Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Jože Bartolj (foto: Izidor Šček)
Jože Bartolj

Kristjani v javnosti

| 20.03.2018, 14:30 Jože Bartolj

Od nedelje na Radiu Ognjišče poteka radijski misijon. Pripravljamo ga s skupino duhovnikov, ki naj v občestvu Cerkve na slovenskem, pred veliko nočjo prebudi ogenj vere in navdušenja. Letos je nosilna tema Pošlji Svetega Duha na nas, kar pomeni, da si želimo, da bi nas Duh napolnil in poživil predvsem v krščanskem življenju.

Danes nas bo kot misijonar nagovarjal pater klaretinec, mag. Branko Cestnik, ki bo razmišljal ob temi Kristjani v javnosti. Ob tej temi se duhovni nagovor misijona sreča z družbeno sliko. Ta pa za kristjane ni najboljša. Kot, da je zaradi vsakdanjih družbenih razmer med nami prevladala apatija. Kot, da se kristjani ne zavedamo več naše družbene poklicanosti. Kot bo danes v svojem nagovoru povedal p. Branko Cestnik, pa smo prav zaradi tega, soodgovorni za stanje pri nas.

Morda boste rekli, da tema politike ne sodi med misijonske verske nagovore. Ne bo držalo. Kristjani moramo svobodno zadihati na vseh družbenih področjih. Z jasno zavestjo, da smo kristjani. Papež Frančišek je v enem od svojih nenapisanih govorov dejal: »Se katoličan lahko gre politike? - Mora! Se katoličan lahko vtikuje v politiko? - Mora! Pavel VI. je dejal, da je politika ena izmed najvišjih oblik ljubezni do bližnjega, saj išče skupno dobro.«

Politika ni samo umazana, kompromisarska, usmerjena v iskanje lastnih koristi, tista, ki človeka pokvari, ampak je tudi najvišja oblika ljubezen do sočloveka. Se zavedate, koliko dobrega lahko za ljudi naredi politik, z dobrim ekonomskim programom, nas bo danes vprašal misijonar, pater Cestnik.

In takoj zatem nam bo nalil čistega vina. »Prva naloga je premagati otopelost. Če bomo še bolj zdrsnili v korupcijo, če si bomo pridelali revščino, če bomo kdaj izgubili demokracijo, če bomo kdaj izgubili suverenost,... se bo to zgodilo tudi po krivdi tistih kristjanov, ki jih »ni nič brigalo«; kristjanov, ki jim je bilo »vseeno«; kristjanov, ki so rekli, da »nima smisla«, ker saj se nič ne spremeni; kristjanov, ki so nehali slediti slovenski družbeni drami, slovenski veliki politični zgodbi in so mislili le na svoje majhno okolje, oziroma, so se osredotočili le nase.«

Slabi politiki imajo najraje, če gre na volitve čim manj ljudi. Tako bodo lahko še dolgo pletli svoja omrežja in lovili v kalnem. Recept za korupcijo je napisan, pravi pater Cestnik: tam, kjer je ljudem vseeno, kaj dela oblast, tam se korupcija razraste nad vsako mejo. Torej dragi kristjan, ki si tudi volivec, rešitev je v tvojih rokah. Držiš jo v svinčniku s katerim na volitvah obkrožiš pravi glas. So te politiki na oblasti razočarali? Prav! Izbira drugih je v tvojih rokah.

Še o eni slovenski temi bo danes razmišljal misijonar p. Branko Cestnik, o dialogu in spravi. Zdi se, da so mnogi kristjani nad dialogom obupali. »Če ne bomo verjeli v dialog, bomo nehali verjeti v dobroto človeka. Če bomo kar naprej jezni na ta svet in drugačemisleče, bomo svetu in drugačemislečim zelo težko oznanjevali veselo vest o Kristusovem vstajenju,« pravi pater Cestnik.

Zato je dialog nujen. Janezov evangelij se začne z besedo. Bog je beseda. In kdo smo mi, da bi jo izključevali? Pri tem pa naj nas vodi Sveti Duh, ki ga končno spustimo iz kletke cerkvene discipline. Naj nas prekvasi. Dopustimo mu, naj nas vodi tudi v težkih primerih slovenske sprave, kjer se prevečkrat ukvarjamo z zločinci in premalokrat z žrtvami.

Nalog kristjanov v javnosti je torej veliko. Spremembe v našem mišljenju so nujne. Ne moremo več dopustiti, da se stvari dogajajo mimo nas. Potrebno je prevzeti svoj del odgovornosti in včasih stisniti zobe, ko se pred nami postavijo prepreke. Zaupanje v Božjo navzočnost, ki jo prepoznavamo tudi v času misijona in postnega časa nasploh, je temeljna vzpodbuda, da se naš glas pojavi in začne spreminjati ne samo nas ampak družbo kot celoto.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...