Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Avstralija: Proti 7% duhovnikov vložene prijave zaradi pedofilije

Svet | 09.02.2017, 15:20 Marta Jerebič

Avstralska kraljeva komisija, ki preučuje odziv ustanov na spolne zlorabe, je po štirih letih preiskav in zaslišanj v sklepni fazi pregleda delovanja tamkajšnje Katoliške Cerkve. Podatki, ki so jih objavili v ponedeljek, kažejo naslednje: Več kot 4500 domnevnih žrtev zlorab, povprečno starih 10 oziroma 11 let. Proti približno 1900 ljudem so bile vložene prijave. Prijava je bila vložena proti kar 7-im odstotkom duhovnikov. Preiskava pri tem sicer navaja le število prijav oziroma obtožb in ne razlikuje med dokazanimi in nedokazanimi zlorabami. Komisija se bo v naslednjih treh tednih osredotočila še na dejavnike, ki so povzročili oziroma prispevali k primerom spolnih zlorab in neprimernemu odzivu Cerkve nanje, ter na to, kaj je oziroma še namerava Cerkev v Avstraliji narediti za preprečevanje zlorab.

Podatki so zastrašujoči. Prijave zaradi zlorab so bile vložene proti 384 škofijskim duhovnikom, 188 redovnikom, 597 redovnim bratom, 96 redovnicam, 543 laiškim cerkvenim delavcem in 72 drugim ljudem, katerih status ni znan. Do večine domnevnih zlorab naj bi prišlo v 50-ih, 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja.

»Bil sem pretresen in osramočen ob teh podatkih kot tudi ob drugih dosedanjih odkritjih kraljeve komisije. Cerkev izraža obžalovanje, osebno izražam obžalovanje za pretekle napake, ki so povzročile škodo toliko ljudem,« je v video nagovoru vernikom dejal sydneyjski nadškof Anthony Fisher.

V spolne zlorabe je vpletenih več kot tisoč ustanov, povezanih s Cerkvijo. Visoke odstotke domnevnih zlorabiteljev beležijo predvsem ustanove z redovnimi brati. Ustanova

St John of God Brothers je imela med letoma 1950 in 2010 kar 40 odstotkov domnevnih pedofilov. Sledi ustanova Christian Brothers z 22-imi odstotki, ki je doslej za odškodnine žrtvam plačala že 37 milijonov dolarjev.

»Priznavamo odgovornost in zagotavljamo, da izvajamo vse potrebno, da do zlorab ne bi več prihajalo. Zavedamo se tudi, da so še žrtve, ki se še niso oglasile in se morda tudi nikoli ne bodo,« je dejal nadškof Fisher.

Nekatere žrtve so prijavo vložile šele po več kot 30 letih, po dolgih letih psihoterapije. Mnogi pa niso uspeli preseči travme in so si vzeli življenje. Škofija Ballarat v manj kot 10 letih beleži kar 47 samomorov.

Nadškof Fisher bo v teh dneh z drugimi nadškofi sodeloval v zaslišanjih, kjer bodo razpravljali tudi o tem, kaj narediti v prihodnje: »Imeli bomo priložnost, da bomo znova poudarili odločnost katoliških voditeljev in katoliške skupnosti za izkoreninjenje tega zla iz Cerkve.« Žrtve zlorab je pozval, naj stopijo v stik s policijo, saj ima najboljši položaj za vodenje preiskave.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...