Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko

V OZN o zunajsodno pobitih žrtev revolucije

02.12.2019, 08:47

Članice »Partnerstva za mir in spravo v resnici« so prvič v zgodovini samostojne Slovenije na Uradu Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi opozorile na problem zunajsodno pobitih žrtev revolucije. Kot nam je povedal Peter Sušnik iz Nove Slovenske zaveze, je zunanje ministrstvo področje človekovih pravic ocenilo kot zelo dobro, čeprav je slika povsem drugačna.

Nova slovenska zaveza, Združeni ob Lipi sprave in Komisija Pravičnost in mir Slovenske škofovske konference tvorijo »Partnerstvo za mir in spravo v resnici«. Maja letos so sestavili posebno poročilo v katerem so podali pobudo za uveljavitev pravic zunajsodno pobitih žrtev v Sloveniji. Republika Slovenija je bila letos namreč na vrsti za splošni periodični pregled glede uresničevanja človekovih pravic. »Partnerji smo se dogovoril, da bi vseeno poskusili prvič tudi v mednarodni javnosti zbuditi pozornost na, po našem mnenju eklatantno kršenje nekaterih človekovih pravic, ki se dogajajo živim, delno pa tudi pokojnim v zvezi z revolucionarnim dogajanjem leta 1945, ki je povzročilo velike smrtne žrtve med Slovenci, prav tako pa nam danes zapušča še množična grobišča in prikrita morišča,« je povedal Sušnik.

11. novembra so tako v Ženevi organizirali dogodek, kjer so navzočim predstavnikom obširno prikazali težave, s katerimi se soočajo svojci in organizacije, ki zastopajo žrtev zunajsodno pobitih. Skladno z mednarodnimi konvencijami, ki ščitijo ujetnike, so poudarili nujnost zagotavljanja individualnega pokopa žrtev ter s tem povezanih postopkov za zagotovitev DNK- analiz. »Če bi poslušali naše predstavnike vlade potem je možno v Sloveniji govoriti samo v superlativih. Žal pa vemo, da ni problem aktivna kršitev človekovih pravic, se pravi, da bi Slovenija neposredno, na silo ali kako drugače kršila človekove pravice aktivno, gre za pasivno kršenje človekovih pravic, ko enostavno država nekih stvari ne izvaja in ne dela. To poznamo iz sodne prakse, to poznamo tudi iz področja urejanja grobišč, kjer se konkretno nič ne premakne iz toče v kateri vsi vemo, da bi se po zdravi pameti neke stvari morale zgoditi,« je bila jasen Sušnik.

Predstavitve poročila se je udeležil tudi nuncij Svetega sedeža pri Združenih narodovih za človekove pravice Ivan Jurkovič. Po pisanju omenjenega partnerstva je podprl prizadevanja za uresničevanje človekovih pravic prizadetim nekoč in danes. Omenjeno poročilo bo glavna tema sredinega Pogovor o, ko bomo poleg Sušnika gostili še Janeza Juhanta in p. Tadeja Strehovca.

IZJAVA PARTNERSTVA: Problem izvensodno pobitih žrtev revolucije prvič v OZN

Članice »Partnerstva za mir in spravo v resnici«: Nova slovenska zaveza (NSZ), Združeni ob Lipi sprave (ZLS) in Komisija Pravičnost in mir Slovenske škofovske konference (PI SŠK) smo za Univerzalni periodični pregled- (Universal Periodic Review-UPR) pri Zadružnih narodih za človekove pravice pripravili in vložili (maja letos) pobudo za uveljavitev pravic izvensodno pobitih žrtev v Sloveniji. Republika Slovenija je bila letos na vrsti za splošni periodični pregled glede uresničevanja človekovih pravic. Potekal je 12. 11. v Ženevi. Pri zahtevnih postopkih priprave in vlaganja naših pripomb so nam pomagale nevladne organizacije (NGO) iz tujine International Kolping society, Franciscan Internacional; Komisije Iustitia et Pax, nemške škofovske konference, ustanova Maximilian Kolbe. V tem procesu smo se sestali tudi s predstavniki drugih držav. Ob robu UPR smo 11. 11. v Ženevi organizirali dogodek, kjer smo navzočim predstavnikom obširno prikazali težave, s katerimi se soočajo svojci in organizacije, ki zastopajo žrtev izvensodno pobitih. Skladno z mednarodnimi konvencijami, ki ščitijo ujetnike, smo poudarili nujnost zagotavljanja individualnega pokopa žrtev ter s tem povezanih postopkov za zagotovitev DNK- analiz. Ustrezen človeški pristop je temelj zagotavljanja človekovih pravic vsem, obenem pa tudi zagotovilo povezanosti družbe in se kaže tudi v njeni odprtosti za dialog z vsemi, posebej družbeno prizadetimi. Tako izraža brezpogojno zavezanost države za uresničenje tudi teh človekovih pravic. Na predstavitvi navzoči nuncij Svetega sedeža pri OZN za ČP msgr. Ivan Jurkovič je podprl prizadevanja za uresničevanje človekovih pravic prizadetim nekoč in danes. Navzoči predstavnik RS se je v imenu RS zahvalil za naša prizadevanja. Tudi predstavniki drugih držav so obljubili podporo našim prizadevanjem. Omenjene organizacije nam bodo zagotovile nadaljnjo podporo za implementacijo naših prizadevanj. V tem smislu imamo dogovorjene nadaljnje korake oziroma sestanke z njimi. Takšno srečanje, ki bo omogočilo uresničevanje naših pripomb, so nam zagotovili tudi naši vladni predstavniki ob srečanju pred UPR, naša delegacija pa je na splošnem periodičnem pregledu zagotovila maksimalno zavzetost za uresničevanja ČP v republiki Sloveniji.

Članice »Partnerstva za mir in spravo v resnici«:
  • Društvo Nova Slovenska zaveza
  • Društvo Združeni ob Lipi sprave
  • Komisija Pravičnost in mir Slovenske škofovske konference

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...