveti oče naslovil svoj velikonočni nagovor vsem ljudem dobre volje in podelil blagoslov Urbi et Orbi.

Kljub zahtevnim okoliščinam po svetu odmeva, da je Jezus vstal

Papež Frančišek je letošnjo velikonočno poslanico postavil v jasen okvir zahtevnih okoliščin, ki jih je na svet prinesel pojav koronavirusa. Kljub temu in s toliko večjo močjo na letošnjo veliko noč po vsem svetu odmeva oznanilo: »Jezus Kristus je vstal - resnično je vstal!« Sveti oče je povabil, naj se od srca do srca prenaša pozitivna »okužba« tega veselega oznanila, ki ga potrebuje in pričakuje vsako človeško srce.

Papež prosil Vstalega, naj da moč zdravstvenemu osebju

Njegova misel se je nato ustavila pri množici tistih, ki jih je koronavirus neposredno prizadel. Jezusa, ki je naše velikonočno Jagnje, je prosil, naj da moči in upanja zdravnikom in medicinskemu osebju, ki povsod vse do zadnjih moči pričujejo o skrbnosti in ljubezni do bližnjega.

Sveti oče je ugotavljal, da nas bolezen ni prikrajšala samo za čustva, ampak tudi za možnost, da osebno črpamo tolažbo, ki izvira iz zakramentov, še posebej iz evharistije in spovedi.

Odgovorni v širši družbi naj se lotijo dela v korist skupnega dobrega

Obrnil se je tudi na odgovorne v širši družbi. »Spodbujam tiste, ki imajo politično odgovornost, naj se dejavno lotijo dela v korist skupnega dobrega državljanov ter priskrbijo potrebna sredstva in orodja, da vsem omogočijo dostojno življenje, in da, kolikor dopuščajo razmere, podpirajo vnovično vzpostavitev rednih vsakdanjih dejavnosti. To ni čas za brezbrižnost, ker ves svet trpi in se mora združiti, da se sooči s pandemijo.«

Zdaj ni čas za sebičnost, izziv, s katerim se soočamo, nas vse povezuje

Papež Frančišek je prosil Vstalega Jezusa, naj prinese upanje vsem ubogim, obrobnim, beguncem in brezdomcem. Naj ti najšibkejši bratje in sestre ne ostanejo sami.

Potem ko je dejal, da zdaj ni čas za sebičnost, saj nas izziv, s katerim se soočamo, vse povezuje in ne dela razlik med osebami, je v nadaljevanju posebej orisal položaj stare celine. »Med tolikimi območji, ki so prizadeta s koronavirusom, namenjam posebno misel Evropi. Po drugi svetovni vojni se je ta celina lahko dvignila po zaslugi konkretnega duha solidarnosti, ki ji je omogočil premagati rivalstva preteklosti. V današnjih razmerah je še kako nujno, da se taka rivalstva ne okrepijo, ampak da se vsi prepoznajo kot člani ene same družine in se medsebojno podpirajo. Danes ima Evropska unija pred seboj epohalni izziv, od katerega ni odvisna samo njena prihodnost, ampak prihodnost vsega sveta. Naj ne izgubimo priložnosti, da spet pokažemo solidarnost, tudi tako, da se zatečemo k ustvarjalnim rešitvam.«

Jezus naj prepodi temo naše uboge človečnosti

Velikonočno poslanico je papež Frančišek sklenil z opozorilom, da so brezbrižnost, sebičnost, delitve in pozaba drže, ki ne sodijo v ta čas. Pojavijo se, ko v nas zmagujeta strah in smrt, to je, ko ne pustimo, da bi v našem srcu in v našem življenju zmagal Gospod Jezus. Zaželel je, naj Kristus, ki je že premagal smrt in nam odprl pot večnega odrešenja, prepodi temo naše uboge človečnosti in nas uvede v svoj veličastni dan, ki ne pozna zatona.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...

O avtorju