Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Srečanje z migranti v Maroku (foto: Vatican Media)
Srečanje z migranti v Maroku

Papež: Rana, ki vpije v nebo!

31.03.2019, 10:11 Marta Jerebič

Na včerajšnjem srečanju z migranti v Maroku je papež ostro obsodil skupinske izgone. Ti namreč ne omogočajo pravilnega obravnavanja posameznih primerov. Zavzel se je za poenostavitev izrednih postopkov urejanja statusa migrantov, zlasti v primerih družin in mladoletnih. Kot je še dodal, bi bilo treba zagotoviti zaščito na migracijskih poteh, ki so pogosto prizorišča nasilja, izkoriščanja in zlorab vseh vrst.

Rana, ki vpije v nebo

Papež se je srečal s približno 60 migranti. »Skupaj z vami želim spregovoriti o veliki in hudi rani, ki povzroča bolečino tudi na začetku tega 21. stoletja. Rani, ki vpije v nebo.«

Opozoril je na milijone beguncev in drugih prisilnih migrantov, ki prosijo za mednarodno zaščito, žrtve trgovine z ljudmi in novih oblik suženjstva, ki so v rokah kriminalnih organizacij. Nihče ne more ostati ravnodušen pred to bolečino, je poudaril Frančišek in dodal, da naš odgovor ne more biti brezbrižnost ali molk. Ne gre namreč samo za migrante. Sam Kristus trka na naša vrata.

Papež je ob tem poudaril, da ima vsak pravico do življenja, do sanj in do tega, da lahko najde svoje mesto v našem »skupnem domu«. Vsaka oseba ima pravico do prihodnosti, je dejal. Migrantom je zagotovil, da so v središču srca Cerkve.

Obisk na inštitutu Mohameda VI.

Frančišek je pred tem obiskal inštitut, v katerem se izobražujejo imami, pridigarji in pridigarke iz podsaharske Afrike in Evrope. Nastal je na pobudo kralja, da bi spodbujali zmerni, strpni islam. A ne papež ne maroški kralj nista imela govora.

Besedo so dali študentki iz Nigerije, ki je spregovorila o tem, kako v njeni državi vlada močna manipulacija skrajnih skupin, kar se odraža pri mladih, ki sejejo nasilje. S študijem na inštitutu želi pomagati svoji skupnosti in jo prepričati, da je vera za mir in dobro.

Tudi študent iz Francije je izrazil upanje, da bo lahko po vrnitvi v domovino muslimanskim vernikom posredoval duh miru, ljubezni, bratstva in strpnosti.

Izjava o Jeruzalemu

Papež Frančišek in maroški kralj Mohamed VI. sta včeraj podpisala izjavo, v kateri sta poudarila, da se mora sveto mesto Jeruzalem ohraniti kot skupna dediščina človeštva in še posebej vernikov treh monoteističnih religij, kot kraj srečanja in simbol miroljubnega sožitja.

Zato sta izrazila upanje, da bodo oblasti vernikom zagotovile polno svobodo dostopa v sveto mesto in pravico do izvajanja bogoslužja.

Srečanje z mladimi in skavti pred nunciaturo v Maroku

Srečanje z mladimi pred nunciaturo v Maroku © Holy See Press Office

 

Srečanje pred nunciaturo v Maroku © Holy See Press Office

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...