Marjan Bunič
Marko Zupan
Alen Salihović

Bomo v Sloveniji le dobili pokrajine?

22.05.2019, 15:00 Andrej Šinko

Na ravni združenj občin in v Uradu predsednika države so se ponovno začeli pogovori o ustanavljanju pokrajin. Te naj bi prevzele razvojne naloge in pospešile črpanje evropskih sredstev, kjer Slovenija ni najbolj uspešna. Pred približno desetletjem so pobudo o pokrajinah že podprli volivci na referendumu, vendar pa do njene uresničitve ni prišlo.

Pokrajine pomenijo decentralizacijo Slovenije, prinesle pa naj bi tudi enakomernejši regionalni razvoj. »Slovenija je znotraj Evropske unije ena najbolj centraliziranih držav in pokrajine bi zagotovo pripomogle k enakomernejšemu razvoju. Danes vemo, da je razlika med centrom države oziroma Ljubljano in pa ostalimi predeli precej velika. Pokrajine pa bi to lahko spremenile, lažje pa bo tudi črpanje evropskih sredstev,« pojasnjuje predavateljica na Fakulteti za družbene vede dr. Simona Kukovič. Predavatelj na Pravni fakulteti v Mariboru dr. Boštjan Brezovnik, ki vodi ekspertno skupino za pripravo izhodišč za ustanovitev pokrajin, pravi, da si želijo entitet, ki ne bi bile podaljšana roka države, ampak nosilec razvoja. Prav tako naj bi upravljale druge naloge, kjer občine oziroma država niso uspešne.

»Trenutno smo v situaciji, ko so določene javne storitve takšne narave, da so premajhne za urejanje na področju države, in prevelike, da bi jih lahko urejala ena občina ali več manjših. Zaradi tega v tem sivem, vmesnem področju, potrebujemo neko finančno avtonomno in tudi vsebinsko močno entiteto,« dodaja Kukovičeva. Brezovnik je pojasnil, da razmišljajo o ideji, da bi ukinili dvotirni upravni sistem in preuredili sistem javnih služb, tako gospodarskih kot negospodarskih. Na pogovoru pri predsedniku države so prišli tudi do ugotovitve, da je trenutno pravi čas za ustanovitev pokrajin, kar kažejo tudi javno-finančni podatki.

Spomnimo, da smo Slovenci že pred več kot desetletjem o ustanovitvi pokrajin glasovali na referendumu, v večini pa so se ljudje izrekli z njihovo ustanovitev. Zakaj do tega ni prišlo, sogovornica pravi: »Menim, da je krivo pomanjkanje politične volje. Ustanovitev pokrajine je, ne glede na to, da lahko strokovnjaki pomagajo pri vsebinskih vprašanjih, morda tudi teritorialnih, odvisno od politične odločitve, ki je zadnja.« Zdaj bi se to lahko spremenilo, seveda pa je pot do morebitne ustanovitve pokrajin še dolga. Treba se bo dogovoriti o njihovih pristojnostih, financiranju in številu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...