Slavi Košir
Marko Zupan
Meta Potočnik
Bolnišnica v Siriji (foto: Vatican News)
Bolnišnica v Siriji

Sirija še vedno v primežu nasilja in pomanjkanja

14.07.2019, 07:52 Marjana Debevec

Sirija je po večletni vojni popolnoma uničena, v več krajih tudi še ne pojenja nasilje. V četrtek je na meji s Turčijo v bližini neke cerkve eksplodiral avtomobil bomba. Številni so ranjeni, eksplozija pa je povzročila tudi veliko materialno škodo. Drug avtomobil bombo je razneslo na Severovzhodu države; umrlo je 15 ljudi. Velik problem v državi pa je zdravstvena oskrba.

V Siriji od leta 2017 izvajajo projekt »Odprte bolnišnice,« ki zagotavlja brezplačno zdravstveno oskrbo prebivalcem, prizadetim zaradi vojne. Od začetka do danes so oskrbeli že več kot 22.000 oseb. Odgovorna za omenjeni projekt Flavia Chevallard je v pogovoru za Vatican News povedala, da je pobudo zanj dal nuncij v Siriji kardinal Mario Zenari. Na začetku so k projektu pristopile tri katoliške neprofitne bolnišnice.

Visoki stroški zdravljenja so bili namreč ovira za revne prebivalce. Zato je kardinal Zenari vključil katoliške kongregacije, ki imajo v lasti bolnišnice, ter je skupaj z Dikasterijem za služenje celostnemu človeškemu razvoju fundacijo AVSI pooblastil, da je priskrbela tehnično pomoč, poliklinika Gemelli pa je pomagala z izobraževanjem in financiranjem.

Chevallardova je povedala, da so razmere v Siriji še vedno zelo zapletene. »Čeprav se o Siriji ne govori več veliko, vojna tam še ni končana in ponekod se spopadi še vedno nadaljujejo. Življenje ljudi ostaja zelo težko, saj se čutijo poostrene mednarodne sankcije. Družine zelo težko shajajo, inflacija je visoka, cene se nenehno višajo. Po osmih letih je tudi veliko manj možnosti za obnovo. Plače ne zadoščajo za pokritje osnovnih stroškov, zato je bistvenega pomena, da imajo ljudje zagotovljeno brezplačno zdravniško oskrbo«, še pravi Chevallardova.

Projekt Odprte bolnišnice se bo nadaljeval do konca leta 2020. Izvajalci upajo, da bodo do takrat lahko nudili 45.000 brezplačnih zdravljenj v treh bolnišnicah. Razmišljajo pa tudi o tem, ali bo kar koli mogoče storiti tudi po letu 2020.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu
Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay) Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay)

Za rešitev matere ni treba usmrtiti otroka

Zgodba hrvaške mamice, katere otroku so v 24. tednu nosečnosti odkrili tumor v glavi, ima zelo velik odmev v javnosti. Na Hrvaškem so ji splav zavrnili, opravila naj bi ga v Sloveniji.