Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Letalo (foto: Andrej Šinko)
Letalo | (foto: Andrej Šinko)

Vse težje se je vrniti v Slovenijo

17.03.2020, 15:31 Andrej Šinko

Številni Slovenci ostajajo po vsem svetu, nekateri so državo zaprosili tudi za pomoč pri vrnitvi iz tujine. Evropska unija naj bi v kratkem zaprla vsa letališča za potniški promet, večina letalskih povezav pa je bila odpovedana že v preteklih dneh.

V domovino se je dopoldne uspešno vrnila skupina Slovencev iz Rusije. Vseh 22 so zdravstveno pregledali in poslali v domačo izolacijo. Vodja Konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je pojasnil, da je šlo za usklajeno akcijo z ruskimi oblastmi, ki so dobile dovoljenje, da na brniško letališče pošljejo letalo po Ruse z njim pa pripeljejo Slovence.

Evropska letališča naj bi se z namenom zajezitve širjenja virusa zaprla v roku dneva in pol, zato je zdaj glavna naloga Ministrstva za zunanje zadeve, da Slovencem posredujejo potrebne informacije. »Kakšne so njihove možnosti, da se vrnejo, ker so te vedno bolj pičle. In kakšne so možnosti, da tam kjer so ostanejo na varnem in počakajo na boljše razmere za potovanje,« pravi Šter in opozarja, da je najslabši možen scenarij, da ostanejo ujeti na kakšnem od mednarodnih letališč.

Slovencev je največ v evropskih državah, sicer pa so raztreseni po vsem svetu, tudi v Aziji in ZDA. »Letalske linije se zapirajo, letališča se ukinjajo, ta trenutek vsem, ki so v ZDA svetujemo, da naj ne skušajo pripotovati v Evropo, ker tukaj ne bodo več pristali,« pojasnjuje Šter, ki je kritičen do vseh, ki so v preteklih dneh še potovali iz Brnika, čeprav so bila številna opozorila, da je to odsvetovano.

V ZDA je ujeta tudi Katarina Nzobandora, ki je v ZDA odpotovala že pred dvema mesecoma. Iskala je možne povezave za vrnitev, vendar so se posamezna letališča zelo hitro zapirala. Obrnili so se tako na slovensko ambasado v ZDA, kot ameriško v Ljubljani. »Situacija še ni rešena, še ne vemo, kako se bo izšlo ... Sicer smo na varnem, bolj, ko ne v izolaciji, umaknjeni od ljudi,« je pojasnila sogovornica, ki jo skrbi tudi, da zdravstveno zavarovanje za tujino naj ne bi krilo stroškov zdravljenja v primeru epidemije.

V Sloveniji pa medtem ostajajo tudi številni tujci, ki se zaradi ohromljenega prometa niso uspeli vrniti v domovine. Brniško letališče je še vedno odprto za tovorni promet, po poročanju TV Slovenija pa naj bi na njem pristajala tudi prazna letala, ki jih morajo letalske družbe prizemljiti, saj so kapacitete za parkiranje letal omejene.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Sociala , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...