Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Sveti Frančišek (foto: Pixabay)
Sveti Frančišek | (foto: Pixabay)

Zastonjskost v ekonomiji?

Svet | 12.01.2020, 08:10 Marjana Debevec

Kot smo že poročali, je papež mlade ekonomiste in podjetnike z vsega sveta marca letos povabil v Assisi, kjer bodo skupaj iskali novo ekonomijo. Gre za ekonomijo, ki ne ubija, ampak daje življenje, ki ne izključuje, ampak vključuje, ki počloveči in ne razčloveči. Pobudo za omenjeno srečanje je dal ekonomist Luigino Bruni, ki je tudi eden od nosilcev Občestvene ekonomije v Gibanju fokolarov.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Luigina Brunija se je na dogodek, ki sicer sprejme 2000 udeležencev, prijavilo kar dvakrat več mladih. Zanimanje za novo obliko ekonomije, ki bo izhajala iz zamisli sv. Frančiška in spodbujala k zastonjskosti, je torej velika.

»Priprave potekajo dobro. Čeprav moram reči, da si prizadevamo, da ne bi pripravili preveč vseh podrobnosti vnaprej. Ko bo teh 2000 mladih prišlo v Assisi, si predstavljam, da se bo zgodilo nekaj, kar bo presenetilo vse: nas, papeža in tudi sv. Frančiška v nebesih. Zbrano bo toliko vitalne energije mladih z vsega sveta, različnih kultur, da bo nekaj izrednega. Če torej mi preveč načrtujemo vnaprej, preprečimo, da bi proces eksplodiral«, pravi Bruni.

Dodaja še, da organizacijski odbor pripravlja okvir dogajanja, kot na primer, ko starši pripravljajo praznovanje rojstnega dneva za otroka: kupijo hrano, pripravijo igre... Potem pa se praznovanje začne in gre svojo pot.


Eden od poudarkov nove ekonomije bo med drugim zastonjskost, ki je v današnji storilnostno naravnani družbi, izgubila svoj pomen. Gre za pot, ki naj bi vodila v občestvenost tudi na področju ekonomije.


Ekonomist Bruni meni: »Zastonjskost je razsežnost, ki lahko spremlja katero koli dejanje. Zato zastonjskost ni "zastonj", temveč pravo nasprotje tega: ni cena, enaka ničli, ampak neskončna cena, na katero lahko odgovorimo samo z drugim zastonjskim dejanjem.«


Zastonjskost torej presega logiko trga, porabništva in individualizma, postajamo odprti za delitev, družbenost, bratstvo, za novo kulturo dajanja. To bodo tudi smernice srečanja v Assisiju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...