Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko

Novinarka Žištova o nadaljevanju sojenja Noviču: Senat se je zadeve lotil pravilno

23.12.2018, 08:41

V petkovem nadaljevanju novega sojenja Milku Noviču zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika so pričali slovenski, hrvaški in nemška izvedenka za kemične sledi streljanja. Tako kot že v prvem sojenju slovenski vztraja, da Noviča delci, najdeni na njem, bremenijo, Hrvat in Nemka pa, da tega ne moreta zagotovo trditi.

Petkova pričanja so se vrtela okoli števila, velikosti, videza in sestave značilnih GSR delcev streljanja ter mest na Noviču, kjer so bili najdeni 23 ur po streljanju na Jamnika. Izvedenec Nacionalnega forenzičnega laboratorija Franc Sablič je potrdil dosedanje izsledke. Stoji za že izdelanim balističnim poročilom in od njega ne odstopa. Nato je bil zaslišan izvedenec obrambe, hrvaški balistični in forenzični izvedenec Vojino Maštruka. Ta je podrobno spregovoril o delcih iz strelnega orožja. Ponovil je, da ni mogoče z gotovostjo reči, da so delavci na jakni in na kraju umora isti. »Ni nujno, da je obtoženi streljal iz omenjene pištole, mogoče je, da je do kontaminacije z delci GSL prišlo na streljanju na strelišču,« je dejal. Podobno meni tudi nemška izvedenka.

Sodnik Zvjezdan Radonjić je zastavil tudi plan dela za prihodnje naroke. V januarju namerava opraviti zaslišanja vseh prič in tudi novega izvedenca za telekomunikacije, od katerega pričakujejo mnenje glede baznih postaj, ki so usodnega večera zaznale Novičev mobilni telefon.

O tem, kaj prinaša novo sojenje smo vprašali dobro poznavalko primer Novič, sicer penologinjo in novinarko Večera Damijano Žišt, ki je o tem, da je sodnik razpisal precej obravnav dejala, da je to pravilno, saj mora sodba v dveh letih postati pravnomočna. »Glede na to, kako se je tega lotil sodni senat, kar se mi zdi edino pravilno, ker gre za res hude obtožbe, gre za kaznivo dejanje umora, kje je predvidena kazen do 30 let zapora, je pravilno, da sodišče ukrepa hitro, tudi če ne gre za priporno zadevo in seveda se tudi sodni senat tega zaveda, da je treba loviti ta rok, to se pravi v roku dveh let mora biti sodba pravnomočna.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...