Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup

AVDIO: Dragocena zapuščina Justina Stanovnika nam lahko pomaga do novih spoznanj

03.02.2019, 09:15

Odšel je velikan slovenske filozofske misli, intelektualni presežek 20. stoletja, iskalec resnice in domoljub. Vse to smo lahko v minulem tednu brali na spletnih družbenih omrežjih, potem ko so iz Nove Slovenske zaveze sporočili, da je umrl eden njenih ustanoviteljev in dolgoletni urednik revije Zaveza Justin Stanovnik. Pokopan bo jutri na ljubljanskih Žalah. Do 15. ure bo ležal v poslovilni vežici svetega Nikolaja, sledila bosta sveta maša v cerkvi Vseh svetih in pogreb, ki ju bo vodil nadškof Anton Stres. V Novi Slovenski zavezi že zdaj pogrešajo lucidno besedo svojega nestorja in njegovo navodilo, da se je treba z ravni trivialnosti spustiti v globino.

Predsednik Nove Slovenske zaveze Peter Sušnik je prepričan, da je Stanovnikov prispevek k slovenski zgodovini neprecenljiv, verjame, da s tem soglašajo vsi, ki so v zadnjih nekaj desetletjih bliže spremljali njegova razmišljanja. Kot dodaja Sušnik, je treba v njem prepoznati pričevalca največjih grozot revolucije in revolucionarnega nasilja, ki sta se Slovencem zgodila med letoma 1941 in 1945 ter po letu 1945, ko je bil interniran v koncentracijskih taboriščih. Po Sušnikovih besedah je bil tudi izjemen premišljevalec vsega, kar je doživel in preživel. A ni se ustavil le pri tem. "Poglobil se je v različne ravni več znanosti, od književnosti, filozofije in teologije do zgodovine, da bi prišel do odgovorov na preprosta vprašanja, kaj se je Slovencem zgodilo in kako se nam je lahko zgodilo, da je boljševizem udaril s tako silo pri ljudeh iste krvi, načeloma iste vere, vzgoje, istih tradicij in zgodovine ter na dan prišel s tako strahoto, da smo v njem lahko prepoznali neznansko diaboličnost tistih, ki so podlegli skušnjavi, da so dvignili roke nas svojimi brati in sestrami."

Sušnik opozarja na Stanovnikovo presojo aktualne politike, v kateri je videl neznosno lahkotnost argumentov. Prihodnosti slovenske države ni videl brez sprave. Bil je človek globine, zaničeval in sovražil je trivialnost. "Nič kolikokrat je na raznih sejah in predavanjih omenil, kako težko gleda aktualne politične oddaje, pogovore, bere časopise, ko ugotovi, da ljudje morda v najboljšem primeru popraskajo po površju, namesto da bi se spustili v globino, in kako se oddaje končajo prav tam, kjer bi se pravzaprav morale začeti."

Stanovnik bi spomladi dopolnil 91 let. V zadnjem času je zaradi starosti in fizične opešanosti začel manjkati njegov prispevek, a njegova zapuščina v duhovnem in materialnem smislu je velika. Kot dodaja Sušnik, nam lahko pomaga do novih spoznanj.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...