Petra StoparPetra Stopar
Predstavitev srečanja mladih ekonomistov in podjetnikov v Vatikanu (foto: Vatican News)
Predstavitev srečanja mladih ekonomistov in podjetnikov v Vatikanu

Papež napovedal srečanje mladih ekonomistov in podjetnikov

Svet | 15.05.2019, 10:22 Marjana Debevec

Papež je 500 mladih ekonomistov in podjetnikov z vsega sveta marca prihodnje leto povabil v Assisi, kjer bodo skupaj iskali novo ekonomijo; tisto ekonomijo, ki ne ubija, ampak daje življenje, ki ne izključuje, ampak vključuje, ki počloveči in ne razčloveči, ki skrbi za stvarstvo, ne pa ga uničuje.

Pobudo za omenjeno srečanje je dal ekonomist Luigino Bruni, ki je tudi eden od nosilcev Občestvene ekonomije v Gibanju fokolarov.

Na vprašanje, kaj bi odgovoril tistim, ki papežu očitajo, da spodbuja ekonomijo obubožanja, je odgovoril: "Ekonomija in revščina si ne nasprotujeta. Revščina je namreč izhodiščna točka za drugačno ekonomijo. Danes vemo, da je sv. Frančišek postavil temelje evropski tržni ekonomiji in sicer tako, da je izbral uboštvo.

Papež Frančišek pa večkrat pravi, da ne moremo zgraditi dobre družbe, brez dobre ekonomije. Ekonomijo je treba spremeniti, sicer je nekaj lepega, vendar nezadostna. Revščina tako lahko postane izhodiščna točka za neko novo zamisel bogastva in vključenosti," je dejal prof. Bruni.

Luigino Bruni
Luigino Bruni © ARO

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.