Slavi Košir
Marko Zupan
Tanja Dominko
 (foto: Matjaž Merljak)

18. Vseslovensko srečanje v državnem zboru

04.07.2019, 23:50 Matjaž Merljak

Sloven'c, tvoja zemlja je zdrava…, pa vendar mladi odhajajo, je naslov srečanja rojakov iz zamejstva in vsega sveta, ki je že osemnajstič potekalo v veliki dvorani parlamenta. Gre za tradicionalno srečanje, ki je lani zaradi predčasnih parlamentarnih volitev odpadlo in si je letos zadalo izzivalno tematiko: katere ukrepe bi morala sprejeti država, da bi mlade spodbujala k vračanju iz tujine domov.

V uvodnem delu so zbrane nagovorili politiki. Predsednik državnega zbora Dejan Židan je med drugim poudaril, da letos praznujemo pomembne obletnice, tudi 100. obletnico priključitve Prekmurja matični domovini. "Naroda ne definira genetski zapis, pač pa jezik in kultura ter pripadnost narodni skupnosti", je poudaril in menil, da Slovenci imamo ljubezen do svojega jezika in kulture, ki jo moramo ohranjati tudi v prihodnje, še vedno pa nam manjka samozavesti.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, tudi sam v mladih letih izseljen v Avstralijo. "Pa vendar", je poudaril, "je vse združevala slovenska kultura in slovenski jezik, ki se je ohranjal vsa leta in ostal živ." Prav v tem prostoru, v parlamentu, se sprejemajo slovenski zakoni, vendar je še vse preveč administrativnih ovir, ki preprečujejo, da bi se Slovenci bolj odločali za povratek v svojo domovino, je povedal Česnik in se ob tem zavzel za poenotene ter bolj učinkovite standarde, tudi znotraj EU.

18. vseslovensko srečanje, foto: Matija Sušnik DZ
18. vseslovensko srečanje, foto: Matija Sušnik DZ © Matija Sušnik

Prek videopovezave je zbrane nagovorila dosedanja predsednica komisije za odnose s Slovenci po svetu, ki je ta teden nastopila mandat evropske poslanke Ljudmila Novak. Menila je, da je pridobivanje izkušenj vedno dobrodošlo, vendar izguba mladih prehud udarec za Slovenijo, ki se srečuje z demografskim izzivi. Zato si želimo stvarno politiko, je poudarila, in da bi čim več Slovencev našlo svojo priložnost za delo doma.

Kot uvodni razpravljalci so nastopili ustavni sodnik prof. ddr. Klemen Jaklič, izredni profesor računalništva na Univerzi Stanford v Kaliforniji, raziskovalec in soustanovitelj fundacije ASEF dr. Jure Leskovec, parlamentarna asistentka v Evropskem parlamentu mag. Nežka Figelj in sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu doc. dr. Dejan Valentinčič. Jaklič je poudaril, da država nima sistemskega pristopa do izobraževanja kadrov na vrhunskih svetovnih univerzah in to na ključnih področjih, ki bi državo popeljala daleč naprej, k napredku na področju pravne države, gospodarstva, upravljanja države, vrhunskih znanosti in kulture. Leskovec je dodal, da bodo mladi vselej odhajali po nove priložnosti in bi bilo škoda to preprečiti, a ne smemo izgubiti stika z njimi ter si prizadevamo, da bodo navezani z domovino in bodo z njo vedno imeli stik. Figljeva je podčrtala, da ji je oddaljitev od domačega okolja omogočila prečistiti svojo opredelitev narodne identitete. Valentinčič pa je med drugim dejal, da države, ki imajo odnose z diasporo dobro urejene, veliko naporov vlagajo v spodbujanje povratništva.

V nadaljevanju razprave so sodelovali rojaki iz zamejstva, Evrope in drugih delov sveta. Srečanje je obogatil glasbeni program pevske skupine Dekleta Smrtnik z avstrijske Koroške.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu
Ukrajinska zastava (photo: Pixabay) Ukrajinska zastava (photo: Pixabay)

Visoki predstavnik Vatikana odpotoval v Ukrajino

Svoje potovanje v Ukrajino danes začenja vatikanski tajnik za odnose z državami msgr. Paul Gallgher. Poleg Kijeva bo obiskal še Lvov, kjer si bo prizadeval predvsem za dialog in mir.

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...