Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Meso (foto: Pixabay)
Meso | (foto: Pixabay)

Bodo cene prašičjega mesa še naprej drvele v nebo?

18.01.2020, 10:15 Alen Salihović

Vsak Slovenec na leto poje skoraj 38 kilogramov prašičjega mesa, stopnja samooskrbe pa je nizka. Letna poraba s skoraj 80 tisoč tonami občutno presega domačo prirejo, ki je pri 30 tisoč tonah. Vse to pa je poleg prašičje kuge prispevalo k zelo veliki rasi cen prašičjega mesa.

Slovenije je močno odvisno od uvoza prašičjega mesa iz drugih držav, s tem pa tudi od tekočih nabavnih cen mesa z drugih trgov. Te pa se zvišujejo - lani se je cena prašičjega mesa v Sloveniji povišala za 36 odstotkov, v Evropske uniji pa v povprečju za 44 odstotkov, nam je potrdila generalna sekretarka gospodarsko interesnega združenja Mesne industrije Slovenije Ana Ahčin. Dodala je, da je za rast cen prašičjega mesa kriv predvsem pojav afriške prašičje kuge, ki je najmočneje prizadela Kitajsko. Ta velika porabnica je zaradi tega skoraj v celoti ukinila lastno proizvodnjo in meso uvaža iz držav, ki jih bolezen še ni prizadela. Tako veliko povpraševanje je povzročilo dvig cen na svetovnem ravni. Medtem se je afriška prašičja kuga že pojavila tudi v EU, kar še dodatno zmanjšuje ponudbo svinjskega mesa.

Odvisnost slovenskega trga od cen v drugih državah in nizka stopnja samooskrbe povzročajo stalno rast cen na domačem trgu. Dobavitelji, ki dobavljajo meso javnim zavodom, se tako soočajo z visokimi odkupnimi cenami prašičjega mesa, ki v času oddaje ponudb javnim zavodom ni bila predvidena. Ahčinova glede cen v prihodnje ni prav optimistična: »V začetku februarja bodo cene zagotovo se začele zviševati, saj vzroki, ki so pripeljali do takšnega stanja na surovinskem trgu niso odravljeni.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Hrana in okolje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju