Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Arhivi, stare knjige (foto: Pixabay)
Arhivi, stare knjige | (foto: Pixabay)

Kaj bodo pokazali vatikanski arhivi?

02.03.2020, 10:36 Marjana Debevec

V Vatikanu so danes za javnost odprli arhive, ki bodo pokazali, kakšna je bila vloga papeža Pija XII. v času 2. svetovne vojne in po njej. Katoliško cerkev je vodil v letih med 1939 in 1958. Mnogi so njegov pontifikat kritično ocenili, češ da je molčal o holokavstu in da se ni dovolj odločno uprl nacističnim zločinom. Zdaj je nastopil čas, ko bodo zgodovinarji in raziskovalci preučili in osvetlili njegovo dejansko vlogo.

Prefekt vatikanskih arhivov msgr. Sergio Pagano je povedal, da so morali digitalizirati več kot milijon tristo tisoč dokumentov. Med njimi so tudi takšni, ki dokazujejo, da je Cerkev Judom pomagala na varno. Po besedah tajnika za odnose z državami nadškofa Paula Gallagherja papežev lik v teh dokumentih prihaja do izraza v vsej svoji veličini. Prepoznamo ga kot branilca človeštva in pristnega vesoljnega pastirja, je dejal za Vatican News in dodal: »Pacelli je bil pogumen diplomat. Kot papež pa je pokazal brezmejno ljubezen, ki je niso vedno razumeli in sprejemali niti znotraj vatikanskih zidov. Iz dokumentov je razvidno vse njegovo prizadevanje, da bi odgovoril na prošnje po pomoči za rešitev preganjanih in tistih, ki so bili v smrtni nevarnosti. Prav gotovo pa bomo lahko zaznali tudi sovraštvo nacizma do Katoliške cerkve in do samega papeža,« je dejal Gallagher.

Italijanska predstavnica Ameriškega judovskega združenja Lisa Palmieri Billig je za Vatican insider povedala, da obstajajo trije pogledi na papeža Pija XII. Nekateri trdijo, da je naredil vse, da bi zaščitil življenja Judov, drugi pravijo, da mu je kot moralni avtoriteti spodletelo, saj bi moral bolj odločno in javno obsoditi preganjanja. Spet tretji pa poudarjajo, da je šlo za zelo zapleteno situacijo, ker je moral papež voditi dvojno vojno: proti nemškim nacistom in hkrati proti sovjetskim komunistom, ki so bili smrtni sovražniki Cerkve.

Vprašanje, ki ga bo treba razjasniti, je po besedah Palmierijeve tudi, ali je Pij XII. izrecno pozval proti genocidu Judov v Evropi, ali pa le na splošno k reševanju vseh ljudi. Rimska judovska skupnost se namreč živo spominja njegove tišine ob napadu nacistov 16. oktobra 1943. Preučevanje ogromne količine arhivskih dokumentov naj bi končno dalo odgovor, zakaj je papež Pij XII. v javnosti molčal o holokavstu, je še zapisala.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...