Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Materinski domovi in varne hiše nujno potrebni za pomoč žrtvam nasilja

Sociala | 25.11.2017, 09:34 Petra Stopar

Organizacija združenih narodov je 25. november razglasila za mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami. Tako se je razvila svetovna kampanja za človekove pravice žensk – šestnajst dni akcij, ki se končajo 10. decembra, na svetovni dan človekovih pravic. V različnih humanitarnih organizacijah pozivajo k ničelni toleranci do nasilja nad ženskami in deklicami, ki prepogosto o svojih stiskah molčijo.

V Društvu SOS telefon in Društvu za nenasilno komunikacijo bodo na nesprejemljivost vseh oblik nasilja nad ženskami opozarjali z vrsto dogodkov. Od države pričakujejo, da dosledno uporablja določila vseh zakonov in konvencij ter nujno zaščiti žrtve vseh oblik spolnega nasilja pred sekundarno viktimizacijo med postopki, ki naj bi žrtve zaščitili, a jih pogosto le še dodatno obremenijo. Ker žrtve ne zaupajo v delovanje sistema zaščite in pomoči, je razkrito spolno nasilje in nadlegovanje le »vrh ledene gore«, storilci pa ostajajo nedotakljivi. Tako po mnenju obeh društev »ni pretirano trditi«, da je tudi Slovenija »Hollywood v malem«, saj se spolnega nasilja in nadlegovanja žensk zavedamo vsi, o tem pa govori malokdo.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer opaža, da družba nasilje obsoja, vendar se nanj odziva pasivno, saj se ljudje nočejo vključevati v dogodke, ki jih ne zadevajo. Ob tem poudarja, da je boj proti nasilju že obrodil sadove, kot sta podaljšanje rokov zastaranja za najhujša dejanja zoper otroke na 18 let in nova novela zakona o preprečevanju nasilja v družini, še vedno pa primanjkuje zdravstvenih delavcev. Pomembno vlogo igra tudi šola, ki nemalokrat pogleda stran, ko se nasilje dogaja doma, opaža varuhinja in meni, da je treba delati tudi s storilci: »Storilec, ki gre samo v zapor ali ki dobi pogojno kazen in je ne razume ali spoštuje, bo pravzaprav poiskal isto ali novo žrtev.«

Nujno je imeti organizacije, kamor se lahko ženske z otroki varno umaknejo. Delo varnih hiš in materinskih domov je zato še posebej pomembno, meni Suzi Kvas s Socialne zbornice Slovenije, ki poudarja, da je nasilja čedalje več: »Kljub temu, da smo nevladne organizacije zelo aktivne, pomagamo žrtvam in jih ves čas tudi opogumljamo, da tudi nasilje prijavijo in da je to stvar celotne družbe, ne posameznika.« Ti pa se velikokrat soočajo z občutkom, da so za nasilje krivi sami. Da so nedolžni, želi sporočiti simbol, bela pentlja, ki jo utegnemo v teh dneh pogosteje opaziti.

Sociala, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.