Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Le kaj razmišlja... (foto: Izidor Šček)
Le kaj razmišlja...

Iz zgodovine se žal nič ne naučimo!

20.01.2019, 11:26

"Danes nas je pot vodila proti severu, skoraj na mejo z Južnim Sudanom. Na začetku smo videli bolnišnico dobrodelne organizacije, ki sta jo skupaj z redovniki ustanovila ameriška zakonca in v kateri je bil izvir ebole."

Tako Jure med drugim piše v včerajšnji objavi na svojem misijonskem blogu. Z Izidorjem sta ujetnika izjemno omejenih možnosti za telekomunikacijske povezave, zato vsebina, ki jo ustvarjata, počasi in po kapljicah prihaja do nas. Današnja nedelja bo na tamkajšnjem misijonu zelo slovesna, saj bodo inmeli prvo sveto obhajilo in blagoslovili in odprli novo osnovno šolo.

Jure, Izidor in Matjaž Križnar, narodni voditelj misijonov, ki so na obisku pri misijonarju Danilu Lisjaku v Ugandi, so v petek obiskali begunsko taborišče ob meji z Južnim Sudanom. A pot do tja je bila polna dogodkov, ki jih Jure opisuje:

"Ebola, ta smrtonosna bolezen namreč izhaja iz Ugande. Ko je prvič pokazala svoje želo, je v bolnišnici sv. Marije umrlo 19 članov osebja, ob zdravnikih in sestrah pa tudi sto in več bolnikov. Danes je bolezen skoraj izkoreninjena, bolnišnica dobro deluje, še danes na misijonarsko delo vanjo prihajajo zdravniki iz Združenih držav Amerike in Anglije. Uganda je bila izbrana tudi za sedež mednarodne organizacije za boj proti eboli.

Še zadnje priprave na slovesnost
Še zadnje priprave na slovesnost © Jure Sešek

Ko smo premagovali pot, ki nas je peljala proti begunskemu centru na severu, smo spoznavali kruto zgodovino državljanske vojne, ki je pustošila po Ugandi med letoma 1986 in 2005. Gotovo ste slišali za Josepha Konyja, vodjo gverile, ki je na tisoče otrok spreminjal v svoje vojščake, krvoločneža, ki je janičarjem, „nevidnim otrokom“, po ugrabitvah in krutem pranju možganov ukazoval naj pobijejo svoje starše. Izhajal je iz kraja blizu misijona Atede, bil katolik, celo katehist, pomagal redovnicam, nato pa zašel na omenjeno brezglavo krvoločno pot. V omenjeni vojni je bilo razseljenih na stotisoče ljudi, kraje je zaznamovalo neopisljivo nasilje, strah, pobijanje, boj za preživetje.

Danilo nam je pripovedoval o junaški sestri, s katere župnije je Kony s svojimi gverilci ugrabil 120 deklet. Redovnica se je junaško podala za karavano in ji sledila s svojim avtomobilom. Ko je prišla do konca prevozne poti in jih skoraj dohitela, je tekla za njimi. Dohitela jih je. „Joseph, poznaš me, naš katehet si bil. Izpusti dekleta ali streljaj vame. Ubij me, če ne boš izpustil nedolžnih deklet! Dobro veš, da so jih starši zaupali v moje varstvo, kako naj jim pogledam v oči, če jih boš vzel za svoje sužnje, vojakinje?!“ Sestri je uspelo preživeti in rešiti sto deklet. Za dvajsetimi so se izgubile sledi. Junaško dejanje je nagovorilo svet, zanj je slišal tudi papež Janez Pavel II. Sestro je povabil na osebni obisk in se ji zahvalil za zgled Kristusove ljubezni.

Svet je nekaj let lovil Konyja, ko je kazalo, da je njegova vojska izgubila moč, da je ob njem le še nekaj sto, morda le nekaj deset najbolj zvestih vojakov, so skoraj ustavili iskanje. Kony živi še danes, Ugando pa je že leta nazaj zamenjal za soseščino.

Ta naš svet je res najlepši dokaz resnice, da se človek iz zgodovine ničesar ne nauči. Koliko nesmiselnih vojn, koliko smrtnih žrtev, koliko joka in neodgovorjenih vprašanj, nobene dosege cilja … in vedno znova in znova želja po krvoločnih vojnah. Ena hudih se je pred leti odvijala v Sudanu, v Južnem Sudanu napetosti še zdaleč niso rešene. Boj med dvema kristjanoma, po oblasti hlepečima komandantoma, nesmisel, ki lahko rodi le nove nesmisle," svoj zapis nadaljuje Jure.

 Vabljeni, da ga preberete v celoti in si ogledate tudi fotogalerijo.

Misijonar Danilo v pogovoru z Juretom
Misijonar Danilo v pogovoru z Juretom © Izidor Šček

Že danes lahko darujete za gradnjo bolnišnice!

Pustna Sobotna iskrica bo 2. marca letos zbirala darove za gradnjo bolnišnice na misijonu v Ugandi, kjer deluje misijonar Danilo Lisjak. Svoj dar lahko že zdaj oddate

  • TRR pri NLB: SI56 0201 4005 1368 933, BIC banke: LJBASI2X
  • TRR pri NKBM: SI56 0430 2000 3154 521, BIC banke: KBMASI2X
  • Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Koda namena: CHAR
  • Namen nakazila: Pustna Sobotna iskrica 2019-Uganda
  • Referenca: SI00 279226
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...