Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Arhivi, stare knjige (foto: Pixabay)
Arhivi, stare knjige | (foto: Pixabay)

Kaj bodo pokazali vatikanski arhivi?

02.03.2020, 10:36 Marjana Debevec

V Vatikanu so danes za javnost odprli arhive, ki bodo pokazali, kakšna je bila vloga papeža Pija XII. v času 2. svetovne vojne in po njej. Katoliško cerkev je vodil v letih med 1939 in 1958. Mnogi so njegov pontifikat kritično ocenili, češ da je molčal o holokavstu in da se ni dovolj odločno uprl nacističnim zločinom. Zdaj je nastopil čas, ko bodo zgodovinarji in raziskovalci preučili in osvetlili njegovo dejansko vlogo.

Prefekt vatikanskih arhivov msgr. Sergio Pagano je povedal, da so morali digitalizirati več kot milijon tristo tisoč dokumentov. Med njimi so tudi takšni, ki dokazujejo, da je Cerkev Judom pomagala na varno. Po besedah tajnika za odnose z državami nadškofa Paula Gallagherja papežev lik v teh dokumentih prihaja do izraza v vsej svoji veličini. Prepoznamo ga kot branilca človeštva in pristnega vesoljnega pastirja, je dejal za Vatican News in dodal: »Pacelli je bil pogumen diplomat. Kot papež pa je pokazal brezmejno ljubezen, ki je niso vedno razumeli in sprejemali niti znotraj vatikanskih zidov. Iz dokumentov je razvidno vse njegovo prizadevanje, da bi odgovoril na prošnje po pomoči za rešitev preganjanih in tistih, ki so bili v smrtni nevarnosti. Prav gotovo pa bomo lahko zaznali tudi sovraštvo nacizma do Katoliške cerkve in do samega papeža,« je dejal Gallagher.

Italijanska predstavnica Ameriškega judovskega združenja Lisa Palmieri Billig je za Vatican insider povedala, da obstajajo trije pogledi na papeža Pija XII. Nekateri trdijo, da je naredil vse, da bi zaščitil življenja Judov, drugi pravijo, da mu je kot moralni avtoriteti spodletelo, saj bi moral bolj odločno in javno obsoditi preganjanja. Spet tretji pa poudarjajo, da je šlo za zelo zapleteno situacijo, ker je moral papež voditi dvojno vojno: proti nemškim nacistom in hkrati proti sovjetskim komunistom, ki so bili smrtni sovražniki Cerkve.

Vprašanje, ki ga bo treba razjasniti, je po besedah Palmierijeve tudi, ali je Pij XII. izrecno pozval proti genocidu Judov v Evropi, ali pa le na splošno k reševanju vseh ljudi. Rimska judovska skupnost se namreč živo spominja njegove tišine ob napadu nacistov 16. oktobra 1943. Preučevanje ogromne količine arhivskih dokumentov naj bi končno dalo odgovor, zakaj je papež Pij XII. v javnosti molčal o holokavstu, je še zapisala.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...