Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež v Nomadelfiji (foto: vaticannews.va)
Papež v Nomadelfiji

Papež v Nomadelfiji

Cerkev po svetu | 10.05.2018, 12:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je dopoldne mudil na obisku v dveh mestecih, ki imata v Italiji poseben status – Nomadelfiji, kjer skupnost družin živi v slogu Apostolskih del in si delijo vse.

Nomadelfija se nahaja 60 km severno od Rima, v občini Grosseto. V 30-ih letih prejšnjega stoletja jo je ustanovil duhovnik Zeno Saltini. Cerkev ji je podelila status župnije, Italija jo obravnava kot zasebno združenje državljanov.

Danes v mestecu živi približno 300 katoličanov oziroma 60 družin, ki živijo v slogu prve Cerkve. Ni zasebne lastnine, ne uporabljajo denarja, skupnost vsakomur da tisto, kar potrebuje. Preživljajo se z ekološkim kmetijstvom. Hiše nimajo zvonca, saj so vedno odprte vsem. Po 4 ali 5 družin v osrednji hiši skupaj uporablja kuhinjo. Priimkov ne uporabljajo, s čimer dajejo poudarek krstu, poleg tega ne želijo delati razlik do otrok, ki so jim zaupani v varstvo. Družine namreč medse sprejemajo sprejemajo zapuščene otroke ali prizadete. Papež Frančišek jim je danes v varstvo predal dva taka otroka. Do danes je bilo v Nomadelfiji vzgojenih več kot 5 tisoč otrok. V šoli, kjer poučujejo člani skupnosti, ni ocen, da ne bi spodbujali tekmovalnosti. Če želijo nadaljevati šolanje drugje, morajo opraviti izpite v javnih šolah. Invalidi in ostareli ostanejo v družini, a zanje skrbi celotna skupnost.

»Nadaljujte po tej poti, poosebljajte model bratske ljubezni tudi preko vidnih del in znamenj povsod, kamor vas dejavna evangeljska ljubezen kliče. Pred svetom, ki je včasih sovražen do vzorov, ki jih je pridigal Kristus, se ne obotavljajte odgovoriti z veselim in jasnim pričevanjem svojega življenja, ki se navdihuje v evangeliju,« je dejal papež približno 4 tisoč sedanjim in nekdanjim članom skupnosti.

Status prebivalca Nomadelfije nimajo vsi člani skupnosti, ampak samo tisti, ki se pri 21-ih letih svobodno odločijo za takšen slog življenja. Vsi, tudi otroci teh prebivalcev, pa gredo skozi triletno poskusno obdobje, nato prisežejo pred oltarjem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...