Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Matjaž Merljak (foto: Izidor Šček 2017)
Matjaž Merljak

Kolikokrat na teden k verouku?

Naš pogled | 11.09.2018, 21:06 Matjaž Merljak

Z mesecem septembrom se je zaključil čas brezskrbnih počitniških dni, začelo se je novo šolsko leto. Tudi življenje v naših družinah se je znova utirilo v stare ritme. Izpopolnjujemo urnike obveznosti in različnih dejavnosti. Marsikdo se je znašel na točki preloma, ali jo bo njegov otrok še obiskoval ali bo zaradi vse večjih zahtev naredil piko in končal z udeležbo. Ob tem si mislim, hvala Bogu, da župniki niso trenerji.

Šolsko leto še zdaleč ni več le obiskovanje šole - pouka, delanje domačih nalog, učenje, pripravljanje predstavitev, seminarskih nalog, projektov. Naši otroci imajo svoje nadarjenosti, talente in sposobnosti, ki jih v šoli ni mogoče razviti, zato hodijo na različne popoldanske dejavnosti: športni treningi, glasbena šola, pevske in plesne vaje ... Te dejavnosti imajo mnoge prednosti, ki jih nikakor ne gre spregledati. Otrok odkriva nova področja znanja, uri se v vztrajnosti in odgovornosti. Ti lastnosti sta zelo cenjeni v življenju in različne dejavnosti našim otrokom nudijo veliko priložnosti. A starši včasih od otrok pričakujemo preveč, nekaterim se zdijo dejavnosti odlične za zapolnitev časa, ko so v službi. Bojijo se, da bi otrok kaj zamudil. Da mu bo kasneje, čez več let, to prav prišlo, ko se bo znašel pred vpisom na novo šolsko stopnjo ali na trg dela. Tako se že govori in piše, da otrok s temi dejavnostmi ne sme biti preobremenjen, da sicer mora biti zaposlen in da ni dobro, da ima preveč prostega časa, a zmernost je ključna. Če mu zaradi obšolskih dejavnost zmanjkuje časa za preprosto druženje z nami ali s prijatelji, potem je čas za konkreten premislek, ali ni morda vsega preveč.

Ko iz leta v leto septembra dobivam urnike obveznosti naših otrok, se dostikrat primem za glavo. Število ur treningov in vaj je vsako leto večje. Ujel sem v misli, kaj če bi v enakem tempu kot trenerji in učitelji nadaljevali tudi župniki, kaplani in katehisti. Recimo: v prvih treh razredih enkrat tedensko, nato dvakrat, v šestem in sedem trikrat, v osmem in/ali devetem razredu (pred birmo) štirikrat tedensko. Namenoma nisem govoril o urah, saj tudi vsi treningi niso enourni. Ne vem, če obstaja župnik, ki bi si to upal. Na že najmanjši poskus bi starši skočili do neba in kričali na vse strani, kako nemogoč je. To slišimo že dostikrat sedaj, pri eni uri verouka tedensko, ki se včasih prekrije s treningi in vajami.

Ali pa, da bi se verouk namesto 1. septembra - saj ne vem, kje se je, večinoma se je to zgodilo ta teden - začel 20. avgusta, kot so se nekateri treningi? Ali pa, da ne bi starši otrok samo pripeljali k verouku in jih počakali, ampak bi se ga morali tudi sami udeležiti? Družinski verouk. V nekaterih župnijah - berem - ga že imajo. Ampak, a si predstavljate, da bi to veljalo za vse? Kateri škof ali župnik bi si upal uvesti na svojem področju tovrstno šolo za življenje, izkustveni verouk?

Ta naš pogled naj bo tudi zahvala vsem župnikom, kaplanom, redovnicam in laičnim katehistom, ki otrokom prinašajo osnove verskega znanja, sodelovanja, odnosov, ki opravljajo veliko delo. Ni lahko, ni cenjeno, ni vkovano v zvezde, ni plačano, niti besed hvaležnosti dostikrat niso deležni. Vsaj Bog naj jim povrne, če smo že starši na hvaležnost pozabili!

Naš pogled
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.