Nataša Ličen
Jakob Čuk
Alen Salihović
Nadškof Stanislav Zore (foto: Ljubljanska nadškofija)
Nadškof Stanislav Zore

Nadškof Zore tudi o dialogu z oblastjo, ki bo zelo zahteven

31.12.2018, 12:25 Tone Gorjup

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je ob pregledu leta 2018 v ospredje postavil obisk »ad limina«, kjer se mu je v srce vtisnila drža papeža Frančiška pri evharistični daritvi. Posebno doživetje je bilo zanj svetovno srečanje družin na Irskem. V krajevni Cerkvi je omenil sinodo mladih, ki je zaznamovala tudi utrip domače Cerkve. Po škofijah posebni dogodki niti niso nujno, saj je tako imenovana tekoča pastorala, ki jo narekuje ritem bogoslužnega leta, vsakič znova posebno doživetje. O letu, ki je pred nami, pa je med drugim spomnil, da bo potrebno v sodelovanju s sedanjo oblastjo iskati odgovore na vprašanja, ki so odprta, kar bo po nadškofovem mnenju zelo zahtevno.

Nadškof Stanislav Zore, tudi predsednik Slovenske škofovske konference, je najprej spomnil na obisk »ad limina« v Rimu, ki ga je zaznamovala že temeljita priprava nanj, saj je bilo potrebno pripraviti številna poročila za razične kongregacije in urade. Najmočnejše sporočilo je dobil med jutrajno mašo na dan srečanja s papežem: »Tam sem doživel, kako papež Frančišek v daritvi svete maše dejansko živi globino svoje vere, ves odnos z Gospodom Jezusom Kristusom, tako v Besedi kot v zakramentu.« Sicer pa na papežu občuduje preprostost, skrbi in bremena, ki jih nosi ter »tisto očetovsko in hkrati tisto bratsko bližino, s katero nas je poslušal.«

Na svetovnem srečanju družin v Dublinu se je po njegovih besedah izražala resnična vesoljnost katoliške Cerkve, vsa različnost v katerih živijo naše družine na različnih koncih sveta. Ta je prišla do izraza tudi pri papeževi maši. Čutilo se je, da so navzoči med seboj eno, njihova vez pa sta Kristus in življenje po evangeliju. Nadškof Stanislav Zore je spomnil, da je bi to tudi »čas hudih napadov na papeža in smo takrat zelo čutili z njim in njegovo skrbjo, njegovo bolečino. Po drugi strani smo potem - vsaj zase lahko to rečem - veliko lažje razumeli njegovo povabilo v začetku meseca oktobra, da naj molimo za Cerkev.«

Med domačimi dogodki je nadškof omenil pripravo na sinodo mladih, v katero so bili vpeti vsi, ki se posvečajo pastoralni skrbi za mlade. Čeprav se je sinoda odvijala v Rimu, smo jo občutili tudi v krajevni Cerkvi. Zato z zanimanjem pričakuje posinodalno spodbudo papeža Frančiška, ki naj bi jo dobili v začetku prihajajočega leta. Sicer pa se je po škofijah odvijala tako imenovana tekoča pastorala, ki jo narekuje ritem bogoslužnega leta. Po besedah nadškofa Zoreta ni nič narobe, ča kakšno pastoralno leto nima posebnega naslova. Daljšemu pogovoru z nadškofom Stanislavovm Zoretom lahko prisluhnete zgoraj, kje imate audio posnetek pogovora.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Naslovnica revije Ognjšče, april 2021 (photo: ARO) Naslovnica revije Ognjšče, april 2021 (photo: ARO)

56. obletnica Ognjišča

"Ne pohujšujte se nad moderno obliko, želimo biti v koraku s časom." Tako beremo v prvi številki revije Ognjišče, ki je luč sveta ugledala na današnji dan leta 1965.