Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Mati in otrok (foto: Pexels)
Mati in otrok | (foto: Pexels)

V Mariboru letos pomagali skoraj 1800 otrokom

Slovenija | 24.12.2019, 09:07 Petra Stopar

Samo preko programov Nadškofijske karitas Maribor je v letu 2019 pomoč prejelo 1751 otrok. Pomoč se nanaša na plačilo šolske prehrane, šole v naravi, letovanj, potrebščin, delovnih zvezkov, učbenikov, pomoč preko programa botrstvo, materinskega doma, ambulante in ljudske kuhinje, donirane hrane in učne pomoči.

Lani zbrali premalo, da bi lahko pomagali vsem

Nadškofijska karitas Maribor (NKMB) je tudi med letošnjimi božično-novoletnimi prazniki pozvala vse k darovanju v dobrodelni akciji za otroke v stiski Več luči – več upanja. V lanski akciji je zbrala dobrih 1800 evrov, kar je žal po besedah predsednika NKMB Branka Mačka »premalo, da bi lahko pomagali vsem, ki so zaprosili za pomoč«.

V mreži Župnijskih karitas naše nadškofije pa letno pomagamo kar 4908 otrokom.

Trenutno redno mesečno pomagajo 30 otrokom s plačilom šolske prehrane, vključili pa so 20 otrok v pomoč s plačilom šole v naravi oz. ostalih šolskih ter obšolskih dejavnosti. »Potrebe so velike. Zato z akcijo Več luči – več upanja in vašo pomočjo upamo, da bomo lahko zagotovili redno pomoč v plačilu prehrane, šole v naravi oz. druge šolske ter obšolske dejavnosti vsaj 70 otrokom,« je dodal Maček na novinarski konferenci. Akcija bo trajala do 2. februarja.

Vsem in vsakemu posebej se želimo zahvaliti za zgled solidarnosti, družbeno odgovornost, in želimo doživet adventni čas, blagoslovljen Božič ter vse dobro v prihajajočem letu.

Zahvala »skritim« dobrim ljudem

Navedena pomoč pa je samo del dejavnosti, ki jo sodelavci in prostovoljci v mreži Karitas nudijo ljudem v resnično težkih socialnih, pa tudi psihosocialnih stiskah. Ob tem se na NKMB zahvaljujejo skritim dobrim ljudem, ki darujejo po svojih močeh, mnogi namenijo donacijo dohodnine prav Karitas in s tem omogočijo to pomoč. Zahvaljujejo se tudi financerjem: Mestni občini Maribor, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za zdravje, fundaciji FIHO, Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, EU – operativnemu programu za materialno pomoč najbolj ogroženim ter drugim donatorjem.

Pošljite SMS na 1919 s ključno besedo DAR5 in darovali boste 5 evrov za otroke v stiski.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...