Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Petra Stopar
Otrok ne potrebuje ekranov, potrebuje pozornost in toplino staršev (foto: pixabay)
Otrok ne potrebuje ekranov, potrebuje pozornost in toplino staršev | (foto: pixabay)

Ekrani naj ne bodo varuške

27.02.2020, 18:00 Nataša Ličen

Do sodobne digitalne tehnologije imamo različne generacije različen odnos. Številne starše skrbi pretirana navezanost njihovih otrok na sodobno tehnologijo, pozabljajo pa, da tudi sami preživijo veliko preveč časa na telefonih ali pred ekrani.

Čas je omejen. Ga je vredno namenjati cenenim vsebinam številnih aplikacij?

Če otrok prvič poseže po telefonu, tablici ali računalniku, zaradi zabave, je to lahko že vzrok poznejših resnejših težav v njegovem dojemanju omenjene tehnologije. Glavna težava je torej, da se otroci veliko prezgodaj srečajo z ekrani vseh vrst.

V osnovni šoli naj bi otroci uporabljali sodobno tehnologijo do največ ure na dan. To so priporočila, ki omogočajo otroku stik z napravami, uči se njihove uporabe, pozneje pa je manj možnosti za težave z zasvojenostjo.

Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov Safe.si
Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov Safe.si © Nataša Ličen

Zabava pritegne. Če otroku že v vozičku za zabavo omogočimo stik s sodobnimi aplikacijami, je to zanj lahko zelo škodljivo.

Stroka ni poenotena, kako in kdaj vpeljevati tehnologijo v otrokovo življenje. Splošno priporočilo je, da naj bi se otroci vsaj do tretjega leta starosti ne srečevali z ekrani, niti s televizijskim ne. Nekateri celo odsvetujejo stik z ekrani vse do vstopa v šolo. In, tudi po tem, naj bi jih vpeljevali postopno. Realnost pa je, vemo, večinoma drugačna.

Otroci marsikaj gledajo, a vsebin še ne razumejo.

Otroci v prvih letih starosti pridobivajo prostorsko zaznavo in motoriko. Ekrani pa so dvodimenzionalni. Ko otrok s prstom drsi po ekranu mu ta ne omogoča globinske zaznave. Pozneje ima otrok težavo pri recimo lovljenju žoge, težave ima s pozornostjo in osredotočanjem.

Spletno nasilje je velik in pereč problem, težko ga je odkriti, veliko težje od nasilja v fizičnem svetu.

Pomenljivo slikovno sporočilo s Safe.si ob letošnjem mesecu osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov
Pomenljivo slikovno sporočilo s Safe.si ob letošnjem mesecu osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov © safe.si

Rešitev ni ograditi otroka od vseh teh vsebin. Naučimo se le postopnega uvajanja, ob pravem času in v omejenih časovnih intervalih. Nobena naprava ne more nadomestiti toplega objema staršev.

Otroci so tisti, ki čutijo posledice odločitev svojih staršev. In, posledice so lahko za vse življenje.

To je gotovo velika izguba za vse, to siromaši odnose. Prav to naj bi nas spodbudilo k razmišljanju, kdaj in v kakšen namen uporabljamo orodja sodobne tehnologije.

"Prvi stik z napravami se je v letih močno pomaknil navzdol. Včasih smo delovali v šolah, zdaj je treba začeti pri starših, ki so šele v pričakovanju otroka, da se zavejo problematike in številnih pasti neprave rabe teh naprav", pravi Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.Otroci so tisti, ki čutijo posledice odločitev svojih staršev. In, posledice so lahko za vse življenje.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...