Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Meta Potočnik

AVDIO: Na Karitas v Mariboru veliko prosilcev od 50. do 69. leta starosti

07.02.2019, 13:13 Petra Stopar

Prazen hladilnik, ponošena oblačila, mrzlo stanovanje … To je le del stisk, s katerimi se po navedbah Nadškofijske karitas Maribor soočajo mnoge družine v Sloveniji. Ob koncu meseca se morajo marsikdaj spraševati, ali naj zadnji denar namenijo za hrano ali za ogrevanje. Posebno skrb na Karitas posvečajo otrokom iz socialno šibkih družin, zato jim bodo namenili zbrane darove iz adventno-božične akcije.

Predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček je povedal, da se je v akciji Več luči, več upanja do svečnice nabralo skoraj 2700 evrov. To je precej manj kot v lanskoletni akciji, ki je prinesla dobrih osem tisoč evrov. "Čeprav smo lani lahko pomagali 65 otrokom, upamo, da bomo lahko zbrali tudi za šolsko prehrano, za dolgove ali redno prehrano. Prošnje prejemamo od socialnih delavk iz šole. Ljudje lahko še vedno nakažejo svoje darove," je pojasnil.

Dnevno potrka na vrata Karitas v Mariboru tudi do 250 pomoči potrebnih, med katerimi so brezposelni, zaposleni z nizko plačo, upokojenci. Narašča povpraševanje po oblačilih in drugih potrebščinah, obenem pa tudi potreba po nematerialni pomoči. Maček ob tem dodaja: "Velika stiska je pri ljudeh od 50. do 69. leta. Teh prosilcev je kar 45 odstotkov in prejmejo 48 odstotkov vse izdane pomoči naše Karitas. Zato se obračamo na vse ljudi odprtega srca za pomoč in sodelovanje v akciji Stiska 2019, akciji za pomoč družinam."

Tem lahko pomagate tudi tako, da jim s poslanim SMS sporočilom na številko 1919 z vsebino DAR5 darujete 5 evrov.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...