Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar
Papež med ubogimi (foto: Vatican Insider)
Papež med ubogimi

Papež Frančišek in do njega kritični slovenski desničarji

14.01.2019, 14:16 Marjana Debevec

Na spletu pogosto najdemo odkrito zgražanje nekaterih pripadnikov politične desnice nad papežem Frančiškom in njegovimi besedami. Beremo lahko besedne zveze kot so »levi papež«, »muslimanoljub«, »Lgbt prijazen«, »preveč liberalen«, »ne ve, kaj govori«, »naiven«… to so v grobem temeljni očitki, s katerimi ga obsipavajo. Istočasno sumničavo pogledujejo proti dejstvu, da papež uživa simpatije na levi strani. Če ste med temi desničarji in ste slučajno tudi katoličan, bi morali slišati novico. Ki vam verjetno ne bo všeč.

Nategnili so vas!*

Najprej vaši politični in mnenjski nasprotniki, levičarji. Papeževe besede jemljejo iz konteksta in vam jih dozirajo v skladu s svojo ideologijo in nemalo privoščljivosti, češ kakšni ste kristjani, še papež vam je povedal. (O tem je bil pred kratkim na Domovini objavljen odličen članek)

Istočasno vam dele papeževih izjav senzacionalno prodajajo tudi tisti, ki vaš gnev in strah potrebujejo za svoje politične točke. Žal pogosto tudi na desnici.

Kontekst, kontekst, kontekst…

Za začetek vprašanje. Od kod dobivate informacije o papežu Frančišku in njegovih izjavah? Iz osrednjih slovenskih medijev? Iz desnih medijev? Iz Facebooka in Twitterja?

No, če je tako, zgornja trditev vsekakor velja (da so vas nategnili namreč).

Slovenski mediji (z izjemo Družine, Ognjišča in še nekaterih-tudi Domovine upam) o papežu Frančišku namreč poročajo izjemno subjektivno in selektivno. Iz njegovih govorov praviloma iztrgajo besede, s katerih se da narediti sočno novico, ki zagotavlja branost. To ni težko, kajti Frančišek ima svoj stil govora, ki je drugačen kot smo ga bili navajeni od cerkvenih dostojanstvenikov. Je veliko bolj konkreten, neposreden in posledično tudi zanimiv. Tudi zadnja novica, ki je imela velik odmev, je bila iztrgana iz konteksta. To se papežu dogaja tudi v primeru okrožnic in apostolskih spodbud.

Morda veste kako večinoma deluje novinarstvo v Sloveniji? Nek novinar povzame novico iz tujega vira (pač po svojih sposobnostih), ostali mediji pa jo povzemajo po njem (če je seveda dovolj zanimiva). Novinar, ki je časovno omejen in pod pritiskom, da napiše novico, ki bo prinesla čim večjo branost, na hitro poišče potencialno najbolj odmevne besede in jih povzame. Zelo verjetno ga niti osebno niti strokovno ne zanima, kaj je papež v resnici povedal in v povezavi s čim.

Izziv, če daste kaj nase…

Zato vabim vsakega, ki se mu zdi, da je papež Frančišek levi papež, ki hoče zrušiti tradicionalno Cerkev, uvesti Lgbt agendo v nauk Cerkve in islamizirati Evropo…, da en mesec spremlja njegove celotne govore, pridige, izjave… V slovenskem prevodu jih redno objavljajo na www.vaticannews.va/sl, neposredno (v svetovnih jezikih) pa jih najdete na http://w2.vatican.va/content/vatican/en.html

Ne bo težko, ker dolgočasni res niso in mnenje o svetem očetu si boste lahko ustvarili na podlagi objektivnih dejstev in ne na podlagi tega, kar je v naglici spisala novinarka, ki je njegove besede na hitro preletela in izluščila najbolj sočen del…

Zdi se, da osrednji mediji prav posebej veselo iščejo dele papeževih govorov, ki jih lahko uporabijo kot mnenjsko orožje proti desnici in predvsem proti kristjanom. Da je papež poleg tega povedal še marsikaj drugega, ni pomembno. Mi pa pograbimo njihovo ceneno kost in se zgražamo nad papežem, namesto da bi preverili, kaj je res rekel in kaj je res mislil.

Ni vseeno, kaj govorimo o papežu…

Če smo katoličani, nikakor ni prav in primerno, da se pohujšujemo nad svetim očetom. Čeprav njegovih besed morda ne razumemo, jih težko sprejmemo in se morda ne skladajo z našim političnim ali strankarskim prepričanjem.

Nas ni premagal hud napuh (ki je mimogrede največji krščanski greh), če mislimo, da smo tako pametni, da se lahko javno in pod nivojem zgražamo nad svetim očetom? On je Kristusov namestnik na zemlji in ne neka javna karikatura, ob katero se lahko vsak obregne.

Tudi če pogledamo samo človeško in pustimo ob strani apostolsko nasledstvo, je Jorge Mario Bergoglio zelo verjetno neprimerljivo bolj izobražen in izkušen kot vi. Na razpolago so mu informacije, do katerih vi ne boste imeli nikoli dostopa. Je človek molitve in ponižnosti. In zelo verjetno mu lahko pripišemo bistveno večjo osebno integriteto kot jo ima povprečen spletni komentator.

Nenazadnje ga je pred leti 115 kardinalov prepoznalo kot najvrednejšega med njimi. Zato razmislimo, če so naše kritike res na mestu. Če se res čutimo poklicane k temu, da jih javno izražamo, to storimo spoštljivo, utemeljeno in dobronamerno. Če ne, se lahko satan, ki hoče razbiti Cerkev že od začetka, res veselo smeji nad našo naivnostjo in površnostjo.

Papež je naš duhovni in ne politični vodja. Če nas spodbuja, da pokažemo usmiljenje do migrantov, ne pomeni, da želi islamizirati Evropo (kako neumna misel pravzaprav), če pravi, da so tudi geji ljudje, ki zaslužijo spoštovanje, ne pomeni da uvaja Lgbt agendo.

Raje se zahvalimo Bogu, da nam je dal papeža po svojem srcu. Papeža, ki navdihuje (tudi nekristjane), ki odpira srca in včasih izziva. Ki spodbuja k usmiljenju in ljubezni, da v bližnjem ne bi videli le vsiljivca ali grešnika, ampak človeka za katerega je Kristus prav tako umrl kot za nas. Ki izziva Cerkev, da spusti iz rok svoje palače in se poda na ulice-k ljudem, ki nas vabi da stopimo malo stran od črke in ji damo več Duha…

Razumeti pa moramo tudi to, da so včasih papeževe besede, ki so nekristjanom v spodbudo, nam pa v pohujšanje, morda ravno tisti kramp, ki mora razbiti zid farizejstva, ki je zrasel okoli naših src.

(*opravičujem se za malo bolj sočen besednjak, vendar je videti, da je ravno tak najbolj domač spletnim kritikom papeža Frančiška)

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...