Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež na Japonskem (foto: vaticannews.va)
Papež na Japonskem

Papež na Japonskem z žrtvami trojne katastrofe

Cerkev po svetu | 25.11.2019, 14:35 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je tretji dan na Japonskem srečal z žrtvami trojne katastrofe leta 2011 - potresa, cunamija in jedrske nesreče v Fukušimi. V športni dvorani v Tokiu je daroval sveto mašo. Srečal se je tudi z mladimi, cesarjem Naruhitom, premierjem Šinzom Abejem, ob sklepu dneva pa je nagovoril še druge predstavnike oblasti.

V trojni katastrofi pred osmimi leti, ki je spremenila zgodovino države, je umrlo 18 tisoč ljudi. Številni, ki so jo preživeli, še vedno trpijo posledice, od onesnažene zemlje in gozdov do radioaktivnega sevanja. 17-letni Matsuki Kamoshita je v enem od treh ganljivih pričevanj spregovoril o nadlegovanju v novem okolju, kamor so se bili prisiljeni preselili, in o tem, kako je država nehala skrbeti za razseljene.

Papeževe prve besede ob vseh teh posledicah so bile povabilo k molitvi v tišini, čemur je sledil poziv k premisleku o uporabi jedrske energije. A kot je dejal, se je treba najprej boriti proti brezbrižnosti.

»Zlo, ki nas najbolj prizadene, je kultura brezbrižnosti. Nujno se moramo zavedati, da če trpi en član družine, z njim trpimo vsi mi.«

Papež se je k jedrskemu vprašanju znova vrnil v nagovoru oblastem in na tem področju pozval k dialogu na večstranski ravni.

»Zgodovina nas uči, da veljavne rešitve za konflikte med narodi in državami lahko najdemo samo prek dialoga, ki je edino orožje, dostojno človeka in sposobno zagotoviti trajen mir.«

O tem, da ni pomembno, kaj imajo, ampak s kom to delijo in za koga živijo, je papež spregovoril na srečanju z mladimi, ki jih je pozval, naj ne živijo kot zombiji v bogati družbi, ki je sužnja osamljenosti. Svoje sreče in identitete ne bodo našli z ogledovanjem samega sebe v ogledalu.

»Izumili so mnogo stvari, hvala Bogu pa še ne selfija duše. Da bomo srečni, moramo prositi za pomoč druge, torej da fotografijo napravi nekdo drug in da gremo iz sebe ter se napotimo proti drugim, še posebej proti najbolj pomoči potrebnim.«

V tem duhu je izzvenela tudi sveta maša v športni dvorani v Tokiu, kjer je papež povabil k razmisleku o naših vsakodnevnih izbirah, da ne bi ostali ujeti v iskanju uspeha za vsako ceno. Poudaril je svetost vsakega življenja, ki ga moramo sprejeti takšnega, kot je, tudi krhkega in nepopolnega. Kot skupnost moramo postati poljska bolnišnica, je dejal papež.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.