Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Priznanje in zaslužena nagrada s tekmovanja v robotiki (foto: Nataša Ličen)
Priznanje in zaslužena nagrada s tekmovanja v robotiki

Srebrni mladi mojstri robotike

03.09.2019, 13:50 Nataša Ličen

Iz skupine desetih, kolikor jih je bilo v ekipi, so štirje, ki so se izključno posvečali robotiki. Zato bi lahko bilo zavajajoče, če bi izpostavili le eno dejstvo, da so na svetovnem tekmovanju v robotiki, letos sredi junija v Libanonu, dosegli odlično srebro, drugo mesto. Izkazali so se namreč tudi v ostalih, bolj socialnih veščinah.

Vesoljska uganka

Sestavljajo robote iz lego kock, robote usposobijo za določene naloge, s tem nabirajo točke in več kot jih na tekmovanju dosežejo, boljša je uvrstitev. Projekt vključuje tudi ostale veščine, sposobnost sodelovanja, predstavitve projekta, soočanja z izzivi, morebitnega medsebojnega usklajevanja različnih stališč in podobno. Na to so opozorili Pavlina, Tamara, Primož, Aleksander, Nejc, Jakob in Žiga, lanskoletni devetošolci in osmošolci Osnovne šole Moste -Komenda.

Imeli smo enega od boljših projektov

»Z našim robotkom smo ustvarili neke vrste slinček, ki astronavtom omogoča, da hrana ne leti prosto po prostoru zaradi breztežnosti Na državnem prvenstvu so dosegli drugo mesto za celotni projekt, na svetovnem nivoju pa so navdušili s predstavitvijo. Eno leto so gradili projekt, in to so morali strniti v pet minutno predstavitev.

Konkurenca je bila močna

»Sodelovalo je 70-et ekip, iz 46-ih držav. Naš projekt smo lahko pripeljali do visoke stopnje izvedbe, do robotka, ki je lahko opravljal naloge.« Njihov robot je bil v primerjavi z ostalimi kar velik. Večji kot je robot, večje napake se lahko zgodijo. Lego roboti ne omogočajo vseh rešitev. To so posebne oblike kock, vključujejo motorje in senzorje.

Robot mora biti čim bolj natančen

»V dveh minutah in pol je robot opravil več nalog, zato je bilo treba v skopo odmerjenem času hitro zamenjati orodja na robotu, da je uspešno opravil zadano nalogo. Pri tem se izkaže vodja, usmerjevalec robota.« Mladi so zato razvili poseben program. Napisal ga je Jakob, in prav to jih je ločevalo od drugih, komisija jim je to štela za pomembno inovacijo in dodelila nekaj dragocenih dodatnih točk.

Je prihodnost v robotiki?

Mladi sogovorniki v »Mladoskopu« so nedvoumno odgovorili, da robotika vstopa v naša življenja, vendar se razvija počasi in ne bo čez noč nadomestila človeka. »Robotika ima svoje pomembno mesto, vendar so v ospredju vedno in bodo vedno ostali, odnosi med ljudmi. Ljudje si robote predstavljajo zelo podobne sebi, da so »humanizirani«. Roboti posegajo na področja, kjer ne nadomestijo ampak bolj pomagajo, v smislu računalniških pripomočkov.

Ljudje zelo hitro začnejo fantazirati o svetu robotov

Dela zaradi njih ne bo manj, nova tehnologija običajno še poveča potrebe po delovnih mestih, ki jih zasedajo ljudje, so razmišljali mladi. »Umetna inteligenca ima to težavo, da dobro dela samo, ko so podatki odlično podani in vneseni, če tega ni, ne deluje v redu. Robot nima čustev, presoje, intuicije in podobno, zato roboti niso konkurenca ljudem, so jim pa lahko v pomoč. Robota vendarle naredi človek.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...