Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Venezuela (foto: Pixabay)
Venezuela | (foto: Pixabay)

Bo koronavirus zamaknil integracijo Slovencev iz Venezuele?

Slovenija | 13.03.2020, 10:15 Matjaž Merljak

Na pot so šli z dvema kovčkoma. Iz države, kjer so živeli vse življenje. V novo okolje se dobro vključujejo, edina ovira je jezik. Večinoma govorijo le špansko. Tečaji slovenščine, ki bi se zdaj morali začeli, so odpovedani. Upati je, da se bodo začeli do aprila, ko pričakujemo prihod še enajstih oseb.

Repatriacija je pionirski projekt za našo državo in po besedah koordinatorke medresorske delovne skupine, državne sekretarke na Uradu Vlade Republike Slovenije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu (USZS) Olge Belec, so postavljeni dobri temelji za naprej. Rešiti so morali veliko vprašanj. Nenazadnje tudi, kako bo s poukom slovenskega jezika. Ker tisti, ki prihajajo kot repatriiranci v Slovenijo, sodijo v različne kategorije - slovenski državljani, osebe slovenskega rodu brez državljanstva in zakonci, ki niso slovenskega rodu, jim pripadajo tudi različne pravice. A znanje slovenskega jezika je pogoj, da tukaj dobijo zaposlitev. Pomoč države, kamor sodi tudi zdravstveno zavarovanje, bodo namreč prejemali le petnajst mesecev.

Skušali so jih namestiti v kraje, od koder so izšli njihovi predniki.

Olga Belec je še naglasila, da so na USZS v sodelovanju z nevladnimi organizacijami (Karitas, Rdeči križ, Malteški viteški red ...) ves čas v stiku s prispelimi rojaki in ti se počutijo dobro in varno. Nekateri so se že uspeli dogovoriti za službo.

Olga Belec
Olga Belec © USZS

Aprila naj bi imeli tu 36 Slovencev iz Venezuele

Decembra lani je v Slovenijo prišlo šest oseb, januarja letos petnajst, februarja ni bilo prihodov, marca sta prišli še dve osebi, v naslednjem tednu pričakujejo še dve, v aprilu je predviden prihod enajstih oseb. Po sedaj izdanih odločbah bi v Sloveniji imeli šestintrideset oseb slovenskega rodu. Za petnajst so bivališče poskrbeli svojci, za ostale pa na Uradu. To je bilo tudi najtežje, saj Slovenija nima na voljo ustreznih stanovanj.

Čeprav so visoko izobraženi, je znanje jezika pogoj za zaposlitev

Naglasila je še, da postopek repatriacije ves čas teče. Prihajajo nove prošnje, nekateri pa jih umikajo. Po drugi strani pa prihajajo prošnje iz Peruja, Argentine in Španije. Tja so namreč pred kratkim odšle nekatere osebe slovenskega rodu iz Venezuele. A v medresorski delovni skupini so sprejeli sklep, da imajo prednost do repatriacije tisti iz Venezuele. Ko bodo na repatriirani vsi iz Venezuele, ki bodo to želeli, bodo prišli na vrsto še omenjeni.

Slovenija, Sociala, Slovenci po svetu, Zdravstvo, Teme, Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju