Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marta Jerebič

AVDIO: Za projekt dolgotrajne oskrbe, ki ga še ni plačali že več kot 70 milijonov evrov

17.09.2019, 13:13

So predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne? Vlada je za projekte in raziskave, ki naj bi to pokazali namenila kar 74 milijonov evrov. To je še ena škandalozna ugotovitev računskega sodišča. Ta opozarja tudi, da vlada za skoraj 90 odstotkov tistih, ki prejemajo kakršnokoli obliko socialne pomoči, ne ve, zakaj jo prejemajo.

Tudi nekdo, ki se ne spozna na branje revizijski poročil, kot nedavno pri preplačanih urgentnih centrih, zastriže z ušesi. »Žal se mi zdi, da na starostnikih država izredno rada varčuje zato, ker se dobro zaveda, da ne bodo več dolgo z nami,« ocenjuje sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjak.

Kako nedelujoč je od vlade do vlade vse večji državni aparat, kaže podatek, da je v letu 2016 pomoč v obliki različnih storitev socialnega varstva prejemalo le slabih devet odstotkov od vseh skoraj 400 tisoč upravičencev. Za ostalih 90 odstotkov država ni imela podatkov o tem, ali ter koliko pomoči bi potrebovali ter ali in kakšno pomoč dejansko prejemajo. Država zato ne pozna odgovora na vprašanje, koliko oseb, ki so potrebovale pomoč drugih, je v obdobju, na katero se nanaša revizija, ostalo brez nje.

74 milijonov evrov, ki jih bomo morali davkoplačevalci vložiti v neuporabne študije, bi lahko po besedah Bizjaka pomenilo: »S tem denarjem bi zagotovo lahko zagovorili 500 novih mest. Ta denar je šel v prazno, ker koliko nam je znano, sploh ne testirajo rešitev iz nekega osnutka zakona, ki ga pripravljajo ampak neke povsem tretje rešitve in še te predvsem z razlogom, da se zapravi evropski denar. To je bil povsem proč vržen denar in po drugi strani so ti pilotni projekti izgovor, zakaj država še dolgo ne bo uredila tega področja.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...