Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Adventni venec (foto: Rok Mihevc)
Adventni venec

Adventna dobrodelna akcija Nadškofijske Karitas Maribor

Cerkev na Slovenskem | 15.12.2017, 12:25 Petra Stopar

Nadškofijska Karitas Maribor letos spet izvaja adventno božično akcijo Več luči več upanja, s katero zbira pomoč za otroke v stiski. Lani je na takšen način zbrala nekaj manj kot 4000 evrov, kar pa še zdaleč ni dovolj, da bi lahko pomagala vsem, ki so zaprosili za pomoč.

»Vsi ti otroci imajo imena: Amadej, Matjaž, Jan, Ivo, Žiga, Nina, Teja, Sara in tako naprej. Letos ponovno prosimo za pomoč za takšne otroke z akcijo Več luči več upanja. Gradimo jo na adventnem vencu, kjer se prižiga vedno več luči, in želimo, da je vedno več luči, več svetlobe tudi v družinah, ki so v stiski. Še posebej za otroke želimo, da ne opazujejo bleska in blišča le od zunaj, ampak da toplino začutijo tudi v svoji notranjosti,« je povedal predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček.

Gre večinoma za otroke, katerih starši malo presegajo cenzus, ki bi jim omogočil brezplačne prehrano in aktivnosti v šolah. Lani so na Karitas zbrali 3926 evrov, s čimer redno mesečno pomagajo 21 otrokom s plačilom šolske prehrane, 25 otrok pa so vključili v pomoč s plačilom šole v naravi ter drugih šolskih in obšolskih dejavnosti. Poleg posameznikov vabijo k sodelovanju v akciji, ki traja od začetka decembra do 2. februarja, tudi podjetja, da denar namesto za poslovna darila porabijo za pomoč ljudem v stiski.

Za otroke in družine v stiski so letos na Nadškofijski Karitas Maribor v sodelovanju z mladimi pripravili tudi delavnico izdelovanja božičnih in novoletnih okraskov, voščilnic in daril. »V prihodnjem letu je želja mariborske Karitas, da bi sodelovanje z mladimi še okrepila, jih na ta način podprla pri njihovem prizadevanju za pomoč sočloveku in jim omogočila prostor, kjer bi lahko na svoj mladosten način prinašali upanje in živeli solidarnost s tistimi v stiski,« so poudarili.

Nadškofijska Karitas Maribor - predsednik Branko Maček
Nadškofijska Karitas Maribor - predsednik Branko Maček © NKMB

Kot pred Tednom Karitas je Maček tudi danes ponovil, da so trenutno največje stiske pri družinah in posameznikih, ki ne morejo poravnavati položnic za osnovne življenjske potrebščine, kot so najemnina, elektrika, voda in ogrevanje. »Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke. Veliko je tistih, ki najtežje potrkajo na naša vrata, to so upokojenci, ki se kljub skromnosti s težavo prebijajo iz meseca v mesec,« je povedal.

V Ljudski kuhinji Betlehem bodo prihodnji teden priredili božično kosilo, v zavetišču za brezdomce pa poleg božične tudi novoletno večerjo. »Želimo, da med prazniki tudi ljudje, ki nimajo svojega toplega doma, začutijo toplino in spoznajo, da niso zavrženi od vseh,« je dodal. V teh dneh se pridružujejo tudi zbiranju pomoči socialno ogroženim gospodinjstvom po Sloveniji, ki so jih prizadela zadnja neurja.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...