Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović

AVDIO: Na Karitas v Mariboru veliko prosilcev od 50. do 69. leta starosti

07.02.2019, 13:13 Petra Stopar

Prazen hladilnik, ponošena oblačila, mrzlo stanovanje … To je le del stisk, s katerimi se po navedbah Nadškofijske karitas Maribor soočajo mnoge družine v Sloveniji. Ob koncu meseca se morajo marsikdaj spraševati, ali naj zadnji denar namenijo za hrano ali za ogrevanje. Posebno skrb na Karitas posvečajo otrokom iz socialno šibkih družin, zato jim bodo namenili zbrane darove iz adventno-božične akcije.

Predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček je povedal, da se je v akciji Več luči, več upanja do svečnice nabralo skoraj 2700 evrov. To je precej manj kot v lanskoletni akciji, ki je prinesla dobrih osem tisoč evrov. "Čeprav smo lani lahko pomagali 65 otrokom, upamo, da bomo lahko zbrali tudi za šolsko prehrano, za dolgove ali redno prehrano. Prošnje prejemamo od socialnih delavk iz šole. Ljudje lahko še vedno nakažejo svoje darove," je pojasnil.

Dnevno potrka na vrata Karitas v Mariboru tudi do 250 pomoči potrebnih, med katerimi so brezposelni, zaposleni z nizko plačo, upokojenci. Narašča povpraševanje po oblačilih in drugih potrebščinah, obenem pa tudi potreba po nematerialni pomoči. Maček ob tem dodaja: "Velika stiska je pri ljudeh od 50. do 69. leta. Teh prosilcev je kar 45 odstotkov in prejmejo 48 odstotkov vse izdane pomoči naše Karitas. Zato se obračamo na vse ljudi odprtega srca za pomoč in sodelovanje v akciji Stiska 2019, akciji za pomoč družinam."

Tem lahko pomagate tudi tako, da jim s poslanim SMS sporočilom na številko 1919 z vsebino DAR5 darujete 5 evrov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Sociala , Hrana in okolje , Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...