Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Venezuelski škofje pri papežu (foto: Radio Vatikan)
Venezuelski škofje pri papežu

Vatikan rešitev za krizo v Venezueli vidi v novih volitvah

Cerkev po svetu | 08.06.2017, 14:04 Marta Jerebič

Šest članov venezuelske škofovske konference je dopoldne s papežem Frančiškom razpravljalo o humanitarni, ekonomski in politični krizi v tej južnoameriški državi. Volitve konec leta 2015 je dobila opozicija, a se vlada za to ni zmenila. Razmere so se znatno poslabšale konec marca, ko je vrhovno sodišče poskušalo parlamentu odvzeti zakonodajno oblast, predsedniku države Nicolasu Maduri pa dati nova pooblastila. To je bil razlog za opozicijske proteste proti Maduri. Zaradi krutega vladnega zatiranja protestov, je v njih umrlo že približno 70 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih. Cerkev v Venezueli podpira legitimne zahteve ljudi, izrazila se je tudi proti novi ustavi. Vatikansko stališče do situacije je jasno: edina prava odločitev v teh razmerah so nove volitve.

Venezuelska socialistična vlada kruto zatira ljudi. V državi je politični sistem propadel, ljudje stradajo do smrti, zdravil praktično ni.

»Vlada je izgubila podporo ljudi. Mora se odpovedati nameri po vzpostavitvi totalitarnega, komunističnega, materialističnega in vojaškega sistema za Venezuelo. Venezuelski narod tega ne želi. Tak sistem ni v njihovem interesu, še najmanj pa v interesu najbolj revnih,« je za Radio Vatikan povedal nadškof v Caracasu, kardinal Jorge Urosa Savino.

Zato opozicija in Cerkev zahtevata, da vlada prizna parlament, kjer je 60 odstotkov podpore dobila opozicija. Pozivata k novim volitvam, kot so načrtovane po koledarju, dostopu do humanitarne pomoči in osvoboditvi političnih zapornikov.

»Te predloge je v pismu 2. decembra lani zapisal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, in so izhod iz sedanje politične situacije.«

Kardinal Savino je poudaril, da razmere vsak dan postajajo bolj kritične, bolj nasilne, ljudje umirajo od lakote. Mednarodni denarni sklad je za letos državi napovedal več kot 1600-odstotno inflacijo.

»Ljudje jedo odpadke na ulicah, umirajo na ulicah, otroci so podhranjeni. Take razmere zahtevajo takojšen odgovor, to mora vlada razumeti in ukrepati

Papež in venezuelski škofje že od začetka krize pozivajo k dialogu, vendar pa vlada ta dialog izkorišča za to, da odlaša z reševanjem težav. Pogovori v zadnjih mesecih lanskega leta niso prinesli nič, saj vlada ni izpolnila svojih obljub. Po besedah kardinala Urosa Savine protestniki proti Maduri hočejo izraziti svoje dostojanstvo, hkrati pa tudi edinost in upanje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...