Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Kardinal Oswald Gracias na zasedanju (foto: Vatican News)
Kardinal Oswald Gracias na zasedanju

ZLORABE 2. DAN: Žrtvam je treba priznati njihovo trpljenje!

22.02.2019, 10:57 Marjana Debevec

Predsedniki škofovskih konferenc in predstavniki redovnih skupnosti nadaljujejo drugi dan zasedanja. Medtem ko so včerajšnji predavatelji izhajali iz pomena odgovornosti in dolžnosti škofa, se danes osredotočajo na zanesljivost v luči občestva in sinodalnosti. Indijski kardinal Oswald Gracias se je v luči skupnosti zavzel za pravičnost in zdravljenje ran. Vsak je odgovoren za celotno Cerkev, je zatrdil. Nadškof iz Chicaga Blase Cupich pa je predstavil predloge za strukturno, pravno in institucionalno reformo obravnave zlorab.

»Ali si zares prizadevamo za spreobrnjenje in brate škofe ali duhovnike opozorimo, ko pri njih zaznamo problematično vedenje?«, je zbrane vprašal kardinal Gracias. Zlorabljenim pa je treba po njegovih besedah povrniti pravičnost, storilce pa privesti pred civilne oblasti. Žrtvam naj bi omogočili zdravljenje najprej tako, da priznamo trpljenje, ki so ga doživeli, kar se pogosto ni dogajalo. V tej luči je treba tudi sprejeti ukrepe, da se kaj takšnega ne bi več ponavljalo. To bo potem lahko vzor za reševanje problema zlorab v celotni družbi.

Kot celotno Božje ljudstvo pa smo na poti, ki nas vedno znova vabi k spokornosti in razločevanju. »Vsi skupaj se moramo spokoriti, saj smo na naši poti pogrešili. Prositi moramo odpuščanja«, je še dejal indijski kardinal.

Tudi chicaški nadškof kardinal Blase Cupich je poudaril nujnost spreobrnjenja in sicer na vseh ravneh Cerkve in na vseh celinah. Verniki se po njegovih besedah sprašujejo, zakaj v Cerkvi včasih prihaja do zaščite zlorabitelja ali institucije namesto zaščite žrtve in tako izgubljajo zaupanje.

 

Kardinal Blaise Cupich
Kardinal Blaise Cupich © Vatican News

Cerkev mora zato po njegovih postati kot žalostna mati, Pietá, ki tolaži z Božjo nežnostjo. Kot temelje reforme na tem področju predlaga korenito in budno poslušanje, ki vodi do soočanja tudi s preteklimi napakami. V to delo naj bi vključili laike, obenem pa se tudi kot škofje bolj povezali med seboj. Zato naj bi na ravni Cerkve oblikovali norme, po katerih bodo škofje vodili preiskave, načine prijav in konkretne postopke, ki jih je kardinal Cupich tudi navedel, da bi v ljudeh znova vzbudili zaupanje v ljubečo Mater, ki jih spremlja.

Popoldanski del zasedanja o zaščiti otrok v Vatikanu se je nadaljeval s predavanjem dr. Linde Ghisoni. Poudarila je, da ne moremo reševati zlorab, če nimamo pred očmi žrtve, njihove družine, zlorabitelje, njihove sodelavce, nedolžno obsojene, pa tudi tiste, ki so zlorabe prikrili in tiste, ki so hoteli spregovoriti, pa so bili utišani.

Navedla je primere ljudi, ki so rekli, da je bolje ne govoriti preveč o zlorabah, saj to meče slabo luč na Cerkev. Ali ne delajo tega prav tisti, ki zlorabljajo?, se je vprašala.

Linda Ghisoni med predavanjem
Linda Ghisoni med predavanjem © Vatican news

Spregovorila je tudi o odgovornosti škofa za stalno vzgojo duhovnikov in njihovo duhovno rast ter dodala, da smo nosilci življenja Cerkve vsi: tako duhovniki, kot tudi laiki in posvečene osebe. Zato naj bi iskali rešitve skupaj, vsak s svojega zornega kota. Kot Božje ljudstvo smo namreč poklicani skupaj nositi rane žrtev zlorabe.

Predsednik Centra za zaščito mladoletnih pri papeški univerzi Gregoriana p. Zollner pa je med včerajšnjim srečanjem z novinarji poudaril, da sta delo po skupinah zaznamovala konkretnost in poslušanje. Udeleženci srečanja so po njegovih besedah delali v želji, da bi opravili skupno pot in se obenem zavedajo pomena tega dogodka.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...