Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

AVDIO: Nadškof Zore daroval mašo za domovino

22.12.2018, 13:12 Petra Stopar

Pred 26. decembrom, dnevom samostojnosti in enotnosti, je bila v petek v ljubljanski stolnici maša za domovino, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore. V nagovoru si je zaželel, da bi bila Slovenija država svobodnih ljudi.

Sveta maša je zahvala za dar samostojnosti naše države, ki po nadškofovih besedah nikakor ni samoumevna. Spomnil je na 23. december, ko smo se Slovenci in Slovenke na plebiscitu odrekli političnemu režimu nekdanje države, omejevanju svoboščin in razvpitemu 133. členu Kazenskega zakonika, ki je kršitve verbalnega delikta kaznoval z zaporom od enega do deset let.

A kot ugotavlja nadškof: »V zadnjih letih se po Sloveniji spet začenja plaziti duh nesvobode, ki hoče izražanju misli, govoru in tisku ter še marsičemu nadeti uzde in plašnice, da določenih ideoloških, političnih usmeritev in propagand ne bi vznemirjala razmišljanja in vprašanja drugače mislečih. Svoboda na vseh področjih in prava demokracija lahko živi samo v dialogu.« Da se ta sploh lahko začne, pa je treba imeti zanj trdne temelje in dovolj trdne zdravorazumske dokaze, sicer nam preti nevarnost sovražnega govora.

Kot je še poudaril predsednik Slovenske škofovske konference, tudi na pravnost v naši državi še čakamo: »Več kot 4 leta že čakamo, da bo izpolnjena odločba o financiranju zasebnih šol. Tudi tukaj je ustava jasna in enako jasna je odločba ustavnega sodišča. Vedno znova pa doživljamo poskuse določenih političnih smeri, da bi ta odločba ne bila izpolnjena. Če ni na dnevnem redu, smo slišali, da je to čisto politična odločitev, je bilo povedano.«

Tako kot apostol Pavel moramo po besedah nadškofa Zoreta tudi vsi mi kljubovati poskusom utišanja: »Pavel je bil deležen nasprotovanja, preklinjanja, mi smo deležni obtožbe sovražnega govora, ovadb, grafitov, zasramovanja. Vendar ne smemo biti tiho. Kristjani se ne moremo odpovedati svobodi, za katero nas je osvobodil Kristus. Kristjani ne moremo utihniti, kajti tudi če bi mi utihnili, oznanilo ne bo umolknilo.«

Res pa je, je dodal, da moramo pri svojem govoru slediti nasvetu apostola Petra, naj odgovarjamo s krotkostjo in strahospoštovanjem. Nadškof je pridigo sklenil s pomočjo Cankarjeve misli iz črtice Kurent, ’Tod bodo živeli veseli ljudje’, ko je dejal ’Tod bodo živeli svobodni ljudje’, in na koncu Boga prosil za blagoslov Slovenije.

Zbrani pri sveti maši za domovino
Zbrani pri sveti maši za domovino © P. Ivan Rampre

Zbrani pri sveti maši za domovino
Zbrani pri sveti maši za domovino © P. Ivan Rampre

Zbrani pri sveti maši za domovino
Zbrani pri sveti maši za domovino © P. Ivan Rampre

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...