Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek z državno svetovalko Suu Kyijevo (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek z državno svetovalko Suu Kyijevo

Papež predstavnikom mjanmarskih oblasti o nujnosti spoštovanja človekovih pravic

Svet | 28.11.2017, 12:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je drugi dan obiska večinsko budističnega Mjanmara srečal s tamkajšnjim predsednikom in državno svetovalko Suu Kyijevo, ki ga je pozdravila tudi na srečanju s predstavniki oblasti. Izpostavila je številne izzive, s katerimi se država sooča in zatrdila, da je mir edina pot, ki vodi v prihodnost. Papež pa je v začetku svojega nagovora dejal, da je V Burmo prišel predvsem zato, da bi molil s tamkajšnjo majhno katoliško skupnostjo in jo potrdil v veri. Obenem pa želi opogumiti vse tiste, ki si prizadevajo za bolj pravično družbeno ureditev, ki bo temeljila na spravi in vključevanju vseh.

Mjanmarski narod je veliko trpel, danes pa se je odpravil na pot miru in zdravljenja ran notranjih konfliktov in sovražnosti, ki so ustvarile globoke delitve, je poudaril papež. Mir in narodno spravo je po njegovih besedah mogoče doseči le z delom za pravičnost in spoštovanje človekovih pravic, kar vključuje tudi spoštovanje pravic vseh etničnih skupin in vladavine prava.

Prednostno nalogo pri tem imajo po besedah svetega očeta verske skupnosti, ki ne smejo biti vir delitev, ampak vodilna sila za edinost, odpuščanje, strpnost in modro oblikovanje države.

»Verstva lahko igrajo pomembno vlogo tudi pri zdravljenju čustvenih, duhovnih in psiholoških ran ljudi, ki so trpeli zaradi konfliktov«, je zatrdil sveti oče. Po njegovih besedah lahko religije pomagajo izkoreniniti tudi vzroke za konflikt in graditi mostove dialoga. Veliko znamenje upanja je po njegovih besedah v tem, da si verstva skupaj prizadevajo ustvarjati kulturo srečanja in solidarnosti, saj tako delujejo za skupno dobro.

Prihodnost pa je po papeževih besedah v rokah mladih, ki jih je treba vzgajati ne le na tehničnem področju, ampak predvsem za etične vrednote kot so poštenost, celovitost in človeška solidarnost. To bo namreč zagotovilo utrditev demokracije in gradnjo edinosti v celotni družbi.

Verskim voditeljem: Edinost ne pomeni uniformiranosti!

Že pred tem dogodkom se je papež Frančišek na nadškofiji srečal z verskimi voditelji v državi. Med njimi so bili budisti, muslimani, hindujci, Judje, anglikanci in katoličani. Osrednja tema pogovora je bila edinost v različnosti, ki pa po papeževih besedah ne pomeni uniformiranosti. Slednja je papeževih besedah kulturna kolonizacija in smrt človeškosti. Razlike med nami so namreč bogastvo, saj nas učijo dialoga in bratstva, je zatrdil.

Zatem se je sveti oče še zasebno sestal z budističnim voditeljem Sitagoujem Sayadawom. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je izjavil, da sta izpostavila spodbujanje miru in bratsko sožitje kot edino možno pot za prihodnost.

Papež Frančišek z verskimi voditelji
Papež Frančišek z verskimi voditelji © Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...