Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
logo papeževega obiska Mjanmara (foto: Radio Vatikan)
logo papeževega obiska Mjanmara

Papež v Mjanmar, ki ga pretresa nasilje

Svet | 29.08.2017, 12:42 Marjana Debevec

Vatikan je včeraj potrdil, da papež konec novembra in v začetku decembra odhaja v nemirni Mjanmar in sosednji Bangladeš. Novo nasilje v 52 milijonski nekdanji Burmi je izbruhnilo le dan po poročilu komisije, ki jo na tem območju vodi Kofi Annan. V poročilu so med drugim svetovali, naj odpravijo omejitve prostega gibanja pripadnikov etnične manjšine Rohingya in pravil, ki jim onemogočajo pridobitev državljanstva.

Večinsko muslimanska etnična skupina Rohingya v državi, kjer je sicer 135 etničnih manjšin, nima tega statusa. Že vrsto let je preganjana, saj naj bi njeni pripadniki iz Bangladeša, ki je njihova izvorna država, prišli nezakonito. Njihova oborožena skupina je 25. avgusta napadla policijo in njene nadzorne točke. V spopadih je bilo ubitih več kot sto predstavnikov vladnih sil. Vlada, ki jo vodi Aung San Suu Kyi je napadalce označila za teroriste. Zatrdila je še, da so bili napadi pričakovani zaradi objave poročila Združenih narodov, obenem pa dodala, da gre za poskus spodkopavanja prizadevanja tistih, ki se trudijo vzpostaviti mir.

Omenjena oborožena skupina manjšine Rohingya pa medtem vladne sile obtožuje, da so v zadnjem času stopnjevale napade, umore, ropanja in nadlegovanje žensk v številnih vaseh te etnične manjšine, ki obsega približno 800 tisoč prebivalcev. Zaradi napetosti v pokrajini Rakhine je bilo evakuiranih štiri tisoč budistov in hindujcev, več kot dva tisoč muslimanov Rohingya pa je uspelo pobegniti do Bangladeša, kjer so begunce na meji zavrnili. Bojijo se namreč množičnega priseljevanja.

Mediji so poročali o streljanjih na ženske in otroke, ki poskušajo prečkati obmejno reko Naf. K sprejetju beguncev je pozvala bangladeška Komisija pravičnost in mir, pa tudi imam mošeje v Daki.

Podporo jim je pri nedeljski opoldanski molitvi izrekel tudi papež Frančišek, ki bo v Mjanmar 27. novembra odpotoval pod geslom: Ljubezen in mir. Spomnimo, da je papež Frančišek maja letos sprejel predsednico burmanske vlade in Nobelovo nagrajenko za mir, 71-letno Aung San Suu Kyi. Pred tem sta večinsko budistični Mjanmar in Vatikan znova vzpostavila diplomatske odnose, 12. avgusta pa je službo nastopil prvi nuncij v državi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...