Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Medžugorje (foto: Tone Gorjup)
Medžugorje

Papežev odposlanec za Medžugorje: Cerkev se še ni izrekla. V miru počakajmo na odločitev.

Svet | 16.03.2017, 13:16 Marta Jerebič

Papežev odposlanec za Medžugorje, poljski nadškof Henryk Hoser, je za katoliški spletni portal Aleteia spregovoril o svojem poslanstvu v tem kraju v Bosni in Hercegovini, ki bo izključno pastoralne narave. »Če se je razvila marijanska pobožnost, se bo čaščenje nadaljevalo,« je dejal. V Medžugorje odhaja konec marca.

Poslanstvo nadškofa Hoserja ne bo posegalo v preiskave o Marijinih prikazovanjih, ki jih je pet let opravljala komisija pod vodstvom italijanskega kardinala Camilla Ruinija. O tem vprašanju se Sveti sedež še ni dokončno izrekel, mnenja v vrhu Cerkve in med samimi verniki pa se razlikujejo.

Nadškof Hoser je za Aleteio poudaril, da bodo njegova skrb izključno potrebe vernikov, ki v Medžugorje prihajajo na romanja. Dejal je, da bo pozorno prisluhnil različnim mnenjem in preučil krajevne pastoralne razmere. Na podlagi teh bo predlagal morebitne pastoralne pobude za prihodnost. Cilj je torej organizirati pastoralno pomoč in bolje koordinirati krajevne pastoralne pobude, začenši z reko spovedovanj, po katerih na tisoče romarjev pričuje o prerojenju, spreobrnjenju in preobratu v življenju in veri.

Za nadškofa Hoserja, ki bo nasploh prvič odšel v Medžugorje, bo to četrto poslanstvo v vlogi papeževega odposlanca. Konec marca bo imel prve pogovore z nuncijem, sarajevskim nadškofom, krajevnim škofom in frančiškani, ki delujejo v svetišču.

Spomnimo, da je mostarski škof nedavno v javnem pismu zapisal, da se Marija v Medžugorju ni nikoli prikazala. Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Gerhard Mueller, je za agencijo Ansa dejal, da prihodnost Cerkve ni odvisna ne od Medžugorja ne od svetišč, kot sta Fatima ali Lurd.

Nadškof Hoser pa pravi, da ni razloga za zaskrbljenost. »Cerkev se še ni izrekla o pristnosti prikazovanj. Mirno moramo počakati na dokončno stališče. To ni prvič, da je Cerkev počasna pri odločitvi, zlasti ob dejstvu, da je oblika Marijinih prikazovanj izrazito drugačna od drugih znanih prikazovanj,« je dejal in dodal, da je treba upoštevati, da v Medžugorje vsako leto pride tudi dva milijona in pol ljudi. In ne glede na to, kako se bo Sveti sedež odločil, se nauk Cerkve o marijanski pobožnosti ne bo spremenil. Če se je v Medžugorju razvila marijanska pobožnost, če tja prihajajo takšne množice, je to kraj, kjer se bo marijanska pobožnost okrepila, je dejal in dodal, da Božjo Mater lahko častimo kjerkoli, zlasti pa na krajih, kjer je to čaščenje obrodi take sadove, kot lahko slišimo od številnih pričevanj.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...