Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Rok MihevcRok Mihevc
Otrok ne potrebuje ekranov, potrebuje pozornost in toplino staršev (foto: pixabay)
Otrok ne potrebuje ekranov, potrebuje pozornost in toplino staršev | (foto: pixabay)

Ekrani naj ne bodo varuške

Via positiva | 27.02.2020, 18:00 Nataša Ličen

Do sodobne digitalne tehnologije imamo različne generacije različen odnos. Številne starše skrbi pretirana navezanost njihovih otrok na sodobno tehnologijo, pozabljajo pa, da tudi sami preživijo veliko preveč časa na telefonih ali pred ekrani.

Čas je omejen. Ga je vredno namenjati cenenim vsebinam številnih aplikacij?

Če otrok prvič poseže po telefonu, tablici ali računalniku, zaradi zabave, je to lahko že vzrok poznejših resnejših težav v njegovem dojemanju omenjene tehnologije. Glavna težava je torej, da se otroci veliko prezgodaj srečajo z ekrani vseh vrst.

V osnovni šoli naj bi otroci uporabljali sodobno tehnologijo do največ ure na dan. To so priporočila, ki omogočajo otroku stik z napravami, uči se njihove uporabe, pozneje pa je manj možnosti za težave z zasvojenostjo.

Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov Safe.si
Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov Safe.si © Nataša Ličen

Zabava pritegne. Če otroku že v vozičku za zabavo omogočimo stik s sodobnimi aplikacijami, je to zanj lahko zelo škodljivo.

Stroka ni poenotena, kako in kdaj vpeljevati tehnologijo v otrokovo življenje. Splošno priporočilo je, da naj bi se otroci vsaj do tretjega leta starosti ne srečevali z ekrani, niti s televizijskim ne. Nekateri celo odsvetujejo stik z ekrani vse do vstopa v šolo. In, tudi po tem, naj bi jih vpeljevali postopno. Realnost pa je, vemo, večinoma drugačna.

Otroci marsikaj gledajo, a vsebin še ne razumejo.

Otroci v prvih letih starosti pridobivajo prostorsko zaznavo in motoriko. Ekrani pa so dvodimenzionalni. Ko otrok s prstom drsi po ekranu mu ta ne omogoča globinske zaznave. Pozneje ima otrok težavo pri recimo lovljenju žoge, težave ima s pozornostjo in osredotočanjem.

Spletno nasilje je velik in pereč problem, težko ga je odkriti, veliko težje od nasilja v fizičnem svetu.

Pomenljivo slikovno sporočilo s Safe.si ob letošnjem mesecu osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov
Pomenljivo slikovno sporočilo s Safe.si ob letošnjem mesecu osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih telefonov © safe.si

Rešitev ni ograditi otroka od vseh teh vsebin. Naučimo se le postopnega uvajanja, ob pravem času in v omejenih časovnih intervalih. Nobena naprava ne more nadomestiti toplega objema staršev.

Otroci so tisti, ki čutijo posledice odločitev svojih staršev. In, posledice so lahko za vse življenje.

To je gotovo velika izguba za vse, to siromaši odnose. Prav to naj bi nas spodbudilo k razmišljanju, kdaj in v kakšen namen uporabljamo orodja sodobne tehnologije.

"Prvi stik z napravami se je v letih močno pomaknil navzdol. Včasih smo delovali v šolah, zdaj je treba začeti pri starših, ki so šele v pričakovanju otroka, da se zavejo problematike in številnih pasti neprave rabe teh naprav", pravi Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.Otroci so tisti, ki čutijo posledice odločitev svojih staršev. In, posledice so lahko za vse življenje.

Via positiva
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...