Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

Papež: Blagri so sestavine srečnega življenja

Cerkev po svetu | 01.11.2017, 16:03 Petra Stopar

Današnji zapovedani in slovesni praznik vseh svetih je papež Frančišek označil kot »naš« praznik. A ne zato, ker bi bili mi tako dobri, temveč, ker se je Božja svetost dotaknila našega življenja. Svetniki po papeževih besedah niso neki brezhibni modeli, temveč osebe, ki jih lahko primerjamo z barvnim oknom številnih cerkva. Skozi njih prihaja luč v različnih barvah. Svetniki so naši bratje in sestre, ki so v svoje srce sprejeli Božjo luč in jo posredovali svetu, in to vsakdo v svojem barvnem odtenku.

Papež Frančišek je za tem pojasnil, kaj hoče Jezus reči, ko govori o blagrih: »Povedati hoče, da je evangelij vesela novica, je pot sreče. Kdor je z Jezusom, je blažen, srečen. Sreča namreč ni v tem, da nekaj imamo ali da postanemo pomembni, resnična sreča je biti z Gospodom, živeti v ljubezni.« Po teh besedah je sveti oče povprašal ljudi, ki so ga poslušali na Trgu sv. Petra, ali verjamejo, da je tako. Ko je hudomušno ponovil svoje vprašanje, je dobil nedvomno pritrdilen odgovor.

Nadaljeval je z razlago, da so sestavine srečnega življenja prav blagri. Srečni so ljudje, ki so preprosti, ponižni, ki dajo prostor Bogu, ki se borijo za pravičnost, so usmiljeni do vseh, ohranjajo čisto srce, se vedno zavzemajo za mir in ostajajo v veselju ter tudi v trpljenju ne sovražijo in na hudo odgovarjajo z dobrim. Ljudje, ki se ravnajo po tem zemljevidu krščanskega življenja, hodijo za Jezusom sredi svojega vsakdana. Praznik vseh svetih je torej praznik vseh, ki so dosegli cilj, označen na tem zemljevidu. To niso zgolj svetniki s koledarja, temveč številni bratje in sestre, ki smo jih morda srečali in poznali. To je praznik družine, tolikih preprostih in skritih oseb, ki dejansko pomagajo Bogu, da ohranja svet. In tudi dandanes jih je veliko, je še ponovil. Povabil je, naj jim s prisrčnim aplavzom namenijo svoj pozdrav.

V nadaljevanju je dejal: »To so, kot pravi prvi blagor, ubogi v duhu. Kaj to pomeni? Pomeni, da ne živijo za uspeh, za oblast in denar. Vedo, da kdor sebi nabira zaklade, ni bogat pred Bogom. Verujejo, da je Bog zaklad življenja in ljubezen do bližnjega edini resnični vir zaslužka. Včasih smo nezadovoljni, ker nam nekaj manjka ali pa zaskrbljeni, če nas ne upoštevajo kot bi mi radi. Spomnimo se, da ni v tem naša sreča, temveč je ta v Gospodu in v ljubezni: samo z njim, samo če ljubimo živimo srečno.«

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.