Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Katoliški novinarji na Malti tudi o »lažnih novicah«

Cerkev po svetu | 28.04.2017, 11:26 Petra Stopar

Na Malti je od ponedeljka do srede potekalo srečanje delegatov in članov evropskega SIGNIS-a. SIGNIS je sicer svetovna katoliška organizacija, ki povezuje medijske delavce z različnih področij, tiska, radia, televizije in spleta. Eden od poudarkov razprav je bila problematika t. i. »fake news« ali »lažnih novic«, ki jih nekateri mediji proizvajajo predvsem s ciljem večje gledanosti, branosti ali poslušanosti.

SIGNIS, svetovna katoliška organizacija za komunikacije, ki jo priznava Sveti sedež, bo imela sicer v Kanadi junija svetovni kongres, tokrat pa so se evropski člani na plenarnem zasedanju od 24. do 26. zbrali na Malti. Poleg vodstva evropskega SIGNIS-a so bili navzoči še delegati 17 delegacij SIGNIS-a in osem članov pripadnikov iz različnih držav evropske skupnosti, Rusije in Libanona.

Prvi dan je katoliške medije in njihovo delovanje na Malti udeležencem kongresa predstavil tiskovni predstavnik malteške škofije Kevin Papagiorcapulo. Kot je dejal, Cerkev na Malti izvaja reorganizacijo katoliških medijev, v smislu združevanja vodstvenih služb in načrtovanja dela v enem centru, tako tiskanih kot avdio-vizualnih medijev in spleta.

Predsednica evropskega SIGNIS-a Magali van Reeth je nato podala letno poročilo delovanja SIGNIS-a. SIGNIS Evropa predstavlja 17 delegacij. Medtem, ko so se pred dvema letoma v Krakovu spraševale. na kakšen način bodo katoliški mediji dali Evropi krščanski obraz, je po njihovem mnenju danes čas graditve evropske kulture miru prek vseh razpoložljivih sredstev komunikacije. Malta je bila tako kot kraj srečanja evropskega SIGNIS-a idealna, saj povezuje različne narode in kulture ter jezike ljudi, ki tu živijo.

Popoldne sta Herman Grech in Sylvana Debono predstavila problematiko t. t. »Fake news« ali »lažnih novic«. Te temeljijo na izmišljeni atraktivni zgodbi in stremijo k temu, da jih bodo ljudje več brali, gledali, poslušali. Zato je vodilo »fake news« denar. Spraševali so se, kako preveriti neresnične novice. Kadar gre za spletno objavo novice, namreč ni veliko časa za preverjanje podatkov. Novica se hitro širi. Danes ne govorimo več o socialnih, ampak o individualnih medijih. Novice pa ne smemo predstaviti kot svoje, ampak jo preveriti in o njej »govoriti« ter biti do sebe kritični. Mi presojamo z vrednotami, zato delamo, kot zahteva novinarska etika. Pomemben je vir, na katerega naslonimo svoje poročanje, ob čemer so udeleženci opozorili, da tudi novice, ki se pojavijo v globalnih medijskih mrežah BBC in CNN pogosto niso preverjene.

Zvečer so si udeleženci ogledali film Foucoammare režiserja Gianfranca Rossija, ki je dobil zlatega medveda na berlinskem festivalu in nagrado ekumenske žirije. Pripoveduje zgodbo o otoku Lampedusa ter o beguncih in migrantih, ki se zatečejo nanj.

Plenarno zasedanje SIGNIS Evrope na Malti
Plenarno zasedanje SIGNIS Evrope na Malti © ARO

Naslednji dan je Edward Wright, odgovoren pri Katoliški Cerkvi za medijsko vzgojo, predstavil medijsko vzgojo na Malti za otroke, starše in učitelje. Poudaril je, da je treba izhajati pri medijski vzgoji iz zanimanja otrok in jih navdušiti, da sami naredijo časopis, film, oddajo. Programe izobraževanja za učitelje ali starše ponudijo šolam. Prav tako izvajajo tudi program medijske vzgoje za učence.

Po sveti maši z malteškim škofom Charlesom J. Sciclunom in kratkim ogledom glavnega mesta Valeta nam je o medijski etiki spregovoril Joachim Franu iz Nemčije. Cerkev predstavlja danes v sekularizirani družbi agencijo za vrednote. Katoliški medijski ustvarjalec pa je prežet s katolištvom in vse kar dela in živi, je le odsev njegove vere.

Zadnji dan so najprej izvolili novo vodstvo evropskega SIGNIS-a. Predsednik je postal madžarski profesor na Katoliški univerzi v Budimpešti za filmsko vzgojo Akos Kovacz, podpresednica Francozinja Magali Van Reet, delegati pa Nemec Joachim Opale, Irec Douglas Fahleson, Francozinja Philippine de st Pierre in s. Romana Kocjančič. V vodstvo SIGNIS-a so izvolili še podporne člane Italijana Antonia Urrata, Maltežana Joe Borga in Poljaka Marka Lisa. Ricardo Yanez, generalni tajnik svetovnega SIGNIS- a, je predstavil še svetovno srečanje v Kanadi, ki bo junija letos, in poudaril pomembnost navzočnosti delegatov z Evrope. Poleg bogatega programa se bo volilo tudi vodstvo in za podpredsednico bo kandidirala Francozinja Magali Van Reet.

Cerkev po svetu, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...