Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič

Prilagoditev učnega gradiva slepim in slabovidnim šolarjem ne bi smela biti na plečih staršev

09.06.2019, 05:30 Helena Križnik

Šolarji nestrpno čakajo počitnice. A njihovi starši se že ozirajo naprej, saj so v juniju znani seznami potrebščin za prihodnje leto. Starši slepih in slabovidnih otrok in mladostnikov se ob tem sprašujejo, ali bodo njihovi šolarji pravočasno prejeli učbenike in delovne zvezke v njim dostopnim oblikam. Pri nas namreč to vprašanje ni ustrezno urejeno. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je pristojne opozorila na problematiko, upa, da bo čim prej prišlo do rešitve.

Nedostopnost slepim in slabovidnim prilagojenega učnega gradiva v izobraževalnih ustanovah je bila osrednja tema letošnjega tedna slepih in slabovidnih, ki je za nami. "Vse učbenike in ostalo gradivo je treba slepim in slabovidnim prilagoditi, bodisi v zvok bodisi v brajico bodisi v povečan tisk. Prilagoditi je treba tudi slikovno gradivo," je pojasnila predstavnica zveze Polona Car.

Vsako jesen, ko slepi in slabovidni učenci in dijaki sedajo v šolske klopi, se skupaj s svojimi starši soočajo z negotovostjo, povezana je z učbeniki in delovnimi zvezki. Nekateri učno gradivo prilagajajo sami s pomočjo spremljevalcev, obračajo se tudi na center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, prav tako jim skuša po svojih najboljši močeh priskočiti na pomoč sama zveza. "Na naši zvezi že vrsto let prilagajamo učbenike v zvok in brajico. Za to dobimo pavšalna sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter sredstva fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO. Na podlagi povpraševanja, če se lahko tako izrazim, potem skladno s tem prilagodimo učbenike, da imajo lahko naši učenci in dijaki septembra ustrezno gradivo."

Da pri tem ni nekega avtomatizma, je ena od težav. Še ena je, da so seznami potrebščin razgrnjeni šele v juniju. "Tako imamo zelo malo časa, da vse ustrezno uredimo," je opozorila Carjeva.

Zveza se je s svojimi prošnjami in pobudami na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nazadnje obrnila v maju. Od tam je le dobila zagotovilo o ukrepanju. "Nadejamo se, da že v prihodnjem letu ne bi bilo več te ovire ter bi bili naši učenci in dijaki septembra tako kot ostali opremljeni z gradivom v njim prilagojeni obliki." A na zvezi, tako Carjeva, še ne vedo, na kakšen način bodo oblasti uresničile obljube in v kakšnih časovnih rokih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...