Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

Pot iz ZDA v Slovenijo je bila prava odisejada

Svet | 18.03.2020, 17:30 Helena Križnik

V ZDA se je novi koronavirus razširil po vseh 50 zveznih državah. Za zdaj se z njim spopada vsaka po svoje. Kako ukrepa Bela hiša?

Velikost je trenutno ena ključnih težav svetovne velesile

Ne gre le za državo, ampak za celino, je v pogovoru o dogajanju v ZDA za naš radio spomnil politični analitik Igor Kovač. Velikost je po njegovih besedah v tem trenutku tudi ena ključnih težav svetovne velesile. »Ko so na zahodni obali in v New Yorku že imeli veliko primerov okužbe, je življenje v Washingtonu potekalo nemoteno.« Kot je dodal, bi čez veliko lužo lahko obveljal rek: Daleč od oči, daleč od srca. »Kar ni blizu nas in se nas ne dotakne, ne jemljemo z vso resnostjo.«

Kovač je doma, a v karanteni

Kovaču, ki v ZDA končuje doktorski študij, se je pred dnevi uspelo vrniti v Slovenijo in je zdaj preventivno v karanteni. »Pot nazaj je bila prava odisejada, letalske družbe so med drugim želele več kot 3.000 dolarjev za enosmerno karto, a nato so tik pred prepovedjo potovanj iz Evrope te cene padle, tako sem si jo lahko privoščil, drugače bi ostal na drugi strani,« opisuje Kovač. S tamkajšnjimi sodelavci in prijatelji je vsak dan v stiku, sproti ga seznanjajo z razmerami.

Kar Trumpu očitajo njegovi kritiki, so lažne novice

Kritiki predsedniku Donaldu Trumpu očitajo, da je podcenjeval grožnjo, da nima nikakršne strategije in da je odgovoren za zmešnjavo pri odzivanju. Gre za lažne novice, poudarja Kovač. »Administracija ni zmanjšala količine denarja za določene ustanove, kot smo lahko brali v določenih medijih, prav tako ni ukinila določenih ustanov. Že zdavnaj so potekali prvi sestanki v Beli hiši, kako se soočiti s potencialno pandemijo. Trump je tudi zelo hitro reagiral s prepovedjo poletov s Kitajske, podobno je, kot rečeno, ukrepal tudi z Evropo. V pripravi je stimulus, mislim, da je bil v določeni obliki že sprejet.«

ZDA v razvoj svojih testov, a jih je pandemija prehitela

A na dan so priplavale neprijetnosti v zdravstvu, med njimi pomanjkanje testov. »ZDA so se odločile, da ne bodo uporabile testov, ki ji je razvila Svetovna zdravstvena organizacija in jih uporabljajo, kot mi je znano, vse države. Odločila se je razviti svoje teste. Pri tem in predvsem pri produkciji jih je pandemija prehitela,« pojasnjuje Kovač.

Problematičen je razpršen zdravstveni sistem

Problematična je tudi narava samega zdravstvenega sistema v ZDA, ki je razpršen in temelji na različnih omrežjih zdravstvenih ustanov. »Lahko je učinkovit v normalnih pogojih, a v situacijah, ko bi bila nujna centralna koordinacija, ni učinkovit, kar se je izkazalo zdaj.«

Kako stabilna je svetovna velesila?

Če bo pandemija trajala kakšen mesec, so gospodarski temelji dovolj trdni, da svetovna velesila ne bo zdrsnila v recesijo. Večje skrbi zaradi tega imajo za zdaj, tako Kovač, ostale države. A bolj zanesljivo bo to mogoče napovedati, ko bo jasna vsa razsežnost aktualne krize.

Novi koronavirus lahko vpliva na razplet jesenskih predsedniških volitev

V ZDA bodo novembra med drugim izbirali, kdo jih bo vodil prihodnja štiri leta. Ali lahko novi koronavirus vpliva na razplet predsedniških volitev? »Pred časom sem opozoril, da Trumpovo zmago lahko ogrozi le zunanji šok. Novi koronavirus lahko predstavlja ta zunanji šok, če širjenje ne bo hitro ustavljeno,« ocenjuje Kovač. »Predsedniških volitev se po ustavi ne da prestaviti, lahko se zgodi le, da kongres sprejme novo dopolnilo, ki bi to omogočalo,« pojasnjuje Kovač. A to se po njegovem ne bo zgodilo.

Svet, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.