Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar

Prilagoditev učnega gradiva slepim in slabovidnim šolarjem ne bi smela biti na plečih staršev

Slovenija | 09.06.2019, 05:30 Helena Križnik

Šolarji nestrpno čakajo počitnice. A njihovi starši se že ozirajo naprej, saj so v juniju znani seznami potrebščin za prihodnje leto. Starši slepih in slabovidnih otrok in mladostnikov se ob tem sprašujejo, ali bodo njihovi šolarji pravočasno prejeli učbenike in delovne zvezke v njim dostopnim oblikam. Pri nas namreč to vprašanje ni ustrezno urejeno. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je pristojne opozorila na problematiko, upa, da bo čim prej prišlo do rešitve.

Nedostopnost slepim in slabovidnim prilagojenega učnega gradiva v izobraževalnih ustanovah je bila osrednja tema letošnjega tedna slepih in slabovidnih, ki je za nami. "Vse učbenike in ostalo gradivo je treba slepim in slabovidnim prilagoditi, bodisi v zvok bodisi v brajico bodisi v povečan tisk. Prilagoditi je treba tudi slikovno gradivo," je pojasnila predstavnica zveze Polona Car.

Vsako jesen, ko slepi in slabovidni učenci in dijaki sedajo v šolske klopi, se skupaj s svojimi starši soočajo z negotovostjo, povezana je z učbeniki in delovnimi zvezki. Nekateri učno gradivo prilagajajo sami s pomočjo spremljevalcev, obračajo se tudi na center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, prav tako jim skuša po svojih najboljši močeh priskočiti na pomoč sama zveza. "Na naši zvezi že vrsto let prilagajamo učbenike v zvok in brajico. Za to dobimo pavšalna sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter sredstva fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO. Na podlagi povpraševanja, če se lahko tako izrazim, potem skladno s tem prilagodimo učbenike, da imajo lahko naši učenci in dijaki septembra ustrezno gradivo."

Da pri tem ni nekega avtomatizma, je ena od težav. Še ena je, da so seznami potrebščin razgrnjeni šele v juniju. "Tako imamo zelo malo časa, da vse ustrezno uredimo," je opozorila Carjeva.

Zveza se je s svojimi prošnjami in pobudami na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nazadnje obrnila v maju. Od tam je le dobila zagotovilo o ukrepanju. "Nadejamo se, da že v prihodnjem letu ne bi bilo več te ovire ter bi bili naši učenci in dijaki septembra tako kot ostali opremljeni z gradivom v njim prilagojeni obliki." A na zvezi, tako Carjeva, še ne vedo, na kakšen način bodo oblasti uresničile obljube in v kakšnih časovnih rokih.

Slovenija, Sociala
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...