Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican media)

Papež povabil k spominu na mučence »od včeraj in danes«

26.12.2019, 14:26 Alen Salihović

Papež Frančišek je pred opoldanskim nagovorom na Trgu svetega Petra v Vatikanu povabil k spominu na mučence »od včeraj in danes«. Dodal je, da v mučeništvu sv. Štefana vidi, da je nasilje premagano z ljubeznijo, smrt z življenjem.

»Danes obhajamo praznik svetega Štefana, prvega mučenca. O njem govorijo Apostolska dela v 6. in 7. poglavju. Današnje bogoslužji nam ga predstavi v zadnjih trenutkih njegovega življenja, ko so ga zgrabili in kamnali. V veselem božičnem vzdušju bi se nam spomin na tega prvega umorjenega kristjana lahko zdel nekoliko čuden. Vendar je ravno z vidika vere današnje praznovanje v skladu s pravim pomenom Božiča. V mučeništvu Štefana je pravzaprav nasilje premagano z ljubeznijo, smrt z življenjem.« S temi besedami je papež Frančišek z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra.

Za nas kristjane nebo ni več oddaljeno, ločeno od zemlje
Sveti Štefan v trenutku viška svojega pričevanja vere, tik pred smrtjo, zre odprta nebesa in odpušča svojim preganjalcem. Poln Svetega Duha, po papeževem prepričanju, govoril o Jezusu predvsem s svojim življenjem. V Štefanu se je uresničila Jezusova obljuba učencem, naj takrat, ko bodo z njimi grdo ravnali, ne skrbijo, kako in kaj bi govorili, kajti tisto uro bo Duh Boga Očeta govoril v njih. (prim. Mt 10,19-20).
V šoli svetega Štefana, ki je svojemu Učitelju postal podoben tako v življenju, kot v smrti, tudi mi upirajmo pogled v Jezusa, je povabil sveti oče. Od Štefana se učimo, da nebeška slava, ki traja za vso večnost, ne tvori bogastvo in moč, temveč ljubezen in darovanje samega sebe, od koder dobivamo energijo za soočenje z vsakdanjimi izzivi.
»Za nas kristjane nebo ni več oddaljeno, ločeno od zemlje: v Jezusu so se nebesa spustila na zemljo. In zahvaljujoč njemu lahko z močjo Svetega Duha prevzamemo vse, kar je človeško in to usmerimo v nebesa. Tako, da naj bo to prvo pričevanje ravno naš način, kako biti ljudje, življenjski slog, oblikovan po Jezusu: blag in pogumen, ponižen in plemenit ter nenasilen,« je povedal papež.
Štefan, ki je bil diakon, eden prvih sedmih diakonov Cerkve nas uči oznanjati Kristusa z dejanji evangeljske dobrodelnosti. Njegovo pričevanje, ki je doseglo vrhunec v mučeništvu, je vir navdiha za prenovo naših krščanskih skupnosti.

Na praznik svetega Štefana se spomnimo vseh mučencev od včeraj in danes
Skupnosti, ki ne sledijo posvetni logiki, ki se ne osredotočajo na sebe, na svojo podobo, temveč le na Božjo slavo in dobro ljudi, zlasti otrok in revnih.
Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil z željo, naj se na praznik svetega Štefana spomnimo vseh mučencev od včeraj in danes in se počutimo v občestvu z njimi ter jih prosimo za milost, da bi tudi mi živeli in umrli z Jezusovim imenom v srcu in na ustnicah. Naj nam Marija, Odrešenikova Mati pomaga ta božični čas živeti s pogledom usmerjenim v Jezusa, da bomo vsak dan postajali vedno bolj njemu podobni.

Papež povabil k molitvi za žrtve tajfuna na Filipinih
Na Filipinih pa se soočajo z razdejanjem, ki ga je na božič povzročil tajfun Phanfone. Po zadnjih podatkih je zahteval najmanj 16 smrtnih žrtev. Številni turisti so ujeti na otoku Boracay, saj oblastem še ni uspelo vzpostaviti povezave z otokom, čeprav je najhujše že mimo. Za žrtve in prizadete je opoldne molil tudi papež Frančišek. »Pridružujem se bolečini, ki se je zgrnila na drago filipinsko prebivalstvo zaradi tajfuna Phanfon. Molim za številne žrtve, za ranjene in njihove družine.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je imenoval za celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju