Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Srečanje z migranti v Maroku (foto: Vatican Media)
Srečanje z migranti v Maroku

Papež: Rana, ki vpije v nebo!

Cerkev po svetu | 31.03.2019, 10:11 Marta Jerebič

Na včerajšnjem srečanju z migranti v Maroku je papež ostro obsodil skupinske izgone. Ti namreč ne omogočajo pravilnega obravnavanja posameznih primerov. Zavzel se je za poenostavitev izrednih postopkov urejanja statusa migrantov, zlasti v primerih družin in mladoletnih. Kot je še dodal, bi bilo treba zagotoviti zaščito na migracijskih poteh, ki so pogosto prizorišča nasilja, izkoriščanja in zlorab vseh vrst.

Rana, ki vpije v nebo

Papež se je srečal s približno 60 migranti. »Skupaj z vami želim spregovoriti o veliki in hudi rani, ki povzroča bolečino tudi na začetku tega 21. stoletja. Rani, ki vpije v nebo.«

Opozoril je na milijone beguncev in drugih prisilnih migrantov, ki prosijo za mednarodno zaščito, žrtve trgovine z ljudmi in novih oblik suženjstva, ki so v rokah kriminalnih organizacij. Nihče ne more ostati ravnodušen pred to bolečino, je poudaril Frančišek in dodal, da naš odgovor ne more biti brezbrižnost ali molk. Ne gre namreč samo za migrante. Sam Kristus trka na naša vrata.

Papež je ob tem poudaril, da ima vsak pravico do življenja, do sanj in do tega, da lahko najde svoje mesto v našem »skupnem domu«. Vsaka oseba ima pravico do prihodnosti, je dejal. Migrantom je zagotovil, da so v središču srca Cerkve.

Obisk na inštitutu Mohameda VI.

Frančišek je pred tem obiskal inštitut, v katerem se izobražujejo imami, pridigarji in pridigarke iz podsaharske Afrike in Evrope. Nastal je na pobudo kralja, da bi spodbujali zmerni, strpni islam. A ne papež ne maroški kralj nista imela govora.

Besedo so dali študentki iz Nigerije, ki je spregovorila o tem, kako v njeni državi vlada močna manipulacija skrajnih skupin, kar se odraža pri mladih, ki sejejo nasilje. S študijem na inštitutu želi pomagati svoji skupnosti in jo prepričati, da je vera za mir in dobro.

Tudi študent iz Francije je izrazil upanje, da bo lahko po vrnitvi v domovino muslimanskim vernikom posredoval duh miru, ljubezni, bratstva in strpnosti.

Izjava o Jeruzalemu

Papež Frančišek in maroški kralj Mohamed VI. sta včeraj podpisala izjavo, v kateri sta poudarila, da se mora sveto mesto Jeruzalem ohraniti kot skupna dediščina človeštva in še posebej vernikov treh monoteističnih religij, kot kraj srečanja in simbol miroljubnega sožitja.

Zato sta izrazila upanje, da bodo oblasti vernikom zagotovile polno svobodo dostopa v sveto mesto in pravico do izvajanja bogoslužja.

Srečanje z mladimi in skavti pred nunciaturo v Maroku

Srečanje z mladimi pred nunciaturo v Maroku
Srečanje z mladimi pred nunciaturo v Maroku © Holy See Press Office

 

Srečanje pred nunciaturo v Maroku
Srečanje pred nunciaturo v Maroku © Holy See Press Office

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...