Alen SalihovićAlen Salihović

Zdravstvo: Stara sem 78 let in pomagam pri preventivi šolarjev…

Slovenija | 09.04.2019, 13:57

Kdo bo v prihodnje zdravil naše otroke in mladostnike? To se gotovo sprašujejo starši iz vseh štirih občin Mežiške doline. Tam za zdravje najmlajših skrbi upokojena pediatrinja, ki ji delno pomaga upokojena splošna zdravnica. Da gre za nadvse zaskrbljujoče dejstvo, je prepričana primarijka Marija Vodnjòv, ki prav tako kot upokojenka dvakrat na teden izvaja sistematske preglede šolarjev v Tržiču. Opozorila je, da imajo velike težave tudi drugod na Gorenjskem, pravzaprav gre za vseslovenski problem. S tem se strinja pediatrinja Katja Šoštarič Likar, ki v Ajdovščini že deset let dela za dva.

Šolski dispanzer je že skoraj kot splošna ambulanta

Potem ko so nevzdržne razmere v družinski medicini ponekod po državi zdravnike praktično prisilile h kolektivnim odpovedim, so svoj glas povzdignili tudi primarni pediatri. Močno namreč občutijo težave, s katerimi se sooča osnovno zdravstvo pri nas. 2Deset let nismo imeli družinskega zdravnika, pred nekaj meseci smo dobili prvo specialistko družinske medicine. V vsem tem času pediatri nismo mogli oddajati odraslih. Ko so zaključili študij, tudi šolska specialistka ni mogla oddajati pacientov, tako so se ti ljudje nakopičili v šolskem dispanzerju, ki je postal skoraj kot splošna ambulanta, in v otroškem dispanzerju, kjer otroci s predšolskega dispanzerja niso mogli prehajati na šolskega," nam je stisko v Ajdovščini in Vipavi opisala Šoštarič Likarjeva. Sama bo kmalu dopolnila 40 let delovne dobe, trenutno ni jasno, kdo bo prišel za njo. Enega od razlogov vidi v tem, da je na njihovem koncu zaradi prevelike oddaljenosti od Nove Gorice in Šempetra zaželeno tudi dežuranje pediatrov, ki so tako vključeni v urgentno delo na terenu v času, ko so v ambulanti. "Tega nekatere kolegice niso zmogle in so iskale drugo službo."

Namesto otrokom in staršem se moramo posvečati pravilnemu vnosu podatkov v računalnik

V Tržiču že več kot deset let ni ambulante za šolarje, upajo, da bodo v kratkem le dobili zdravnika zanje. "V zdravstvenem domu sicer dela pediatrinja, ki tudi ni več mlada. Ona ima čez preventivno in kurativno zdravstveno varstvo predšolskih otrok ter tudi vso kurativo šolskih otrok," nam je zaupala Vodnjova, ki pri svojih 78 letih v Tržiču pomaga pri skrbi za preventivo šolarjev. "Problem je, ker je vse več obremenitev, vse več zahtev s strani zavarovalnice, med drugim vsi e-programi, od napotnic, receptov in tako naprej, ki vzamejo veliko časa. Namesto da bi pregledoval ter se posvetil staršu in otroku, se z njima pogovarjal, se ukvarjaš s tem, ali boš v računalnik pravilno vnesel podatke. Predvsem je to problem pri nas, starejših zdravnikih, ki nismo rasli s temi e-programi in nismo tako vešči, ker smo že bolj okorni."

Kaj se bo zgodilo, ko bodo z delom prenehale upokojene zdravnice?

Tržič ni izjema, ponavljajoči razpisi kažejo, da so se v nezavidljivem položaju med drugim znašli tudi na Bledu ter v Kranju in v Škofji Loki. Vodnjova je upokojitev sicer dočakala na Koroškem. A po njenih besedah v tem delu Slovenije položaj ni zahteven le v Mežiški dolini. "V Dravogradu dela pediatrinja, ki je mojih let. Problem je zelo pereč, zelo težek. Bojimo se, kaj se bo zgodilo, če bomo stare zdravnice vse opustile."

Denarja ni premalo, napačno je razporejen

"Denar ne sledi bolnikom ali se nekje porazgubi," meni Šoštarič Likarjeva. Podobno ugotavlja tudi Vodnjova. "Problem je zavarovalnica. Tam se zbira denar. Denarja ni premalo. Denar se narobe razporeja." Obe sta pozdravili zahteve po ustrezni ureditvi osnovnega zdravstva.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...