Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetovalnica: Za psa se ne odločajte po videzu, ampak po funkcionalnosti

Svetovalnica | 09.05.2017, 12:59 Rok Mihevc

Radi pravimo, da je pes človekov najboljši prijatelj. Zanj je potrebno primerno skrbeti in vsak odgovoren lastnik bi moral tako razmišljati. A temu velikokrat ni tako, zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjakinjo na tem področju Doris Veselič s Kinološkega društva Domžale.

Nakup psa

Veseličeva je uvodoma opozorila, da se ljudje preden se odločijo za prvi nakup psa, premalokrat vprašajo ali so primerni za to. »Problem je, da se prehitro prenaglijo, se osredotočijo samo na zgled, pa tudi čustva naredijo svoje.« Tekom odraščanja psa pa se pojavijo prve težave in takrat se lastniki obrnejo na strokovnjake v društvih in pasjih šolah.

Lastnik se mora najprej vprašati, koliko časa lahko posveti psu, kakšne finančne zmožnosti ima, kakšni so bivalni pogoji, kako bo psa prehranjeval, poskrbeti mora za vse pogoje, tudi veterinarsko skrb. »Imeti psa je velika odgovornost,« opozarja naša sogovornica.

Katerega psa izbrati?

Danes je veliko pasem psov z vsemi značaji. »Ne odločajte se za psa po videzu, ampak po funkcionalnosti.« Veseličeva starejšim ljudem priporoča manjše pse, ki ne zahtevajo toliko gibanja, bolj športnim in aktivnim ljudem pa večje, kot so npr. haskiji, ki potrebujejo veliko fizične aktivnosti. »Najbolj čudovito je, če lahko svoj hobi deliš s svojim psom.«

Tudi za družine so bolj primerni določeni psi, npr. bernski planšar, a kljub temu strokovnjakinja meni, da je bolj od pasme pomembno to, da psa vzgajamo, da se privaja na otroke. »Vsak pes lahko funkcionira z otrokom, če ga na to navajamo. In tudi od nas je odvisno, ali znamo otroka pripraviti na to, da se zna obnašati do psa. Ne smemo dovoliti nekontroliranih potegov, vzklikov, vlečenja za rep in podobno. Oba morata biti pod našim budnim očesom in jih ne smemo puščati same.« Vsak pes lahko pod našim nadzorom funkcionira z otroki.

© Rok Mihevc

Vsak pes je potreben vzgoje

Zlato pravilo je, da če imaš šolanega psa, še ne pomeni, da je vzgojen. »Vzgoja se začne s prvim dnem, ko pride v našo družino. S tretjim mesecem kinologi toplo priporočamo, da takrat začnemo s pasjo šolo, takrat pravi čas za socializacijo.« Kinologi opozarjajo, da ljudje pravi trenutek začetka šolanja zamudijo. »K nam pristopijo šele, ko se pojavijo prve težave, to pa je prepozno. Takrat je pes zrel za prevzgojo, kar je čisto nekaj drugega.«

Kako sterilizacija vpliva na psičko?

Sterilizacija psičke pa tudi kastracija psa ima tako pozitivne kot negativne lastnosti, je pa to seveda odločitev samega lastnika. Prva sterilizacija pri manjših pasmah se priporoča med 6 in 9 mesecem. »Če pred prvo gonitvijo steriliziramo psičko, zmanjšamo možnost razvoja tumorja na seskih, ki je menigen in se lahko razširi. Z vsako gonitvijo pa je odstotek razvoja večji.« Če je psička ne sterilizirana, se lahko pojavi tudi vnetje maternice, zato je potrebno spremljati redno krvavitev. »V obdobju gonitve jo je potrebno čuvati, da ne pride do nezaželenega legla. Če pa tega ne moremo nadzorovati, je sterilizacija primerna odločitev.« Pred odločitvijo pa se po besedah strokovnjakinje posvetujmo tudi z veterinarjem.

Doris Veselič
Doris Veselič © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Svetovalnica
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...