Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik NKMB Branko Maček (foto: Nadškofijska Karitas Maribor)
Predsednik NKMB Branko Maček

Več luči več upanja: Akcija Nadškofijske karitas Maribor

Cerkev na Slovenskem | 15.12.2016, 12:55 Marta Jerebič

Nadškofijska Karitas Maribor je konec novembra začela božično akcijo Več luči več upanja, ki bo potekala do začetka februarja prihodnje leto. Z njo želijo zagotoviti topel obrok vsaj 70 otrokom in prav takšnemu številu otrok pomoč pri plačilu šole v naravi oz. druge šolske ali obšolske dejavnosti.

Preko programov pomoči Nadškofijske karitas Maribor so v letu 2016 pomagali 1.793 otrokom. Pomoč se nanaša na plačilo šolske prehrane, šole v naravi, letovanj, šolskih potrebščin in delovnih zvezkov ter učbenikov, pomoč otrokom preko programa botrstvo, materinskega doma, ambulante in ljudske kuhinje. V mreži Župnijskih karitas naše nadškofije pa po lanskih podatkih letno pomagamo kar 9.915 otrokom.

V lanski akciji Več luči – več upanja so zbrali 9.239,42 €. Žal so s tem zbrali premalo sredstev, da bi lahko pomagali vsem, ki so zaprosili za pomoč. Trenutno redno mesečno pomagajo 35 otrokom s plačilom šolske prehrane in vključili smo 20 otrok v pomoč s plačilom šole v naravi oz. ostalih šolskih ter obšolskih dejavnosti.

Potrebe so velike. Zato z akcijo Več luči več upanja in vašo pomočjo upamo, da bodo lahko zagotovili topel obrok vsaj 70 otrokom in prav takšnemu številu otrok pomoč pri plačilu šole v naravi oz. druge šolske ter obšolske dejavnosti.

Letos je v program Botrstva Nadškofijske karitas Maribor vključenih kar 65 otrok.

Otrokom iz socialno šibkih družin želijo s primernimi oblikami pomoči Karitas omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih oblik stisk socialno ali kako drugače izključeni, ter imeli slabše pogoje v kontekstu pridobivanja znanja.

K solidarnosti vabijo PODJETJA, da del sredstev za poslovna darila namenijo za otroke in DOBRE LJUDI, da pomislijo ob letošnjih praznikih tudi na otroke, ki večkrat zaspijo v pomanjkanju in velikem strahu.

Akcija traja od 27.11.2016 do 2.2.2017

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo DAR1 ali DAR5 na številko 1919 in prispevali boste 1 ali 5 EUR za otroke v stiski.

Svoj dar lahko nakažete tudi na

TRR: IBAN: SI 56 0417 3000 1196 398 Nadškofijska karitas Maribor, Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor, BIC: KBMASI2X, Koda namena: CHAR Več luči več upanja, Referenca: SI12 0000000293059

Pomoč Nadškofijske karitas Maribor socialno najbolj ogroženim

»Kakor pred Tednom Karitas moramo ponovno izpostaviti, da so največje stiske v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine (najemnina, elektrika, voda, ogrevanje, …) in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke. Na naša vrata trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Vse več je upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino. Vse pogosteje opažamo, da imajo številni iskalci pomoči tudi težave s telesnim in duševnim zdravjem. Na Nadškofijski karitas Maribor opažamo tudi povečano povpraševanje po oblačilih in drugih rabljenih artiklih (posteljnina, posoda, igrače).

V tekočem letu 2016 je bila samo preko humanitarnih in socialnih programov Nadškofijske karitas Maribor pomoč razdeljena kar 6.169 osebam oz. 3.057 družinam oz. posameznikom v stiski. Dnevno potrka na vrata Nadškofijske karitas tudi do 200 oseb, ki potrebujejo pomoč.

Polno so zasedene kapacitete v socialnih programih NŠKM: v zavetišču Karitas dnevno nudimo prenočišče kar 29 osebam, v sprejemališču Karitas prejme dnevno oskrbo in strokovno pomoč 40 oseb, Ljudska kuhinja Betlehem razdeli toplo kosilo dnevno do 65 osebam, vsak dan po projektu 'Donirana hrana' pomagamo 15 družinam oz. posameznikom …

Po prvih delnih poročilih sodelavcev in prostovoljcev iz naše mreže 93 Župnijskih karitas v mariborski nadškofiji opažamo trend povečanja števila prejemnikov pomoči ter število obravnav oz. realizacij pomoči,« so zapisali v sporočilu za javnost

Načrt dela Nadškofijske karitas Maribor

Skrb za redno delovanje humanitarnih in socialnih programov NŠKM:

⦁ Dežurni telefon (0590 80 350) – vsak delovni dan od 15. do 22. ure, sobota, nedelja ter prazniki med 9. in 12. uro,

⦁ Sprejemno informacijska in svetovalna pisarna: dnevna pomoč v hrani, oblačilih ter s plačilom položnic za najosnovnejše življenjske potrebščine, svetovalno delo, napotitve, …

⦁ Humanitarno skladišče NŠKM – sprejem, sortiranje donacij ter predaja materialne pomoči,

⦁ Ljudska kuhinja Betlehem – topel obrok – vsak dan med 12. in 13. uro,  

⦁ 23.12.2016 – božično kosilo v Ljudski kuhinji Betlehem – vizitacija msgr. Alojzij Cvikl, nadškof metropolit,

⦁ Sprejemališče Karitas – dnevna oskrba brezdomnih oseb, (21.12.2016 – lutkovna predstava)

⦁ Zavetišče Karitas – nočna oskrba brezdomnih oseb – Božična (24.12.) in novoletna večerja (31.12.),

⦁ Ambulanta Karitas za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja

⦁ Pomoč odvisnikom – dežurni telefon 041 634 682,

⦁ Materinski dom Mozirje in Žalec – pomoč materam in otrokom.

 

 

 

Cerkev na Slovenskem
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...