Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Svetovalnica: Bomo izbrali dvigalo ali stopnice?

Zdravstvo | 15.05.2017, 11:00 Rok Mihevc

Gibanje ima veliko dobrih učinkov, to vemo vsi. A pripraviti se do tega, da to aktivnost redno opravljamo, pa je druga zgodba. K teku in hoji nas je v tokratni Svetovalnici spodbujal strokovnjak na tem področju Urban Praprotnik.

Raziskave so pokazale, da ima redni tek, trikrat na teden, največ koristnih zdravilnih učinkov. »Kar je večkrat kot to, ni dobro, saj ima vsaka stvar svoje okvirje.« Naše telo namreč rabi tudi počitek in tisti dan ko ne tečemo, se lahko gibamo na druge načine.

S tekom lahko preženemo marsikatere tegobe, pa tudi pri debelosti nam tek lahko pomaga. Zadnje čase je zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da je predebelih veliko otrok. »Že v otroštvu se otrok ustavi pri tablicah, pa tudi sami gledamo, kaj se svetu dogaja, namesto, da bi se to dogajalo nam. Vse to je potrebno reševati na dolgi rok, z lastnim zgledom. A vse se začne z izbiro – bomo izbrali stopnice ali dvigalo?«

Praprotnik se je v oddaji dotaknil tudi uporabnosti »poganjalčka«, ki je zadnje čase zelo popularen pri majhnih otrocih. »Poganjalček je zelo dobra stvar, a pozabljamo, da otroku s tem odvzamemo telesno težo. Ko sedi, se razbremeni, s tem pa ne krepi svojega telesa tako dobro. Bolje bi zato bilo, da ostanemo pri bolj naravnih gibanjih.« Tek je npr. zelo naraven, hoja še bolj. »Hoditi smo začeli 5 milijonov let nazaj, nato smo začeli teči, vse do pred kratkim, ko smo se začeli voziti.«

Kot otroci veliko tekamo, pri 14ih letih pa večina od nas opusti tek, kot eno od osnovnih gibanj. »Šele ko odrastemo, se spomnimo, da bi bilo dobro kaj narediti zase. A tudi 70-letnik lahko začne s tekom, seveda v kombinaciji s hojo.« Po njegovih besedah se tek dojema kot ekstremni športni podvig, a če ga tako kombiniramo, je to lahko zelo prijetna in ne preveč naporna vadba.

Tek je najcenejši šport, tečemo lahko v parku, gozdu, na travniku, a ko začenjamo, je pomembno, da začenjamo po malem in ne prehitevamo. »Kdaj ugotovimo, da smo preveč tekli? Šele naslednji dan, ko se vnamejo mišice in takrat večina ljudi »spozna«, da ni za tek, ker jih vse boli. Napačno razmišljanje.« Ko enkrat začnemo resneje teči, pa je pomembna tudi oprema. Kaj Urban Praprotnik svetuje pri izbiri, pa prisluhnite v posnetku oddaje.

Zdravstvo, Svetovalnica
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...