Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež s predstavniki verstev (foto: Radio Vatikan)
Papež s predstavniki verstev

Papež na medverskem srečanju o odprtosti srca

Svet | 01.12.2017, 14:23 Marjana Debevec

Eden od osrednjih dogodkov papeževega obiska Bangladeša je bilo današnje medversko srečanje za mir. Uvodoma so zbrane nagovorili nadškof v Daki kardinal Patriack D'Rozario, predstavniki muslimanske skupnosti, hindujcev in budistov, anglikanski škof pa je vodil molitev za mir. Papež je zaželel, da bi bilo njihovo srečanje jasno znamenje zavzemanja verskih voditeljev in vseh vernikov za življenje v medsebojnem spoštovanju.

V Bangladešu, kjer je verska svoboda temeljni princip, naj bi to načelo odločno nagovorilo tiste, ki širijo sovraštvo in nasilje v imeni religije, je zatrdil Frančišek. Po njegovih besedah je znamenje upanja kultura srečanja in dialoga, ki zahteva več kot le preprosto strpnost. »Spodbuja nas k temu, da drugemu ponudimo roko v medsebojnem zaupanju in razumevanju, da bi zgradili edinost, ki bo razumela razlike ne kot grožnjo, ampak kot možen vir obogatitve in rasti«, je dejal papež.

Po njegovih besedah nas to vodi k odprtosti srca in sicer tako, da druge ne bi več videli kot prepreko, ampak kot pot.

Zatem je razložil pomen te odprtosti srca, ki najprej predstavlja vrata, kar pomeni, da ne gre za teorijo, ampak za dialog življenja.

Odprtost srca je zatem primerjal stopnicam, ki dosegajo Absolutno. Presežnost v našem delovanju nas namreč spomni na to, da moramo očistiti naša srca in vse stvari videti v novi luči, je zatrdil Frančišek.

Odprtost srca pa je po njegovih besedah tudi pot, ki nas vodi k iskanju dobrote, pravičnosti in solidarnosti, kar pomeni iskati dobro za našega bližnjega.

Pohvalil je skupno delovanje verstev v državi, še posebej v tragičnih trenutkih. Ta duh odprtosti, ki ustvarja kulturo skladnosti in miru je utripajoče srce, ki ga današnji svet še kako potrebuje, »da bi premagal virus korupcije v politiki, uničujoče verske ideologije, skušnjavo zapreti oči pred potrebami ubogih, beguncev, preganjanih manjšin in najbolj ranljivih!«, je dejal papež. To odprtost po njegovih besedah danes potrebujejo predvsem mladi, ki so pogosto zmedeni v iskanju smisla življenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.