Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

AVDIO: Na Karitas v Mariboru veliko prosilcev od 50. do 69. leta starosti

07.02.2019, 13:13 Petra Stopar

Prazen hladilnik, ponošena oblačila, mrzlo stanovanje … To je le del stisk, s katerimi se po navedbah Nadškofijske karitas Maribor soočajo mnoge družine v Sloveniji. Ob koncu meseca se morajo marsikdaj spraševati, ali naj zadnji denar namenijo za hrano ali za ogrevanje. Posebno skrb na Karitas posvečajo otrokom iz socialno šibkih družin, zato jim bodo namenili zbrane darove iz adventno-božične akcije.

Predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček je povedal, da se je v akciji Več luči, več upanja do svečnice nabralo skoraj 2700 evrov. To je precej manj kot v lanskoletni akciji, ki je prinesla dobrih osem tisoč evrov. "Čeprav smo lani lahko pomagali 65 otrokom, upamo, da bomo lahko zbrali tudi za šolsko prehrano, za dolgove ali redno prehrano. Prošnje prejemamo od socialnih delavk iz šole. Ljudje lahko še vedno nakažejo svoje darove," je pojasnil.

Dnevno potrka na vrata Karitas v Mariboru tudi do 250 pomoči potrebnih, med katerimi so brezposelni, zaposleni z nizko plačo, upokojenci. Narašča povpraševanje po oblačilih in drugih potrebščinah, obenem pa tudi potreba po nematerialni pomoči. Maček ob tem dodaja: "Velika stiska je pri ljudeh od 50. do 69. leta. Teh prosilcev je kar 45 odstotkov in prejmejo 48 odstotkov vse izdane pomoči naše Karitas. Zato se obračamo na vse ljudi odprtega srca za pomoč in sodelovanje v akciji Stiska 2019, akciji za pomoč družinam."

Tem lahko pomagate tudi tako, da jim s poslanim SMS sporočilom na številko 1919 z vsebino DAR5 darujete 5 evrov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Sociala, Hrana in okolje, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...