Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
P. Primož Jakop in Jure Sešek (foto: Izidor Šček)
P. Primož Jakop in Jure Sešek

Je dovolj, če smo samo oporna palica ob mladi jablani?

08.04.2019, 13:14 Rok Mihevc

Starši in vzgojitelji naj bi bili podobni grmovju, je v Svetovalnici drugega dne Radijskega misijona, v katerem se sprašujemo, če je bil Bog kdaj najstnik, slikovito ponazoril misijonar p. Primož Jakop.

Najstnik kot jelen, starši grmovje

S to prispodobo je opisal misel profesorja Stanka Gerjola, ki se mu je vtisnila v spomin. "Najstnika je postavil v podobo mladega jelena, ki si mora čistiti svoje rogovje. Če gre svoje rogovje čohat ob travo, ne bo opravil nič, ker je premehka. Če ga bo čohal ob drevo, si ga bo ranil, ker je pretrdo. Zato si gre svoje rogovje čohat v grmovje, ki je ravno dovolj fleksibilno, da ga ne poškoduje in hkrati nudi dovolj opore, da lahko kožico spravi z rogovja." Pravi, da se to sicer sliši lepo, a v teoriji gre za drugačen izziv."

Palica, ki ne tepe, ampak se nanjo nasloniš

"Največja nevarnost za najstnika je to, da neha zaupati vase. Da se izgubi, ker mogoče pot do sanj ni bila pravilna in upade pogum, če ni opore in zaupanja s strani ljudi, ki mu veliko pomenijo." Moramo biti kot palica, ki ne tepe, ampak se najstnik lahko nanjo nasloni. "Zame za duhovnika je izziv, kako mladim pomagati, da ne izgubijo tal pod nogami in kako najti pot do Boga, predvsem pa do pogleda, s katerim Bog gleda na nas. Bog namreč nikoli ne obupa nad nami in vedno se lahko vrnemo v njegov ljubeč očetov pogled."

Drugačni odgovori, enaka vsebina

Cerkev ostaja mlada v smislu vedno novega iskanja odgovorov. Ljudje imamo v vsakem obdobju drugačna vprašanja in tako moramo drugače oblikovati odgovore. So drugače obrnjeni in posodobljeni, a vsebina ostaja ista, je prepričan Primož Jakop, ki še pravi, da se tudi pri mladih najde veliko modrosti, če to le vidimo in slišimo. "Včasih se zdi, kot da smo najstništvo vzeli za nekaj slabega, za greh, za nekaj, česar ne bi smelo biti. Ko mlad človek išče svojo pot in se navaja na svoje mnenje, prihaja do konfliktov in napetosti. Zagotovo je Bog bil najstnik in v premišljevanju o tem, kako je šel Jezus skozi to obdobje, lahko odpremo veliko prostora."

V posnetku oddaje prisluhnite še, ali je evangelij lahko zanimiv za 14-letnika, kako ima verska praksa starih staršev drugačen vpliv na najstnika kot verska praksa staršev ter kakšne izkušnje ima Jakop z birmanci in ostalimi mladi. Poklicala pa je tudi poslušalka, ki jo »čudi«, kako to, da "pri vsakem aparatu, ki ga kupiš dobiš navodila, ko rodiš otroka, pa nobenih"...

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...