Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Vse težje se je vrniti v Slovenijo

17.03.2020, 15:31 Andrej Šinko

Številni Slovenci ostajajo po vsem svetu, nekateri so državo zaprosili tudi za pomoč pri vrnitvi iz tujine. Evropska unija naj bi v kratkem zaprla vsa letališča za potniški promet, večina letalskih povezav pa je bila odpovedana že v preteklih dneh.

V domovino se je dopoldne uspešno vrnila skupina Slovencev iz Rusije. Vseh 22 so zdravstveno pregledali in poslali v domačo izolacijo. Vodja Konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je pojasnil, da je šlo za usklajeno akcijo z ruskimi oblastmi, ki so dobile dovoljenje, da na brniško letališče pošljejo letalo po Ruse z njim pa pripeljejo Slovence.

Evropska letališča naj bi se z namenom zajezitve širjenja virusa zaprla v roku dneva in pol, zato je zdaj glavna naloga Ministrstva za zunanje zadeve, da Slovencem posredujejo potrebne informacije. »Kakšne so njihove možnosti, da se vrnejo, ker so te vedno bolj pičle. In kakšne so možnosti, da tam kjer so ostanejo na varnem in počakajo na boljše razmere za potovanje,« pravi Šter in opozarja, da je najslabši možen scenarij, da ostanejo ujeti na kakšnem od mednarodnih letališč.

Slovencev je največ v evropskih državah, sicer pa so raztreseni po vsem svetu, tudi v Aziji in ZDA. »Letalske linije se zapirajo, letališča se ukinjajo, ta trenutek vsem, ki so v ZDA svetujemo, da naj ne skušajo pripotovati v Evropo, ker tukaj ne bodo več pristali,« pojasnjuje Šter, ki je kritičen do vseh, ki so v preteklih dneh še potovali iz Brnika, čeprav so bila številna opozorila, da je to odsvetovano.

V ZDA je ujeta tudi Katarina Nzobandora, ki je v ZDA odpotovala že pred dvema mesecoma. Iskala je možne povezave za vrnitev, vendar so se posamezna letališča zelo hitro zapirala. Obrnili so se tako na slovensko ambasado v ZDA, kot ameriško v Ljubljani. »Situacija še ni rešena, še ne vemo, kako se bo izšlo ... Sicer smo na varnem, bolj, ko ne v izolaciji, umaknjeni od ljudi,« je pojasnila sogovornica, ki jo skrbi tudi, da zdravstveno zavarovanje za tujino naj ne bi krilo stroškov zdravljenja v primeru epidemije.

V Sloveniji pa medtem ostajajo tudi številni tujci, ki se zaradi ohromljenega prometa niso uspeli vrniti v domovine. Brniško letališče je še vedno odprto za tovorni promet, po poročanju TV Slovenija pa naj bi na njem pristajala tudi prazna letala, ki jih morajo letalske družbe prizemljiti, saj so kapacitete za parkiranje letal omejene.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Sociala , Evropska Unija
p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...