Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Otrok ne potrebuje ekranov, potrebuje pozornost in toplino staršev (foto: pixabay)
Otrok ne potrebuje ekranov, potrebuje pozornost in toplino staršev | (foto: pixabay)

Ekrani naj ne bodo varuške

27.02.2020, 18:00 Nataša Ličen

Do sodobne digitalne tehnologije imamo različne generacije različen odnos. Številne starše skrbi pretirana navezanost njihovih otrok na sodobno tehnologijo, pozabljajo pa, da tudi sami preživijo veliko preveč časa na telefonih ali pred ekrani.

Čas je omejen. Ga je vredno namenjati cenenim vsebinam številnih aplikacij?

Če otrok prvič poseže po telefonu, tablici ali računalniku, zaradi zabave, je to lahko že vzrok poznejših resnejših težav v njegovem dojemanju omenjene tehnologije. Glavna težava je torej, da se otroci veliko prezgodaj srečajo z ekrani vseh vrst.

V osnovni šoli naj bi otroci uporabljali sodobno tehnologijo do največ ure na dan. To so priporočila, ki omogočajo otroku stik z napravami, uči se njihove uporabe, pozneje pa je manj možnosti za težave z zasvojenostjo.

Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov Safe.si
Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov Safe.si © Nataša Ličen

Zabava pritegne. Če otroku že v vozičku za zabavo omogočimo stik s sodobnimi aplikacijami, je to zanj lahko zelo škodljivo.

Stroka ni poenotena, kako in kdaj vpeljevati tehnologijo v otrokovo življenje. Splošno priporočilo je, da naj bi se otroci vsaj do tretjega leta starosti ne srečevali z ekrani, niti s televizijskim ne. Nekateri celo odsvetujejo stik z ekrani vse do vstopa v šolo. In, tudi po tem, naj bi jih vpeljevali postopno. Realnost pa je, vemo, večinoma drugačna.

Otroci marsikaj gledajo, a vsebin še ne razumejo.

Otroci v prvih letih starosti pridobivajo prostorsko zaznavo in motoriko. Ekrani pa so dvodimenzionalni. Ko otrok s prstom drsi po ekranu mu ta ne omogoča globinske zaznave. Pozneje ima otrok težavo pri recimo lovljenju žoge, težave ima s pozornostjo in osredotočanjem.

Spletno nasilje je velik in pereč problem, težko ga je odkriti, veliko težje od nasilja v fizičnem svetu.

Pomenljivo slikovno sporočilo s Safe.si ob letošnjem mesecu osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov
Pomenljivo slikovno sporočilo s Safe.si ob letošnjem mesecu osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov © safe.si

Rešitev ni ograditi otroka od vseh teh vsebin. Naučimo se le postopnega uvajanja, ob pravem času in v omejenih časovnih intervalih. Nobena naprava ne more nadomestiti toplega objema staršev.

Otroci so tisti, ki čutijo posledice odločitev svojih staršev. In, posledice so lahko za vse življenje.

To je gotovo velika izguba za vse, to siromaši odnose. Prav to naj bi nas spodbudilo k razmišljanju, kdaj in v kakšen namen uporabljamo orodja sodobne tehnologije.

"Prvi stik z napravami se je v letih močno pomaknil navzdol. Včasih smo delovali v šolah, zdaj je treba začeti pri starših, ki so šele v pričakovanju otroka, da se zavejo problematike in številnih pasti neprave rabe teh naprav", pravi Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.Otroci so tisti, ki čutijo posledice odločitev svojih staršev. In, posledice so lahko za vse življenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Via positiva

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...