Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papeška komisija za zaščito mladoletnih: Odgovoriti na pisma žrtev zlorab

Cerkev po svetu | 28.03.2017, 11:47 Marta Jerebič

Papeška komisija za zaščito mladoletnih se je konec minulega tedna sestala na svojem osmem plenarnem zasedanju. V sklepnem sporočilu je zapisala, da bodo več pozornosti namenjali žrtvam spolnih zlorab. V začetku marca je namreč komisijo zapustila še druga izmed prvotno dveh žrtev spolnih zlorab, Irka Marie Collins. Odstop je utemeljila s pomanjkljivim sodelovanjem vatikanske Kongregacije za nauk vere, ki ni neposredno odgovarjala na pisma žrtev, ampak je to prelagala na krajevne škofe in redovne predstojnike. Komisija je zato v sporočilu izrazila upanje, da bo žrtev spolnih zlorab, ki piše uradom Svetega sedeža, v znamenju transparentnosti hitro in neposredno prejela odgovor.

Vzroki, ki so vodili v odstop Marie Collins, oziroma njeni predlogi v boju proti pedofiliji so bili glavna tema plenarnega zasedanja papeške komisije za zaščito mladoletnih. Preostali člani so obljubili, da si bodo prizadevali najti nove oblike, kako dati glas žrtvam zlorab, izrazili so tudi pripravljenost za sodelovanje s Kongregacijo za nauk vere pri širjenju Temeljnih smernic za boj proti zlorabam v Cerkvi. Novost pa je ta, da bo komisija odslej sprejemala predstavnike škofovskih konferenc, ki se v Rimu mudijo na obisku ad limina. Z njimi bo pregledala razmere v državi na tem področju in jim pomagala pri načrtovanju morebitnih strategij v boju proti pedofiliji.

Collinsovi so se ob tem zahvalili, da je še naprej pripravljena sodelovati v programih izobraževanja za nove škofe in urade v rimski kuriji.

Posebno pozornost pa je 16 članov komisije namenilo njeni obtožbi, da vatikanski uradi ne odgovarjajo takoj ali pa sploh ne odgovorijo na pisma, ki so jih žrtve spolnih zlorab naslovile nanje ali na papeža. Komisija je izrazila upanje, da bo vsak otrok ali odrasla oseba, žrtev pedofilije, dobila hiter odgovor iz kurije. Poudarja, da je oseben odgovor zelo pomemben, saj pomaga priceljenju ran in transparentnosti.

V izjavi za javnost pa ni zapisala nič o morebitnih novih članih komisije, ki bi zamenjali Marie Collins in Angleža Petra Saundersa, ki je bil prav tako žrtev spolne zlorabe, in se je oddaljil od dela komisije februarja lani, potem ko je javno in ostro kritiziral prefekta Tajništva za ekonomijo, avstralskega kardinala Georgea Pella, da je prikrival zlorabe.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...