Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V OZN o zunajsodno pobitih žrtev revolucije

Slovenija | 02.12.2019, 08:47

Članice »Partnerstva za mir in spravo v resnici« so prvič v zgodovini samostojne Slovenije na Uradu Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi opozorile na problem zunajsodno pobitih žrtev revolucije. Kot nam je povedal Peter Sušnik iz Nove Slovenske zaveze, je zunanje ministrstvo področje človekovih pravic ocenilo kot zelo dobro, čeprav je slika povsem drugačna.

Nova slovenska zaveza, Združeni ob Lipi sprave in Komisija Pravičnost in mir Slovenske škofovske konference tvorijo »Partnerstvo za mir in spravo v resnici«. Maja letos so sestavili posebno poročilo v katerem so podali pobudo za uveljavitev pravic zunajsodno pobitih žrtev v Sloveniji. Republika Slovenija je bila letos namreč na vrsti za splošni periodični pregled glede uresničevanja človekovih pravic. »Partnerji smo se dogovoril, da bi vseeno poskusili prvič tudi v mednarodni javnosti zbuditi pozornost na, po našem mnenju eklatantno kršenje nekaterih človekovih pravic, ki se dogajajo živim, delno pa tudi pokojnim v zvezi z revolucionarnim dogajanjem leta 1945, ki je povzročilo velike smrtne žrtve med Slovenci, prav tako pa nam danes zapušča še množična grobišča in prikrita morišča,« je povedal Sušnik.

11. novembra so tako v Ženevi organizirali dogodek, kjer so navzočim predstavnikom obširno prikazali težave, s katerimi se soočajo svojci in organizacije, ki zastopajo žrtev zunajsodno pobitih. Skladno z mednarodnimi konvencijami, ki ščitijo ujetnike, so poudarili nujnost zagotavljanja individualnega pokopa žrtev ter s tem povezanih postopkov za zagotovitev DNK- analiz. »Če bi poslušali naše predstavnike vlade potem je možno v Sloveniji govoriti samo v superlativih. Žal pa vemo, da ni problem aktivna kršitev človekovih pravic, se pravi, da bi Slovenija neposredno, na silo ali kako drugače kršila človekove pravice aktivno, gre za pasivno kršenje človekovih pravic, ko enostavno država nekih stvari ne izvaja in ne dela. To poznamo iz sodne prakse, to poznamo tudi iz področja urejanja grobišč, kjer se konkretno nič ne premakne iz toče v kateri vsi vemo, da bi se po zdravi pameti neke stvari morale zgoditi,« je bila jasen Sušnik.

Predstavitve poročila se je udeležil tudi nuncij Svetega sedeža pri Združenih narodovih za človekove pravice Ivan Jurkovič. Po pisanju omenjenega partnerstva je podprl prizadevanja za uresničevanje človekovih pravic prizadetim nekoč in danes. Omenjeno poročilo bo glavna tema sredinega Pogovor o, ko bomo poleg Sušnika gostili še Janeza Juhanta in p. Tadeja Strehovca.

IZJAVA PARTNERSTVA: Problem izvensodno pobitih žrtev revolucije prvič v OZN

Članice »Partnerstva za mir in spravo v resnici«: Nova slovenska zaveza (NSZ), Združeni ob Lipi sprave (ZLS) in Komisija Pravičnost in mir Slovenske škofovske konference (PI SŠK) smo za Univerzalni periodični pregled- (Universal Periodic Review-UPR) pri Zadružnih narodih za človekove pravice pripravili in vložili (maja letos) pobudo za uveljavitev pravic izvensodno pobitih žrtev v Sloveniji. Republika Slovenija je bila letos na vrsti za splošni periodični pregled glede uresničevanja človekovih pravic. Potekal je 12. 11. v Ženevi. Pri zahtevnih postopkih priprave in vlaganja naših pripomb so nam pomagale nevladne organizacije (NGO) iz tujine International Kolping society, Franciscan Internacional; Komisije Iustitia et Pax, nemške škofovske konference, ustanova Maximilian Kolbe. V tem procesu smo se sestali tudi s predstavniki drugih držav. Ob robu UPR smo 11. 11. v Ženevi organizirali dogodek, kjer smo navzočim predstavnikom obširno prikazali težave, s katerimi se soočajo svojci in organizacije, ki zastopajo žrtev izvensodno pobitih. Skladno z mednarodnimi konvencijami, ki ščitijo ujetnike, smo poudarili nujnost zagotavljanja individualnega pokopa žrtev ter s tem povezanih postopkov za zagotovitev DNK- analiz. Ustrezen človeški pristop je temelj zagotavljanja človekovih pravic vsem, obenem pa tudi zagotovilo povezanosti družbe in se kaže tudi v njeni odprtosti za dialog z vsemi, posebej družbeno prizadetimi. Tako izraža brezpogojno zavezanost države za uresničenje tudi teh človekovih pravic. Na predstavitvi navzoči nuncij Svetega sedeža pri OZN za ČP msgr. Ivan Jurkovič je podprl prizadevanja za uresničevanje človekovih pravic prizadetim nekoč in danes. Navzoči predstavnik RS se je v imenu RS zahvalil za naša prizadevanja. Tudi predstavniki drugih držav so obljubili podporo našim prizadevanjem. Omenjene organizacije nam bodo zagotovile nadaljnjo podporo za implementacijo naših prizadevanj. V tem smislu imamo dogovorjene nadaljnje korake oziroma sestanke z njimi. Takšno srečanje, ki bo omogočilo uresničevanje naših pripomb, so nam zagotovili tudi naši vladni predstavniki ob srečanju pred UPR, naša delegacija pa je na splošnem periodičnem pregledu zagotovila maksimalno zavzetost za uresničevanja ČP v republiki Sloveniji.

Članice »Partnerstva za mir in spravo v resnici«:
  • Društvo Nova Slovenska zaveza
  • Društvo Združeni ob Lipi sprave
  • Komisija Pravičnost in mir Slovenske škofovske konference

 

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...